Actueel‎ > ‎Nieuws jeugd‎ > ‎

Kinderkerk 30 augustus: Let op je woorden!

Geplaatst 28 aug. 2020 11:53 door Redactie Lichtkring   [ 28 aug. 2020 11:54 bijgewerkt ]
Deze zondag is de tweede van een aantal teksten uit de brieven van het Nieuwe Testament die we door het jaar heen lezen.  
Vandaag lezen we een gedeelte uit de brief van Jakobus. Op deze zondag staat Jakobus 3:1-5 en 9-12 centraal: Jakobus roept zijn lezers op om goed op hun woorden te letten.  

Let op je woorden!
‘Papa,’ zegt Joas. ‘Waarom kijk je niet blij? We gaan toch naar de kerk?’ ‘Dat is waar,’ zegt de vader van Joas. ‘We gaan naar de kerk. Maar ik ben een beetje verdrietig.’ ‘Waarom dan, papa?’ Het is al donker. Joas en zijn vader zijn samen op weg naar het huis van Stefanus en Eunice. Daar hebben ze kerk vanavond. Joas vindt het altijd fijn om naar de kerk te gaan. Papa ook. En mama ook, maar die kan vanavond niet mee. Ze moet op Joas’ kleine broertje passen.
Waarom is papa verdrietig? Wat is er aan de hand? Papa zucht. ‘Er is zoveel ruzie in de kerk, de laatste tijd,’ zegt hij. ‘Weet je nog, van vorige week?’ Ja, dat weet Joas nog wel. Enos, een man met een lange baard, was aan het vertellen over Jezus, en over Gods nieuwe wereld. Dat doet hij elke keer. Maar vorige week gebeurde er iets vreemds. Een andere man stond zomaar op en hij liep naar voren. Terwijl Enos aan het vertellen was. ‘Nee, Enos,’ zei hij. ‘Wat jij zegt over Jezus klopt helemaal niet. Jij weet er helemaal niks van. Jij bent geen goede leraar. Luister maar naar mij, mensen! Ik zal jullie uitleggen wat God van ons vraagt.’ En toen stond er een vrouw op, en die zei: ‘Dat lijkt me geen goed plan! Laat míj het maar uitleggen. Ik kan dat veel beter.’ En toen kregen een heleboel mensen ruzie over wie de woorden van Jezus het best kon uitleggen. En ze zeiden lelijke dingen tegen elkaar.
‘Dat was niet leuk,’ zegt Joas. ‘Nee,’ zegt zijn vader. ‘Helemaal niet. Maar wat moeten we eraan doen? Ik weet het niet.’ Daar is het huis van Stefanus en Eunice. Papa duwt de poort open en gaat voor Joas uit de binnenplaats op. Er staan kleine olielampjes die de weg wijzen naar de deur. Er zijn al veel mensen binnen. Al wel twintig. ‘Hé, Joas!’ roept een jongen. ‘Kom je bij ons zitten?’ ‘Ja!’ roept Joas, en hij gaat bij zijn vriendjes zitten, aan de zijkant van de kamer.
‘Beste mensen,’ zegt Stefanus. Hij houdt een rol papier omhoog. ‘Ik heb deze week een brief gekregen!’ ‘Een brief?’ zegt Joas. Hij rekt zich uit. Hij heeft nog nooit een echte brief gezien. ‘Van wie dan?’ vraagt een vrouw. ‘Het is een brief van Jakobus,’ zegt Stefanus. ‘Die kennen jullie wel, toch? Hij heeft Jezus goed gekend. Hij heeft een brief geschreven voor alle mensen die bij Jezus horen. Ik kreeg deze brief van een vriend van me, en toen ik hem las, dacht ik: Hé, daar hebben wij misschien wat aan. Zal ik een stukje voorlezen uit de brief van Jakobus?’ ‘Jaaa!’ roept Joas. Een oude mevrouw kijkt om. ‘Ssst!’ zegt ze. Maar ze geeft Joas een knipoogje. Stefanus rolt de brief uit.
