Actueel‎ > ‎

Nieuws jeugdKinderkerk 9 augustus

Geplaatst 6 aug. 2020 09:58 door Redactie Lichtkring

Kijk, een balk! Jezus vertelt een verhaal over een houten balk en een splinter.

Matteüs 7:1-5 Kijk eerst naar je eigen fouten Veroordeel andere mensen niet, dan zal God jou ook niet veroordelen. Want zoals jij kritiek hebt op andere mensen, zo zal God kritiek hebben op jou. En God zal jou beoordelen zoals jij andere mensen beoordeelt. Jullie letten goed op de fouten van anderen. Maar je eigen fouten zie je niet. Het is alsof je een splinter ziet in het oog van een ander, maar niet ziet dat er in je eigen oog een balk zit. Je zegt tegen die ander: ‘Kom, ik haal die splinter wel even uit je oog.’ Doe niet zo schijnheilig! Haal eerst die balk uit je eigen oog. Dan kun je zelf weer goed zien. En pas dan kun je de splinter uit het oog van de ander halen.

Om over te praten
4-8 jaar
- Weet jij wat een balk is? En wat een splinter is? Wat is groter: een balk of splinter? Kun je met je handen laten zien hoe groot een splinter is? En hoe groot een balk?
- Zie je weleens dat iemand iets fout doet, iets wat niet goed is? Kun je een voorbeeld noemen? Doe jij ook weleens iets wat niet goed is? Kun je een voorbeeld geven?
- Waar let je eerder op: als iemand anders iets niet goed doet, of als je zelf iets niet goed doet?
- Jezus zegt: ‘De foute dingen van iemand anders zijn vaak maar zo klein als splintertjes. Je eigen fouten zijn vaak zo groot als een balk. Toch let je meer op de kleine fouten van iemand anders dan op de grote fouten van jezelf.’ Hoe zou dat komen, denk je?

8-12 jaar
- Jezus zegt dat je een ander niet moet veroordelen. Wat doe je als je iemand veroordeelt?
- Wat voor gedachten of gevoelens roept het woordje ‘oordeel’ bij je op?
- Heb jij weleens kritiek op iemand die je kent? Is het altijd verkeerd om kritiek op mensen te hebben, denk je?
- Geldt deze uitspraak van Jezus ook voor jou: ‘Jullie letten goed op de fouten van anderen, maar je eigen fouten zie je niet.’ Waarom wel, of waarom niet?
- Jezus gebruikt als timmermanszoon het beeld van de balk en de splinter. Wat wil Jezus ons leren met het beeld van de balk en de splinter, denk je?

Blinde verbeelding Jezus gebruikt een beeld om te laten zien dat we vaak blind zijn voor onze eigen fouten. In deze binnenkomer brengen de kinderen iets in beeld zonder dat ze kunnen zien. Wat heb je nodig? - een groot tekenvel - een viltstift - kaartjes met daarop de woorden: zaag, schort, hamer, spijker, balk, gereedschapskist, liniaal - eventueel een blinddoek

Aan de slag: - Eén kind trekt een kaartje en leest voor zichzelf wat er op het kaartje staat. - Het kind wordt geblinddoekt of sluit de ogen en tekent het voorwerp dat op het kaartje staat. - De andere gezinsleden proberen te raden wat het is tot het kind klaar is met tekenen. - Speel het spel nog een aantal keren met steeds een andere tekenaar.

Gebed
Goede God, We zijn allemaal anders.
We zien er niet hetzelfde uit.
We lijken vaak ook niet op elkaar in hoe we doen.
Die verschillen vallen op en daar vinden we soms wat van.
Ook begrijpen we elkaars gewoontes niet altijd.
Laten we niet te snel iets van de ander vinden.
Help ons juist om elkaar echt te leren kennen.
Zonder oordeel. Amen.
Lied om samen te zingen
Het meest perfecte feestje (Oké4kids).
https://www.youtube.com/watch?v=z9-zxRUMwOU

