Actueel‎ > ‎

Nieuws Lichtkring

Meld u HIER aan voor Lichtkring|Nieuws!

Activiteitenkalender

Geplaatst door Redactie Lichtkring

Hieronder vindt u de activiteitenkalender voor de komende periode. De volledige kalender kunt u vinden onder Home/Activiteiten/Activiteitenkalender. Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze kalender? Stuur dan een mailtje naar de redactie.

NOVEMBERALGEMEENJEUGD
vrijdag15Sirkelslag Kids
zondag 17Taizeviering
maandag18kerkenraadsvergadering
dinsdag19seniorenkring
dinsdag19avondgebed
woensdag2020Clubavond groep 6,7,8
donderdag21koffieochtend21Clubavond groep 4,5,6
donderdag21creaclub

Ochtendwandelingen op 5 en 12 december

Geplaatst door Redactie Lichtkring

In de decembermaand staat in de Levende Adventskalender op zowel 5 als 12 december een ochtendwandeling gepland. Beide keren lopen we vanaf de Lichtkring ongeveer 5 km (1 uur tot 5 kwartier) over verharde paden. We starten om 9.00 uur en na de wandeling is er gelegenheid om aan te sluiten bij de koffiegroep.
Voor eventuele vragen kun je terecht bij Riek van Beusekom, telefoon: 49 48 07.

Amazing grace

Geplaatst 12 nov. 2019 11:49 door Redactie Lichtkring

Vrijdag 8 november jongstleden maakte ik in de bioscoop een kerkdienst mee. Of eigenlijk was het meer een zangdienst. De dienst was in een baptistenkerk in Los Angeles. In de bioscoop zag ik een opname van deze zangdienst uit 1972. De dienst was speciaal georganiseerd voor Aretha Franklin. Franklin, the queen of soul, wilde haar gospelalbum namelijk tijdens een dienst in een kerk opnemen. Dan waren de reacties van de kerkgangers op het muziekalbum te horen. Zo wilde Franklin duidelijk maken dat de gospelliederen thuishoren in een kerkelijke context. Of misschien beter: in een gelovige context. Een context waarin God de lof gebracht wordt.

Het is een bijzondere en ontroerende documentaire. Die veel lovende recensies kreeg. Prachtig om te zien hoe deze gospelmuziek mensen in vervoering bracht. En dat gebeurt nog steeds als mensen deze muziek horen. Als je ernaar luistert, begrijp je waarom. Alsof de muziek contact maakt met iets wat diep binnenin je aanwezig is.

De trailer van de documentaire is via de volgende link te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=ZFIJUK6DbbY. Als u over internet beschikt: kijk even. Luister naar de woorden, kijk naar het enthousiasme, en let ondertussen op de recensies, waarvan zinnen in beeld worden gebracht. Deze documentaire doet iets met mensen. Met gelovigen maar ook met mensen die niet direct iets met God of geloof hebben. Een paar zinnen uit allerlei recensies.

‘De energie van haar optreden betovert je.’
‘Dat deze film bestaat is een wonder.’
‘De totale ervaring voor lichaam en ziel.’
‘Schudt de ziel op.’
‘Buitenaards.’
‘Geeft je het gevoel dat je kijkt in het gezicht van God.’

Het televisieprogramma De wereld draait door besteedde ook aandacht aan deze film. Matthijs van Nieuwkerk is een enorme fan van Aretha Franklin. Het schijnt dat hij voor iedere uitzending van DWDD naar muziek van haar luistert. Zangeres Giovanca en Matthijs van Nieuwkerk bekijken samen een aantal fragmenten uit de film. Zij zien Franklin vol overgave voor en over God zingen. Giovanca vraagt op een gegeven moment aan Van Nieuwkerk hoe hij hier nu naar kijkt. Ze vertelt erbij dat zijzelf gelovig is en ze zegt dan over Franklin: ‘She’s reaching out to a source that I know.1 Jij bent niet per se gelovig, hoe ervaar jij dit wat zij doet?’ Van Nieuwkerk zegt dan onder meer: ‘Het gaat niet meer tussen haar en het publiek. Het gaat nu tussen haar en the Lord, (…) en dat maakt het tot een volstrekt ander concert dan ik ooit van haar gezien heb.’ Ze concluderen dan: ‘Je ziet het, je voelt het en je hoort het: dat daar iets bovennatuurlijks gebeurt.’

