Actueel‎ > ‎Nieuws jeugd‎ > ‎

Werkvakantie voor jongeren in Roemenië (mei 2019)

Geplaatst 19 jun. 2018 09:53 door Redactie Lichtkring
Vind je het leuk om anderen te helpen en ben je een beetje avontuurlijk ingesteld? Dan is een werkvakantie in Roemenië vast wel wat voor jou. Ben je tussen de 14 en (ongeveer) 24 jaar, lees dan vooral verder.

Volgend jaar gaat een groep jongeren van 27 april t/m 4 mei op werkvakantie naar Lupeni in Roemenië. Daar is een school voor verstandelijk beperkte kinderen. Al eerder hebben Nederlandse jongeren deze school opgeknapt. (zie ook https://www.youtube.com/watch?v=wi8ibrtGERE). Eind 2009 is Ormi, de directeur, met deze school gestart. Samen met zijn vrouw, de leerkrachten en de ouders heeft hij deze school uitgebouwd tot een plek waar de ongeveer 70 kinderen met een verstandelijke beperking zich verder kunnen ontplooien en waar ze leren met hun beperkingen om te gaan.

Nu deze school goed gesetteld is, heeft Ormi nog één grote droom voor “zijn” kinderen. Op 18-jarige leeftijd moeten deze jongeren de school verlaten. Als gehandicapte een baan vinden is praktisch onmogelijk in Roemenië, dus komen ze thuis te zitten, zonder toekomst. Daar wil Ormi graag iets aan doen. Zijn droom is daarom het opzetten van een sociale werkplaats waar zijn schoolverlaters aan het werk kunnen. Dit idee heeft hij al gedeeld met de ouders en die zijn laaiend enthousiast en graag bereid hieraan mee te werken.

Om deze sociale werkplaats te realiseren, zal op de begane grond de laatste leegstaande vleugel in gebruik genomen worden. Hiervoor is weer veel opknapwerk vereist zoals het schilderen van de ruimtes. Ook zullen we sport en spelactiviteiten organiseren voor de kinderen van de school en brengen we voedselpakketten rond bij arme gezinnen in Lupeni.

Uiteraard zal er naast serieuze activiteiten ook veel gelegenheid zijn voor ontspanning.

De reis wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van Hunedoara. Via de Stichting Roemenië-Hunedoara kunnen ongeveer 8 jongeren uit Alphen mee met deze werkvakantie.

De reis kost maximaal 500 euro (all inclusive). De kosten kan je van te voren (gedeeltelijk) bij elkaar verdienen door deel te nemen aan groepsacties, maar je kunt natuurlijk ook zelf acties bedenken waarmee je geld bij elkaar spaart.

Ben je 14 jaar of ouder (tot ongeveer 24) en heb je belangstelling voor deze reis, meld je dan aan bij Didy Luining (Luiningknol@planet.nl) of bij Nico van Zuylen (famvanzuylen@kpnmail.nl). Ook voor je vragen kun je deze mailadressen gebruiken.
Comments