‘Beste vrienden,’ leest hij voor. ‘Jullie horen bij Jezus. Dat is heel fijn. Ik wil jullie graag wat meer leren over hoe je in de kerk met elkaar om moet gaan. Bijvoorbeeld: Niet iedereen in de kerk moet een leraar willen zijn. Want alleen maar leraren, dat kan natuurlijk niet. Dat moet je ook niet willen, trouwens. Want zo makkelijk is het niet. God kijkt goed naar de mensen in de kerk die leraar zijn. En hij is extra streng voor ze als ze iets verkeerds zeggen. En iedereen zegt natuurlijk weleens iets verkeerds.’
Joas knikt. Hij zegt ook weleens iets verkeerds. Hij heeft vanmorgen nog tegen mama gezegd dat ze de slechtste bakker was van de wereld. Alleen maar omdat ze vergeten was om zout in het deeg te doen. ‘Let goed op wat je zegt,’ leest Stefanus verder. ‘Zorg ervoor dat je de baas bent over je tong. Misschien heeft iemand van jullie weleens op een paard gezeten?’ De vriend van Joas steekt zijn vinger omhoog. ‘Ik heb op een ezel gezeten! Bij mijn opa! Mijn opa heeft een ezel!’ Stefanus lacht. ‘Een ezel is bijna een paard,’ zegt hij. En dan leest hij verder. ‘Als je wilt dat het paard doet wat jij zegt, dan moet je de teugels goed gebruiken. Als je naar links wilt, trek je naar links. Als je naar rechts wilt, trek je naar rechts. Het paard is veel groter dan jij. Maar hij doet precies wat jij wilt, als je de teugels goed gebruikt. Met een schip is het ook zo. Het stuur van een schip is klein. Maar met het stuur kun je een heel groot schip precies de kant op laten gaan die jij wilt. Zo is het ook met je tong. Je tong is maar een heel klein deel van je lichaam. Maar o, wat heeft hij veel praatjes! Lieve vrienden, let op je woorden. Gebruik je tong om goede dingen te zeggen. Over God. Maar ook over andere mensen. Want je kunt toch niet eerst mooie dingen zeggen over God, en daarna lelijke dingen zeggen over de mensen die God gemaakt heeft! Dat kan helemaal niet.
Uit de mond van iemand die Jezus kent, moeten natuurlijk alleen maar goede woorden komen.’ Stefanus kijkt op. ‘Dat schrijft Jakobus. Ik dacht, dit willen jullie vast wel weten. Het lijkt wel of het over onze kerk gaat. Hier hebben we wat aan, toch?’ Joas knikt. Wat een goeie brief heeft Jakobus geschreven. Hij gaat straks toch maar even sorry zeggen tegen mama. En dankjewel, omdat ze elke dag zo goed voor hem zorgt. ‘Mama, jij bent de beste moeder van de hele wereld!’’

Om over te praten
- Wat heeft Joas voor onaardigs tegen zijn moeder gezegd?
- Heb jij deze week ook iets lelijks of onaardigs gezegd? Weet je nog wat?
- Bedenk eens drie mooie, goede of leuke dingen die je de afgelopen week hebt gezegd.
- Vind jij het moeilijk om alleen maar goede dingen te zeggen?
- Denk je altijd na voordat je iets zegt?
- Vind je het soms moeilijk om je mond te houden? Wanneer wel, wanneer niet?

Gebed
Trouwe God,
We zijn vaak zo snel met onze woorden
We hebben soms iets gezegd voor we er erg in hebben.
Een lelijk woord, een leugen,
of een opmerking die pijn doet.
Help ons om op onze woorden te letten.
Leer ons na te denken voordat we iets zeggen.
Laat onze woorden eerlijk en vriendelijk zijn,
erop gericht om de ander te helpen.
Amen.

Ouders en kinderen kunnen gebruik maken van het materiaal van Bijbel Basics. Je kunt het verhaal samen lezen, kiezen voor een spel of bijvoorbeeld een knutselwerkje. Deze informatie is te vinden op de website via deze link:


Comments