Wat in de film/documentaire ook ontroert: de reacties van de – bijna allemaal zwarte – kerkgangers. Je ziet een enkel wit gezicht. Zoals dat van Mick Jagger. Die komt ook langs in de trailer. Mensen worden aangeraakt. Zijn geroerd. Zijn enthousiast. Beginnen te dansen. En ik moest denken aan David, dansend voor de ark. David en het volk, ze dansten voor het aangezicht van God. Dat je zo enthousiast wordt, zo vol vuur bent door de aanwezigheid van God. Hoe bijzonder is dat!

Mij raakte de vertolking van Franklin van het lied Amazing grace het meest. Het is een loflied op de genade. Een oer-christelijk woord. Een woord met een veelomvattende betekenis: Gods goedheid en liefde komen erin samen. En het valt ons zomaar toe. Verrassend en overweldigend…

1 Vertaling ASW: ‘Ze wendt zich tot een bron die ik ken.’Van de Diaconie…………

Geplaatst 12 nov. 2019 11:36 door Redactie Lichtkring

Op zaterdag 9 november zijn drie diakenen vanuit de Lichtkring naar de Landelijke Diaconale Dag 2019 geweest. Een inspirerende dag met 1100 diakenen met als thema “Ieder mens telt!”. Veel verhalen gehoord, mooie liederen gezongen, ideeën opgedaan, workshops bezocht, enzovoorts. Mooi om als Lichtkring daarbij aanwezig te zijn!

Langzamerhand start de diaconie weer met de organisatie van de jaarlijkse nieuwjaars-ontmoeting voor gemeenteleden van 70 jaar en ouder. Deze altijd gezellige middag zal worden gehouden op vrijdag 3 januari 2020 vanaf 14:30 tot 16:45 uur. De persoonlijke uitnodigingen hiervoor zullen half december worden verspreid via de wijkteams.

Verantwoording collectes
De opbrengsten van de collectes in de Lichtkring waren:
15-Sep.-19   KiA Zending (kerk Midden-Oosten) 268,27
                    Eredienst en Pastoraat 184,95
22-Sep.-19    PKN Vredeswerk 322,90
                    Eredienst en Pastoraat 234,92
29-Sep.-19    KiA Werelddiaconaat Ouderen Moldavie 348,27
                    Eredienst en Pastoraat 188,75
6-Okt.-19      PKN Kerk en Israël 407,16
                    Eredienst en Pastoraat 271,30
13-Okt.-19    KiA Werelddiaconaat Colombia 395,39
                    Eredienst en Pastoraat 268,49
En de opbrengsten van de collectes in Zuidervaart waren:

20-Sep.-19     PKN Vredeswerk 31,60
4-Okt.-19       PKN Kerk en Israël 28,05

De extra inzameling bij het Heilig Avondmaal op 22 september heeft 321,91 opgebracht voor het Kerk in Actie doel ‘Onderwijs aan Dalit kinderen in India’.

Collectedoelen
De diaconale collectes van eind november tot eind december 2019 zijn bestemd voor:
24-Nov.-19     PKN Pastoraat
1-Dec.-19      Open Venster
8-Dec.-19      Diaconie (t.b.v. DPA kerstpakkettenactie)
15-Dec.-19     St. Tsjernobyl kinderen Alphen
22-Dec.-19     Navigators Netwerk Ede

Wilt u buiten de collectes om rechtstreeks aan de diaconie overmaken dan kan dit via bankrekeningnummer: NL72TRIO0784885397 t.a.v. Diaconie PKN Lichtkring.

Vergeet uiteraard niet het doel van de collecte in uw omschrijving te vermelden.

Namens de diaconie, Arjo de Bruijn, diaconie@pkn-lichtkring.nl

Stichting Hunedoara

Geplaatst 12 nov. 2019 11:35 door Redactie Lichtkring

Schoolspullen gevraagd voor kinderen met een beperking

De drie scholen voor kinderen met een beperking – twee in Hunedoara en één in Lupeni – waarvan Marin Ormenisan directeur is, krijgen van de Roemeense overheid helaas maar heel weinig geld voor hobby- en leermiddelen. Daarom deze oproep voor kleurpotloden, pennen, potloden, schriften, teken- en printpapier, schrijfblokken, krijtjes, wasco, schilderdoekjes, schoolverf in flacons, kwasten en kwastjes, vouwblaadjes, houten speelgoed en poppenkastpoppen. Want de kinderen genieten enorm van het op school creatief bezig zijn. Ook kleine muziekinstrumenten zijn welkom, zoals trommeltjes, rinkelbelletjes, fluiten, mondorgels, sambaballen en schudeitjes. De ingezamelde schoolspullen worden medio december met een klein transport, verzorgd door de Stichting Vrienden van Hunedoara in Oss, naar Roemenië vervoerd. Helpt u ons mee, zodat deze kinderen met een beperking
lekker kunnen blijven knutselen en muziek maken op school?

