Actueel‎ > ‎

Nieuws Lichtkring

Meld u HIER aan voor Lichtkring|Nieuws!

Reünie "Het Bunkertje"

Geplaatst door Redactie Lichtkring

De voor velen wel bekende sociëteit "Het Bunkertje", die zich bevond in de kelder onder de toenmalige Salvatorikerk, houdt binnenkort een reünie. Hieronder een berichtje hierover vanuit de organisatie van deze reünie.

Reünie Het Bunkertje!
Waar: Zaterdag 25 november 2017, café De Rijnstreekhal vanaf 20.30 uur.
Ben jij erbij??
Een gezellige avond met oude vrienden: lekker bijkletsen en feesten!

Meld je dan voor 1 november aan op reuniebunkertje@gmail.com met je naam, adres, woonplaats. Bij voldoende aanmeldingen krijg je na 1 november het verzoek om 25 euro over te maken. Je krijgt hiervoor 4 drankjes, borrelhapjes, een bekende band en DJ.

Vraag je Bunkervrienden van toen om ook te komen, dan maken we er een gouwe ouwe Bunkeravond van!

Vertrouwenspersonen

Geplaatst door Redactie Lichtkring   [ bijgewerkt ]

Gedragscode In Veilige Handen                 
Veel grenzen in het contact tussen medewerkers/vrijwilligers en kinderen/jongeren in het jeugdwerk van de kerkelijke gemeente zijn niet eenduidig. Het ene kind wil even op schoot zitten als het troost zoekt, het andere kind heeft behoefte aan een aai over de bol en weer een andere jongere vindt het niet prettig om aangeraakt te worden. Voor kinderen is nabijheid en lichamelijk contact een voorwaarde om zich te ontwikkelen. Hierover kunnen dus nooit precies grenzen worden afgesproken die voor alle kinderen en in alle situaties gelden. Maar er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten tussen (jong)volwassen medewerkers en kinderen die bij ons komen absoluut ontoelaatbaar zijn!

De Kerkenraad van de Lichtkring vindt het belangrijk dat haar medewerkers, vrijwilligers en ambtsdragers die werken met kinderen en jongeren in hun gedrag rekening houden met wat wenselijk en toelaatbaar is en zich bewust zijn van de kaders waarbinnen het jeugdwerk plaats kan vinden.
Daarom hebben wij als kerkelijke gemeente voor al onze medewerkers in het jeugdwerk een gedragscode opgesteld. Wanneer je je inzet, als vrijwilliger, ambtsdrager, stagiair(e) of als betaalde kracht, vragen wij deze gedragscode te ondertekenen. Hierin wordt verklaard dat onze medewerkers de gedragscode kennen en niet tegen de gedragscode in zullen handelen.

Ook heeft de Kerkenraad twee vertrouwenspersonen aangesteld in de persoon van Ruth Schreuders en Herman Bril.
Beiden hebben in het openbaar, tijdens een kerkdienst, de gelofte van geheimhouding afgelegd.
Dat betekent dat iedereen die deel uitmaakt van onze kerkelijke gemeente deze vertrouwenspersonen aan kan spreken, als ze twijfelt aan de handelwijze van een van onze vrijwilligers en medewerkers.
Dat hoeft niet alleen te gaan over het omgaan met de jeugd, maar zij zijn er ook als u onvrede voelt over handelingen van volwassenen onderling.
Overtreding van de code leidt tot de tucht- of klachtenprocedure en kan disciplinaire maatregelen tot gevolg hebben.
Wanneer een medewerker wordt verdacht van strafbare feiten van seksueel misbruik van kinderen of jongeren zal de vertrouwenspersoon de politie inschakelen en een melding doen bij het SMPR (Interkerkelijk Samenwerkingsverband
tegen Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties).

Verder vindt u op de website van de PKN een volledig protocol voor dergelijke zaken, wat wij volledig respecteren en waarnaar we zullen handelen indien nodig.

Namens de Kerkenraad,

Arie de Jong, Jeugdouderling en voorzitter Jeugdraad

    
Ruth Schreuders                                              Herman Bril

Contactmaaltijd 27 oktober

Geplaatst door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-8/contactmaaltijd%20150x150.jpg
Het nieuwe seizoen is weer begonnen. Dit seizoen zullen we de maaltijden wat meer variatie geven.
De maaltijd dit keer bestaat uit belegde Turkse broden met daarnaast de gebruikelijke soepen.
Later in het seizoen zullen we o.a. een stampot maaltijd verzorgen, wanneer dat is, hoort u later.
Voorafgaand aan de maaltijden is er een korte bijeenkomt met zang, enkele mededelingen en gebed.
Daarna gaan we om ongeveer 18:00 uur aan tafel.
Wilt u daarbij zijn meldt u dan aan, u bent vanaf 17.15 uur van harte welkom.
Aanmelden kan bij Emmy de Jong 0172- 497789 of Kees Nievaart 0172-426327.

