Actueel‎ > ‎Nieuws jeugd‎ > ‎

jeugdband 2.0

Geplaatst 2 nov. 2017 11:37 door Redactie Lichtkring
Het is inmiddels al een jaar of zes een bekende verschijning in de Lichtkring: onze jeugdband. Een groep enthousiaste en zeer muzikale jongeren uit de gemeente begeleidt enkele keren per jaar de diensten op zondagmorgen. Zo brengen zij eigentijdse muziek in de kerk: toepasselijke (bekende of minder bekende) popnummers, evangelische liederen, gospels of de zogenaamde ‘reli-pop’. De groep heeft al verschillende samenstellingen gehad, maar er was steeds één constante factor: Jurjen Bade. In de afgelopen jaren was het steeds Jurjen die de groep bij elkaar riep voor repetities, repertoire uitzocht en verspreidde, en de contacten onderhield met de predikanten over de invulling van de dienst, etc. Daar is nu een verandering in gekomen, want onlangs heeft Jurjen de eindverantwoordelijkheid voor de jeugdband overgedragen aan Frank Ohm. Maar waarom eigenlijk?

Jurjen: “Mijn doel is nooit geweest om met de jeugdband ‘alleen maar’ de muzikale invulling van bijzondere diensten te verzorgen. Ik heb juist altijd voor ogen gehad dat op een gegeven moment vanuit de band zelf het voortouw genomen zou kunnen worden. Dat moment is nu aangebroken. In de band zitten hele leuke en talentvolle muzikale mensen die, zeker nu ze wat ouder worden, zo’n verantwoordelijkheid best op zich kunnen nemen. En dat geldt helemaal voor Frank die ook nog eens aan het conservatorium studeert. Top dus dat Frank de band nu gaat aansturen, daar ben ik heel blij mee.”

Frank vertelt dat hij direct enthousiast reageerde toe hij gevraagd werd dit te doen, en denkt dat het de komende tijd goed te combineren valt met zijn studie. “Ik heb in de afgelopen jaren heel veel geleerd dankzij de band en het lijkt me ook leerzaam om nu deze taak op me te nemen. Bovendien hoef ik niet alles alleen te doen. Ik word wel eindverantwoordelijk, maar we hebben in de band de taken verdeeld en maken gebruik van de talenten die de verschillende mensen hebben. Wel moeten we gaan kijken hoe we nieuwe mensen bij de band kunnen betrekken. Er haken nu eenmaal weleens mensen af omdat ze bijvoorbeeld buiten Alphen gaan wonen, en het is dan goed om nieuwe muzikanten erbij te krijgen. Daarom gaan we binnenkort een open repetitie organiseren zodat jongeren die een instrument bespelen kunnen komen meemaken hoe we te werk gaan in de jeugdband. We hopen daar dan wat nieuwe bandleden aan over te houden.”

“Het kan trouwens best zo zijn dat de band uiteindelijk een wat andere opzet gaat krijgen”, voegt Jurjen toe. “Nu is het een goed op elkaar ingespeelde groep mensen die in een half uurtje de nummers voor een dienst voorbereidt, maar dat zou ook anders kunnen worden.” Ook Frank houdt daar rekening mee: “Als er nieuwe leden bijkomen zal dat inderdaad veranderen, maar het zal zeker voor ieder bandlid een hele leerzame ervaring zijn. Ik kan het iedereen aanraden!”.

En zo ontstaat dus de ‘jeugdband 2.0’. Daar zullen we zeker nog veel van gaan horen – dankzij de stevige basis die door Jurjen is gelegd en het talent van de bandleden. En Jurjen? Die blijft gewoon nog betrokken bij de band: “Ja, ze hebben een pianist nodig hè, en bovendien vind ik het veel te leuk om met die jongelui muziek te maken”. Frank grapt: “We hebben Jurjen gewoon tot jeugd gepromoveerd!”.

Jurjen, bedankt voor al je inzet met en voor de band. We wensen Frank en de jeugdband 2.0 veel succes waar we ook als gemeente veel plezier aan mogen blijven beleven.
Comments