Tot uiterlijk zaterdag 7 december a.s. kunt u hiervoor contact opnemen met:
Eliane Vermeer, Braamhorst 26, tel. 0172 438786 / 06 33702764, e.vermeer5@kpnplanet.nl of Nico van Zuylen, Lissabonstraat 84, tel. 0172 495712 / 06 12854349, njvanzuylen@kpnmail.nl


Kerstbrodenactie
De zondagen 1 en 8 december kunnen ’s morgens weer kerstbroden worden besteld. Met de opbrengst wordt een gedeelte van de energierekening betaald van de armste gemeenteleden van de Reformatuskerk in Hunedoara (maandelijks pensioen van € 80,- tot € 150,-).
De prijzen zijn: kerstbrood met spijs € 9,50, zonder spijs € 8,50; kleine broden resp. € 5,50 en € 4,50. Voor € 0,80 per stuk extra worden de broden in een geschenkdoos geleverd.  Verdere informatie treft u aan op de website van de Lichtkring.

Rien van Steden, voorzitter Stichting Roemenië Hunedoara

Bericht van Martine van der Herberg

Geplaatst 11 nov. 2019 13:13 door Redactie Lichtkring

Dank voor deze mooie tijd! 

Mijn tijd bij de Lichtkring zit er (inmiddels al een tijdje) op. Toen ik even terugkeek in mijn agenda zag ik dat mijn eerste afspraak met Ronelle eind maart 2017 was. Ik startte de stage in september. Inmiddels is het alweer november 2019. Omdat Kees vorig jaar met emeritaat ging en er nog iemand nodig was bij de jongste catechesegroep, heb ik afgelopen jaar opgetrokken met de Emmausgroep en de jongste catechesegroep. Daarnaast ben ik in een aantal diensten voorgegaan. 

Een aantal activiteiten wil ik nog even noemen. De viering als onderdeel van het kerkasiel vond ik erg bijzonder! We gingen met een grote groep jongeren en oudere jongeren naar Den Haag. Daar namen we het stokje, in de vorm van een kaars, over van een predikant, en na twee uur gaven we de kaars weer door aan de volgende predikant. Het was erg bijzonder om deel te zijn van deze alsmaar voortdurende kerkdienst. Ook de catechesediensten vond ik geweldig. Wat een creativiteit komt er los als meerdere mensen een dienst voorbereiden! Van de Emmausgroep heb ik altijd genoten. Het is een prachtige groep mensen die erg met elkaar meeleven. Als afscheid hebben zij een diner georganiseerd. Ik heb nog nooit zo gevarieerd gegeten: frikadellen, witte boterhammen met hagelslag, bitterballen, druiven, patat uit de airfryer en een toetje. Het was erg gezellig. 

Wat ga ik nu doen? Begin dit jaar kwam de vacature voor ‘pionier’ bij het Baken in Woerden op mijn pad. Het was even omschakelen om vanuit de studieboeken aan de toekomst te denken. Ik ben het afgelopen jaar namelijk bezig geweest om twee scripties te schrijven (klassieke talen en theologie). 
Het Baken is een van de pioniersplekken van de Protestantse Kerk, die inmiddels naar zelfstandigheid aan het toegroeien is. Het is een interessante plek om te werken. Er wordt in de zondagse samenkomsten veel geëxperimenteerd wat betreft thema’s en interactieve werkvormen. Ik ben sinds september in dienst via de mobiliteitspool en op 8-12 word ik als predikant bevestigd. 

Graag wil ik jullie hartelijk danken voor de mooie, gezellige en interessante ontmoetingen, de feedback op mijn diensten, het enthousiasme, de kaarten voor de geboorte van Tobias, de bloemen voor mijn afstuderen en nog veel meer. De Lichtkring is voor mij de plek waar ik echt toegegroeid ben naar het predikantschap. 

Hopelijk zien wij elkaar nog eens. 5 januari ben ik in elk geval weer in de Lichtkring voor een dienst. 

Vriendelijke groet,
Martine van der Herberg, ook namens Mathijs en de kleine Tobias.