Alvast voor uw agenda: de volgende contactmaaltijd is op 24 november.

Storingen bij KerkTV

Geplaatst door Redactie Lichtkring

Op zondag 1 oktober is onze verbinding naar Kerkomroep.nl één maal onderbroken geweest.
Op zondag 8 oktober was dit vier keer en zondag 15 oktober is dit zelfs negen keer gebeurd.

Naar aanleiding van de onderbrekingen op zondag 8 oktober is er contact geweest met Ziggo.
Deze heeft geen fouten kunnen constateren. Ook de proefuitzendingen die wij tussen 8 en 15 oktober hebben gedaan, waren zonder problemen.

Tijdens de uitzending van 15 oktober bleek dat niet alleen de verbinding 9 keer onderbroken is geweest, maar dat ook de website van Kerkomroep.nl slecht bereikbaar was.
Er waren veel storingen in het beeld en geluid.

Ook andere kerken waren niet bereikbaar.

Het probleem dat is geconstateerd, is voor zover we nu weten alleen bij Ziggo klanten en door heel Nederland.

Maandag 17 oktober heeft Ziggo de netwerkconnecties met Kerkomroep geanalyseerd en daaruit blijkt dat een wijziging in het netwerk van Ziggo een onbedoelde limiet had bereikt.

De noodzakelijke aanpassingen die nodig zijn in het netwerk van Ziggo, worden deze week uitgevoerd zodat aanstaande zondag alles naar behoren kan werken.

Hartelijke groeten,
Panc Eikelenboom

Bezoek Hunedoara, een impressie

Geplaatst 13 okt. 2017 12:26 door Redactie Lichtkring

Van 22 t/m 27 september ben ik met enkele bestuursleden van de stichting Roemenië Hunedoara op werkbezoek geweest in Hunedoara en omgeving. Het was een indrukwekkende reis. Hunedoara, een stad 1839 km van Alphen vandaan. Tweemaal met het vliegtuig, van Amsterdam naar Boekarest en vandaar naar het hele kleine vliegveld van Timisoara plus een autorit van 2 ½ uur. De contacten met collega ds. Janos Zsargo en die met twee andere collega’s in Lupeni en Petrila geven ons een kijk op hun werkplekken. Dit zette mij weer met mijn beide benen op de grond. Een land waar nog zoveel werk te doen is. De gastvrijheid was wederom groot en daarmee indrukwekkend. Het ontbrak ons, wat dat betreft, aan niets. De dienst op zondag was mooi. In deze dienst kreeg ik, als gastpredikant, de gelegenheid om een bijbelgroet voor te lezen. De beide andere bijbelteksten werden door twee leden van het bestuur gelezen in het Nederlands. Ds. Janos ging in de preek in op de contacten en de hulp die al 25 jaar bestaan. We bezochten ook andere plaatsen die de Stichting Hunedoara financieel ondersteunt. Eén plek was een ziekenhuis in Brad. Het was goed om te zien dat het beddengoed (door de stichting gefinancieerd, zie de website van de stichting) goed terecht was gekomen. Dit gemeentelijke ziekenhuis ontvangt nauwelijks geld van de overheid. Een ziekenhuis in een gebouw dat oorspronkelijk (1935) niet als zodanig was bedoeld. De dank was wederom zeer groot. We werden uitgenodigd voor de koffie. We schrokken van de vele zoetigheden die op tafel stonden. Het is hún mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun dank. Het is goed om te zien hoe de hulp vanuit Alphen aan den Rijn terecht komt. Als ik in Roemenië ben geweest, blijft kaalheid en vaalheid van gebouwen en straten mij nog tijden bij. Maar ook dat de mensen daar ondanks alles flexibel blijven en zich niet snel uit het veld laten staan. Dat wekt mijn bewondering, hoewel ik denk dat het een manier is om te overleven. Het was een drukke, goede en indrukwekkende reis.

Ds. Paul van Dijk

Een onderonsje van ds. Janos Zsargo (links) en ds. Paul van Dijk.

Het gemeentelijk ziekenhuis in Brad.

De sterk verouderde wasruimte van het ziekenhuis.

Activiteitenkalender

Geplaatst 12 okt. 2017 10:31 door Redactie Lichtkring

Hieronder vindt u de activiteitenkalender voor de komende periode. De volledige kalender kunt u vinden onder Home/Activiteiten/Activiteitenkalender. Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze kalender? Stuur dan een mailtje naar de redactie.