Ouders en kinderen kunnen gebruik maken van het materiaal van Bijbel Basics. Je kunt het verhaal
samen lezen, kiezen voor een spel of bijvoorbeeld een knutselwerkje. Deze informatie is te vinden op de website via deze link: https://debijbel.nl/bijbelbasics/programmas/de-balk-en-de-splinter.nl 


Kinderkerk zondag 2 augustus

Geplaatst 30 jul. 2020 06:10 door Redactie Lichtkring   [ 30 jul. 2020 06:12 bijgewerkt ]

Maak je geen zorgen! (Mattheüs 5 en 6)  


De Here Jezus trekt door heel Galilea. Hij spreekt over het Koninkrijk van God en hoe mensen moeten leven. Op een dag gaat Hij de berg op, om weer veel mensen toe te spreken.
Zo kunnen ze Hem goed zien en horen. De mensen komen uit vele streken, uit Galilea zelf en ook uit Jeruzalem, Judea, uit het Overjordaanse en Dekapolis.
Hij heeft de mensen veel te vertellen. Zo denken veel mensen dat het in het leven draait om aanzien of om geld. Maar de Here Jezus zegt dat we allemaal bij God horen, en dat voor Hem iedereen even
belangrijk is! God wil dat we goed voor elkaar zijn en dat we anderen vergeven als ze iets verkeerds hebben gedaan. 
We hoeven ons ook geen zorgen te maken in het leven, want God zorgt voor ons.

Het is belangrijk om schatten in de hemel te verzamelen, maar wat betekent dat eigenlijk?
Je kunt hierover meer lezen (samen met Papa en Mama) in Bijbel Basics.

Om over te praten/na te denken
1. Hoe zien bloemen eruit? Moeten ze hun best doen om er zo uit te zien?
2. Wat vertelt de Here Jezus over vogels? Maken die zich zorgen?
3. Maak jij je weleens zorgen? Zou je daar ook over kunnen praten met God?

Gebed
Goede God,
Dank U wel dat U voor ons zorgt en ons laat zien hoe we moeten leven.
En wat echt belangrijk is.
Soms vinden we dat moeilijk, maar U weet het wat het beste voor ons is.
Wilt U ons helpen te leven naar Uw wil?
Dank U dat U er voor ons bent.
Amen

Lied
Het liedje van vandaag is: Kijk eens naar de vogels van Elly en Rikkert. Je kunt het liedje beluisteren op: https://youtu.be/XI8f9rAEilw

Ouders en kinderen kunnen gebruik maken van het materiaal van Bijbel Basics. Je kunt het verhaal
samen lezen, kiezen voor een spel of bijvoorbeeld een knutselwerkje. Deze informatie is te vinden op de website via deze link: https://debijbel.nl/bijbelbasics/programmas/maak-je-geen-zorgen

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-jeugd/_draft_post/ZONDAG%202.PNG


Kinderkerk zondag 26 juli

Geplaatst 23 jul. 2020 13:16 door Redactie Lichtkring

De tekst van deze zondag komt uit Koningen. Koning David is een oude man geworden. Er moet dan ook een nieuwe koning gekozen worden. Maar wie wordt er als nieuwe koning gekozen? Omdat te weten moet je maar snel het verhaal gaan lezen!

Alle benodigdheden van deze kinderkerk kunnen gevonden worden op: https://debijbel.nl/bijbelbasics . Let op! We gaan met het zomerprogramma aan de slag. Deze is voor twee verschillende leeftijd categorieën te downloaden. Ga er snel mee aan de slag en veel plezier!


Kinderkerk 19 juli: voor alles is een tijd

Geplaatst 16 jul. 2020 11:28 door Redactie Lichtkring

De tekst voor aanstaande zondag is van de bekendste stukken uit het boek Prediker. De tekst gaat erover dat er voor alles in het leven een eigen tijd is: voor de mooie dingen in het leven en voor de verdrietige dingen in het leven.