Bericht van Ds Anne-Marie van Briemen

Geplaatst 11 nov. 2019 13:11 door Redactie Lichtkring   [ 11 nov. 2019 13:17 bijgewerkt ]

Vieren en doen
Op zondag 24 november is het de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Mooier gezegd: eeuwigheidszondag. We gedenken gemeenteleden die in het afgelopen kerkelijk jaar gestorven zijn. In de kerk, omringd door het licht van Christus, mag ons verdriet er zijn. Er is geen betere plek voor gebroken harten dan bij Hem. Tijdens de dienst worden de namen genoemd van hen die ons ontvallen zijn en zingen we liederen van troost en hoop. Het verdriet krijgt in de kerk richting en perspectief. Nu kijken we nog met betraande ogen naar de horizon, maar we geloven dat eens de zon opkomt over onze donkere momenten en dat onze tranen worden gedroogd.

In de adventsperiode koppelen we in de erediensten lezingen uit het bijbelboek Micha aan het leven en werk van Dietrich Bonhoeffer. Dit doen we omdat het 75 jaar geleden is dat hij stierf. Bonhoeffer was een Duitse theoloog die betrokken raakte bij de aanslag op Hitler. Hij werd gevangen genomen en enkele weken voor het einde van de oorlog op 9 april geëxecuteerd in kamp Flossenbürg. In de jaren daarvoor schreef hij vanuit de gevangenis indrukwekkende brieven aan familie, vrienden en verloofde. Met een tiental gedichten zijn ze gebundeld in 'Verzet en Overgave', een boek dat in de hele wereld diepe indruk maakte. Onder het kopje ‘Vorming en Toerusting’ kunt u lezen welke thema’s aan bod komen in de adventsweken.

Kringen
Op dinsdag 19 november komt de Seniorenkring bij elkaar in de Lichtkring. Welkom om 10.00 uur in de Lichtkring.
De Emmaüskring komt op donderdag 12 december bij elkaar in de Lichtkring. Om 20.00 uur staat de koffie klaar.

Gedachtenis van de overledenen 2018-2019
De laatste zondag van het kerkelijk jaar. De zondag dat we nadenken over het eeuwige leven, het koninkrijk van God dat komt. We noemen de namen van gemeenteleden die zijn overleden. Hun namen klinken, de sterfdag, de jaren van hun leven. Voor ieder wordt een kaars ontstoken, als teken van hun aanwezigheid in het licht bij God zelf. Want op die ‘laatste zondag’ staan we stil bij het ‘laatste’ dat we van een mens hopen te kunnen zeggen: dat hij of zij in goede handen is bij de eeuwige God.

Afscheid
Afscheid nemen
is met zachte vingers
wat voorbij is dichtdoen
en verpakken
in goede gedachten der herinnering…

Is verwijlen
bij een brok leven
en stilstaan op de pieken
van pijn en vreugde…

Afscheid nemen
is met dankbare handen
weemoedig meedragen
al wat waard is
niet te vergeten…

Is moeizaam
de draden losmaken
en uit het spinrag
der belevenissen loskomen
en achterlaten
en niet kunnen vergeten…

(Dietrich Bonhoeffer)

Vervolg nascholing
Op maandag 25 november start het tweede blok scholingsdagen van de opleiding Klinisch Pastorale Vorming. Omdat ik dan niet beschikbaar ben voor het gemeentewerk, noem ik hier voor de duidelijkheid de data dat ik weg ben. Van maandagochtend tot woensdagavond: 25 t/m 27 november, 2 t/m 4 december en 9 t/m 11 december. In deze periode kunt u voor dringende pastorale zaken terecht bij uw wijkouderling of mijn collega’s.
Met hartelijke groet,


Schrijfactie Amnesty – zondag 1 december
In de periode rond 10 december- de Dag van de Mensenrechten- bezoeken leden van de Werkgroep van Amnesty International diverse kerken in Alphen a/d Rijn. Na afloop van de dienst krijgen de kerkbezoekers informatie over de Groetenactie en kunnen ze een groetenkaart sturen als steunbetuiging aan mensenrechtenactivisten en gewetensgevangenen.

Op zondag 1 december zijn we als werkgroep van Amnesty in de Lichtkring aanwezig en krijgt u de gelegenheid om een groet te schrijven aan een gevangene. Steeds weer blijkt dat de groetenkaarten de mensenrechtenverdedigers hoop kunnen geven en hun regeringen kunnen beïnvloeden. Dat kan soms leiden tot een betere behandeling in de detentie, toegang van advocaten en tot vervroegde vrijlating. Onder het motto “ Uw groet geeft moed” nodigen we alle kerkbezoekers uit mee te doen aan deze actie.
Namens de werkgroep van Amnesty International – Alphen a/d Rijn,
Veronica Steinbach

ds Anne-Marie van Briemen

Bericht van Ds Annemarie Six-Wienen

Geplaatst 11 nov. 2019 12:52 door Redactie Lichtkring

Vieren en doen

De volgende leeskring is op woensdag 11 december in de Lichtkring. Deze avond is iets anders van opzet, omdat we als kring meedoen met de levende adventskalender. Onze kring is die avond dus opengesteld voor iedereen die wil aanschuiven. Het boek hoeft – bij wijze van uitzondering – daarom deze keer niet gelezen te zijn. Er wordt een verkorte versie van een mooi kerstverhaal voorgelezen: De vierde wijze uit het oosten. Dit verhaal is geschreven door Henry van Dyke.
We praten na het voorlezen van dit verhaal hierover door.
We beginnen om 20:00 uur. Welkom!

