Actueel‎ > ‎Nieuws jeugd‎ > ‎

Kinderkerk 9 augustus

Geplaatst 6 aug. 2020 09:58 door Redactie Lichtkring
Kijk, een balk! Jezus vertelt een verhaal over een houten balk en een splinter.

Matteüs 7:1-5 Kijk eerst naar je eigen fouten Veroordeel andere mensen niet, dan zal God jou ook niet veroordelen. Want zoals jij kritiek hebt op andere mensen, zo zal God kritiek hebben op jou. En God zal jou beoordelen zoals jij andere mensen beoordeelt. Jullie letten goed op de fouten van anderen. Maar je eigen fouten zie je niet. Het is alsof je een splinter ziet in het oog van een ander, maar niet ziet dat er in je eigen oog een balk zit. Je zegt tegen die ander: ‘Kom, ik haal die splinter wel even uit je oog.’ Doe niet zo schijnheilig! Haal eerst die balk uit je eigen oog. Dan kun je zelf weer goed zien. En pas dan kun je de splinter uit het oog van de ander halen.

Om over te praten
4-8 jaar
- Weet jij wat een balk is? En wat een splinter is? Wat is groter: een balk of splinter? Kun je met je handen laten zien hoe groot een splinter is? En hoe groot een balk?
- Zie je weleens dat iemand iets fout doet, iets wat niet goed is? Kun je een voorbeeld noemen? Doe jij ook weleens iets wat niet goed is? Kun je een voorbeeld geven?
- Waar let je eerder op: als iemand anders iets niet goed doet, of als je zelf iets niet goed doet?
- Jezus zegt: ‘De foute dingen van iemand anders zijn vaak maar zo klein als splintertjes. Je eigen fouten zijn vaak zo groot als een balk. Toch let je meer op de kleine fouten van iemand anders dan op de grote fouten van jezelf.’ Hoe zou dat komen, denk je?

8-12 jaar
- Jezus zegt dat je een ander niet moet veroordelen. Wat doe je als je iemand veroordeelt?
- Wat voor gedachten of gevoelens roept het woordje ‘oordeel’ bij je op?
- Heb jij weleens kritiek op iemand die je kent? Is het altijd verkeerd om kritiek op mensen te hebben, denk je?
- Geldt deze uitspraak van Jezus ook voor jou: ‘Jullie letten goed op de fouten van anderen, maar je eigen fouten zie je niet.’ Waarom wel, of waarom niet?
- Jezus gebruikt als timmermanszoon het beeld van de balk en de splinter. Wat wil Jezus ons leren met het beeld van de balk en de splinter, denk je?

Blinde verbeelding Jezus gebruikt een beeld om te laten zien dat we vaak blind zijn voor onze eigen fouten. In deze binnenkomer brengen de kinderen iets in beeld zonder dat ze kunnen zien. Wat heb je nodig? - een groot tekenvel - een viltstift - kaartjes met daarop de woorden: zaag, schort, hamer, spijker, balk, gereedschapskist, liniaal - eventueel een blinddoek

Aan de slag: - Eén kind trekt een kaartje en leest voor zichzelf wat er op het kaartje staat. - Het kind wordt geblinddoekt of sluit de ogen en tekent het voorwerp dat op het kaartje staat. - De andere gezinsleden proberen te raden wat het is tot het kind klaar is met tekenen. - Speel het spel nog een aantal keren met steeds een andere tekenaar.

Gebed
Goede God, We zijn allemaal anders.
We zien er niet hetzelfde uit.
We lijken vaak ook niet op elkaar in hoe we doen.
Die verschillen vallen op en daar vinden we soms wat van.
Ook begrijpen we elkaars gewoontes niet altijd.
Laten we niet te snel iets van de ander vinden.
Help ons juist om elkaar echt te leren kennen.
Zonder oordeel. Amen.
Lied om samen te zingen
Het meest perfecte feestje (Oké4kids).
https://www.youtube.com/watch?v=z9-zxRUMwOU

Ouders en kinderen kunnen gebruik maken van het materiaal van Bijbel Basics. Je kunt het verhaal
samen lezen, kiezen voor een spel of bijvoorbeeld een knutselwerkje. Deze informatie is te vinden op de website via deze link: https://debijbel.nl/bijbelbasics/programmas/de-balk-en-de-splinter.nl 


Comments