Lees het verhaal en bekijk het werkblad. Heb je alle spullen in huis om een eigen zandloper te maken? Wij gaan het in de kinderkerk ook proberen. Via de website https://debijbel.nl/bijbelbasics kan je ook het andere materiaal bekijken. Er is daar o.a. een memory van tegenstellingen te vinden en een proefje met water, afwasmiddel en smileys. Zeilweekend wordt dagje zeilen op de Kaag

Geplaatst 14 jul. 2020 11:37 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-jeugd/_draft_post/zeilweekend%20%20150x150.jpg
De beperkingen rondom het Corona virus worden steeds meer opgeheven. We kunnen inmiddels al weer met 100 personen naar de kerk, we mogen weer buiten sporten met elkaar en na de zomer gaan de middelbare scholen ook weer open en hoeven jongeren tot 18 jaar geen 1,5 meter afstand meer te houden. 

Als stuurgroep hebben we alle mogelijkheden afgewogen en zijn we tot de conclusie gekomen dat we een zeilweekend vanuit Corona-oogpunt nu nog teveel risico's met zich meebrengt. De intimiteit van het zingen bij een kampvuur, het doen van spelletjes in het kamphuis en met elkaar eten aan lange tafels gaat met al deze regels niet lukken.
We vinden het heel erg jammer dat we nu niet een weekend naar Friesland kunnen, maar hebben wel een alternatief bedacht! Het zeilen valt namelijk onder de buitensporten, waarvoor geen anderhalve meter afstand hoeft te worden gehouden. We willen daarom op zaterdag 5 september een dag met elkaar gaan zeilen op de Kaag, met na afloop een barbecue bij de Bron. 

Voor wie? 
Alle jongeren vanaf de brugklas (dus ook de overstappers) uit de Goede Bron, de Maranathakerk en de Lichtkring mogen deze dag mee in de zeilboten. Elke boot heeft een ervaren schipper en er zijn ook zwemvesten voor de veiligheid. 
 
Waar moet je zijn? 
We verzamelen op zaterdagmorgen om 10:00 uur bij Botenverhuurder Mollers, Huigsloterdijk 412, Buitenkaag. Om 5 uur vertrekken we weer naar Alphen om daarna bij de Bron nog een barbecue met elkaar te hebben. Om ca. 20:00 uur sluiten we de zeildag weer af en kunnen je ouders je weer ophalen. 

Kosten: 
De kosten voor het huren van de boten en de barbecue komen op ca. €30,- en we vragen een minimale vergoeding van €25,- per persoon. We gaan er vanuit dat er voldoende ouders zijn die de kinderen naar de Buitenkaag en de Bron willen brengen / halen.
Ga je mee? Schrijf je dan nu in via de website: klik hier om je in te schrijven. Na inschrijving krijg je binnen enkele dagen een bevestiging en een week voor de zeildag krijg je extra instructies voor wat je mee moet nemen en hoe je bij de boten moet komen. 

Groeten,
John, Jurjen, Rob, Peter en Sjoerd

Kinderkerk 12 juli

Geplaatst 10 jul. 2020 10:41 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-jeugd/_draft_post/koning%20Salomo%20150x150.jpg
Koning Salomo houdt heel veel van God. Hij geeft dan ook veel offers aan God. Op een bepaald moment komt God bij Salomo in een droom. God zegt: ‘Je mag me alles vragen wat je wilt en ik zal het je geven.’ Salomo weet meteen wat hij wil vragen. Hij vraagt God om wijsheid, zodat hij zijn volk goed kan leiden.
God vindt het zo bijzonder dat Salomo om wijsheid vraagt en niet om rijkdom of macht dat hij hem dit alles wel geeft. En daarnaast wordt Salomo ook een hele wijze koning.
Op een gegeven moment komen er namelijk twee vrouwen bij koning Salomo. Deze vrouwen hebben een kleine baby bij zich. Een van de vrouwen zegt het volgende: ‘Een tijdje terug hebben we allebei een baby gekregen, maar op een nacht is die vrouw op haar baby gaan liggen. Toen was de baby dood. Zij vond dit zo erg dat ze de dode baby bij mij neerlegde en de levende baby bij mij weghaalde en bij haarzelf neerlegde. De volgende dag zag ik dat de baby naast me dood was, maar toen ik beter keek zag ik dat het niet mijn baby was.’ ‘Dat is niet waar’ zegt de andere vrouw. ‘De levende baby is van mij, de dode baby is van haar.’ En zo gaat dat nog wel even door.
Dan zegt koning Salomo: ‘Haal een zwaard en hak de baby in tweeën.’ Dan zegt een van de vrouwen: ‘Nee, alstublieft koning. Maak het kind niet dood. Geef het dan maar aan haar.’ Maar de andere vrouw zegt: ‘Hak de baby maar in tweeën.’ Dan weet koning Salomo dat de vrouw, die het kind levend wil houden, de echte moeder is. Zij houdt echt van het kind. Een echte moeder laat haar kind nooit doden.
Zo wordt duidelijk dat God werkelijk wijsheid aan Salomo heeft gegeven.