De kringen voor het eerste half jaar van 2020 liggen inmiddels ook vast.
Woensdag 8 januari, woensdag 4 maart, woensdag 22 april en woensdag 24 juni.

Eeuwigheidszondag
Zondag 24 november is het Eeuwigheidszondag. Ds. Anne-Marie van Briemen gaat deze zondag in de Lichtkring voor. Omdat ik deze zondag voorga in Benschop schrijf ik hier iets over mijn gedachten bij deze zondag. Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar gedenken we de mensen uit onze gemeente die het afgelopen jaar zijn overleden. Hun namen worden genoemd. Zij zijn ons voorgegaan. Want we kijken op Eeuwigheidszondag ook vooruit, omdat we niet zonder hoop zijn. Dit doen we door stil te staan bij het visioen van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, waar God zelf onder de mensen zal wonen. We missen onze geliefden hier, maar we mogen voorbij de dood toeleven naar het feest van Gods toekomst. Dan is er nog steeds ruimte om te rouwen – want we leven hier en nu nog volop met pijn en verdriet vanwege ons gemis en de gebrokenheid van het bestaan – maar we zien ook uit naar Gods Koninkrijk waar geen pijn, ziekte en dood meer zullen zijn. Sterkte, kracht en hoop gewenst voor iedereen die op Eeuwigheidszondag een geliefde gedenkt.

Vrede en alle goeds,
ds. Annemarie Six-Wienen

Bericht van de Kerkrentmeesters

Geplaatst 9 nov. 2019 14:12 door Redactie Lichtkring

Het College van Kerkrentmeesters heeft de begroting 2020 van de Lichtkring opgesteld en het moderamen van de Kerkenraad heeft deze begroting voorlopig vastgesteld in zijn vergadering van 7 november 2019. De begroting is weergegeven in de bijlage bij dit bericht.

Eventuele vragen of opmerkingen kunt u schriftelijk doorgeven via e-mail aan de penningmeester van het College: Marco Rijlaarsdam e-mail: penningmeesterlichtkring@gmail.com.

Kerstpakkettenactie 2019

Geplaatst 9 nov. 2019 13:52 door Redactie Lichtkring

Onze diaconie is betrokken middels het Diaconaal Platform Alphen aan den Rijn bij de Kerstpakkettenactie.

De Kerstpakkettenactie is er om iedere Alphenaar, waarvan iemand vindt dat hij of zij een steuntje in de rug verdient, een kerstpakket te bezorgen. Een persoon, huishouden of gezin kan worden aangemeld, omdat zij het financieel niet zo breed hebben of een zwaar jaar hebben gehad. Als u iemand kent, geef hem/haar dan op tussen 15 november en 9 december 2019 via de website kerstpakkettenactie-alphenaandenrijn.nl. Garantie dat elk opgegeven adres een pakket ontvangt kunnen we niet geven, maar we doen wel ons best!

Zelf kunt u ook helpen!
Geef ook iets zoals chocola, blikjes tonijn, toastjes, zoutjes, chips, thee, oploschocolademelk, vruchtensap, ragout, ragoutbakjes, knakworstjes, blikken fruitcocktail, soep, zoet broodbeleg, deodorant, bodylotion, aftershave, eau de toilette, tandpasta, zeep, kaarsen, geurstokjes, koekjes, nootjes, zoutjes, houdbare slagroom, mix voor nasi of macaroni, snoep, muesli en kandijsuiker en klein speelgoed.

Deze producten kunnen worden ingeleverd op de zondagen 8 en 15 december in de Lichtkring. Het verzoek is geen alcoholhoudende dranken, wasmiddelen, verse producten of producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden te doneren.

Giften voor deze actie zijn zeer welkom, deze kunt u overmaken op NL97INGB0008211264 t.n.v. KPA Kerstpakkettenactie Alphen ad Rijn.

Namens de Diaconie alvast bedankt!

1-10 of 2228