OKTOBERALGEMEENJEUGD
dinsdag17avondgebed
woensdag18seniorenkring
donderdag19koffieochtend

Uitje Koffiegroep met Wandelgroep

Geplaatst 10 okt. 2017 23:22 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-6/wandelkring%20150x150.jpg
Het jaarlijkse uitje van de koffiegroep met de wandelgroep is naar donderdag 2 november a.s. verschoven.
We vertrekken om 10.00 uur vanaf de Lichtkring naar Zwammerdam. De beheerder van het nieuwe restaurant ‘de Haven’ op Hooge Burch ontvangt ons met koffie/thee en door cliënten gebakken lekkers.
Wie een uurtje wil wandelen kan vervolgens met Frank van Ofwegen mee naar het buitengebied van het landgoed waar diverse wandelingen zijn uitgezet. De achterblijvers kunnen in het restaurant, of net er buiten, de opgravingen uit de Romeinse tijd (met o.m. replica’s van de wereldwijd bekende Zwammerdam-schepen) bekijken. Ook is het mogelijk om op het terrein rond te lopen of de winkel van de dagbesteding te bezoeken. In een gereserveerde ruimte staat om 12.30 uur de lunch voor ons klaar. Rond 14.00 uur vertrekken we weer richting huis.

De kosten van dit uitje komen op maximaal € 20,=. De koffiegroep krijgt nog een persoonlijke uitnodiging. Dit uitje is bedoeld voor iedereen die zin heeft om mee te gaan.

Wil je meer weten of je aanmelden? Neem dan contact op met Sonja Huisman, telefoon 474 802 of e-mail sonja.huisman@hotmail.com

Graag tot ziens, Frank van Ofwegen, Gerda Baerveldt en Sonja Huisman

In de Lichtkring een kerk café?! Kom en denk mee!!!

Geplaatst 10 okt. 2017 23:21 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-9/kerkcaf%C3%A9%20150x150.png
Soms heb je zo’n goed idee dat je dat graag met andere wil delen, zodat het een succes kan worden!

Enige tijd geleden ontstond het idee om in de kelder van de Lichtkring 1 x per maand op vrijdagavond een kerk café te organiseren in de Lichtkring.
Het idee: tijdens de avond zal een onderwerp/thema worden geïntroduceerd, d.m.v. van een interview een presentatie of een filmpje. Hierna worden de aanwezig gevraagd aan de hand van een aantal vragen of stellingen met elkaar in gesprek te gaan. Hierna wordt dit gedeelte afgesloten en is er gelegenheid tot gezellig samen zijn.
Doelgroep: iedereen die interesse heeft in een gezellige avond met (geloofs-)inhoud. 

Lijkt dit jou ook een goed idee?
Op vrijdag 27 oktober is er een brainstormavond in de kelder van de Lichtkring, en we nodigen jou uit om daarbij te zijn en mee te denken. De avond start om 20.30 uur.

We hopen je daar te ontmoeten,
Marleen Knijnenburg, Sacha Lefeber, Ruth Schreuders

Thema avond "Bijbelvertalingen"

Geplaatst 10 okt. 2017 09:23 door Redactie Lichtkring

‘Lees je Bijbel, bid elke dag, dat je groeien mag’. Dit kinderliedje zegt simpelweg dat als je de Bijbel leest en elke dag bidt, dat je groeit in het geloof. Voor ons is het normaal dat we de Bijbel in het Nederlands kunnen lezen. Vroeger was dit helemaal niet zo vanzelfsprekend; men hoorde de Bijbelverhalen in de kerk. Dat we de Bijbel kunnen lezen in onze eigen taal hebben we grotendeels te danken aan de Reformatie. Dit was een tijd waarin geleerden de grondteksten van Bijbel opnieuw bestudeerden en nieuwe vertalingen lieten drukken. Maandag 23 oktober vanaf 20 uur staan we hierbij stil. We denken ook na over ons eigen gebruik van de vertalingen van de Bijbel. Welke Bijbelvertaling lezen we en waarom? Wat zijn de verschillen tussen verschillende vertalingen? Is het erg dat de Bijbelvertalingen verschillen of kunnen we hier dankbaar gebruik van maken? 

Graag tot dan! 
Martine van der Herberg (Predikant in opleiding in de Lichtkring) Vijfhonderd jaar Reformatie- lezing koffieochtend

Geplaatst 10 okt. 2017 09:23 door Redactie Lichtkring

Op 31 oktober 2017 eindigt het Lutherjaar waarin 500 jaar Reformatie is herdacht.

Bij een eerdere gelegenheid vertelde Jan Pons iets over de levensloop van Maarten Luther.

Nu, op donderdag 26 oktober 2017, tijdens de koffieochtend in de Lichtkring, zal hij met beelden iets vertellen over de invloed die de Reformatie heeft gehad buiten de kerk op het gebied van taal, onderwijs, cultuur en de scheiding tussen Kerk en Staat. Die invloeden zijn er nog steeds.

De lezing begint om 10.30 uur; iedereen welkom vanaf 10.00 uur; er is dan koffie of thee.

Jan Pons.1-10 of 1586