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-jeugd/_draft_post/koning%20Salomo.png


Zomer in de Lichtkring: Escaperoom

Geplaatst 9 jul. 2020 07:33 door Redactie Lichtkring


De Jeugdraad daagt jou en jouw vrienden of catechesegroep uit om de escaperoom in de jeugdkelder te komen spelen. 
Los puzzels op en kraak de code om op tijd te kunnen ontsnappen. 
Stel een team samen, kies een datum en tijd via deze link en geef je op!


Zondag 5 juli jeugdkerk

Geplaatst 1 jul. 2020 23:14 door Redactie Lichtkring

Beste jongere van de jeugdkerk,
Na elkaar twee keer digitaal ontmoet te hebben, mogen we aanstaande zondag weer bij elkaar komen. Jullie zijn van harte welkom in de jeugdkelder. Menno en ik hebben een leuk programma voorbereid, beetje serieus, maar vooral gezellig. 
Maar dat kan het natuurlijk alleen worden, als jullie er allemaal zijn. 

Dus tot aanstaande zondag!

Groet Elly

Ontmoetingsmiddag kinderen 12 juli

Geplaatst 30 jun. 2020 07:04 door Redactie Lichtkring   [ 1 jul. 2020 23:42 bijgewerkt ]

Vind je het ook zo jammer dat de club, kliederkerk en de kinderkerk al die maanden niet door kon gaan? 
Jullie hebben elkaar moeten missen maar wij hebben jullie ook gemist. 
Op zondagmiddag 12 juli van 13:30-15:00 uur willen we een leuke en gezellige middag organiseren vol met knippen en plakken, 
sport en spel, muziek en verhalen. 
Deze middag is alleen voor kinderen, dus laat je ouders thuis! 
Je kunt je voor 8 juli opgeven bij Anneke Edel (anneke.edel@tiscalimail.nl of 06-11462819).


Kinderkerk 28 juni

Geplaatst 25 jun. 2020 12:28 door Redactie Lichtkring

Op deze zondag staat Matteüs 25:14-30 centraal: een voorbeeld van drie dienaren die allemaal uitgedaagd worden om te zorgen voor het geld van een rijke man. Voor de kinderen van 4-8 jaar richten we ons erop dat je goed je best moet doen als je ergens verantwoordelijk voor bent. Voor de kinderen van 8-12 jaar richten we ons erop dat God ieder mens gaven en talenten geeft die bij die persoon passen, en die je mag inzetten voor goede dingen.Aan de slag: 
- Laat een kamerplant zien. 
- Vraag je kind(eren ) of de buren of familie weleens hebben gevraagd om voor de planten te zorgen als ze met vakantie zijn. - Hoe zorg je in de weken dat ze weg zijn dat de planten mooi blijven? 
 - Hoe reageren de buren of familie bij thuiskomst als ze de planten zien? 
- Stel, je belooft dat je voor de planten zult zorgen, maar je zet de planten van de buren of je familie buiten in hun tuin of op het balkon en je kijkt er verder niet naar om. Je hoopt dat het gaat regenen en er voldoende zon is, zodat de planten tóch goed zijn als de buren thuiskomen. 
- Hoe reageren de buren of familie bij thuiskomst als ze de planten zien? 
- Vandaag lees je het verhaal van een man die aan drie mannen vraagt om voor zijn geld te zorgen als hij op reis is. Wat de drie mannen hiermee doen is heel verschillend....

1-10 of 329