Actueel‎ > ‎

Nieuws Lichtkring

Meld u HIER aan voor Lichtkring|Nieuws!

Collectedoelen zondag 9 mei

Geplaatst 8 mei 2021 03:14 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-2/collecte%20150x150.png
De eerste collecte is bestemd voor de diaconie, KIA Werelddiaconaat Libanon/Jordanie. 

Lichtpuntjes voor Syrische vluchtelingen 
Van de miljoenen Syriërs die door de oorlog hun land zijn ontvlucht, zijn de meeste terechtgekomen in Libanon, Jordanië en Turkije. Daar leven in grote armoede. Via een netwerk van kerken in deze regio ondersteunt Kerk in Actie vluchtelingen, onder andere met een opleiding of het opzetten van een eigen bedrijfje. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van hulp en dat maakt hen sterker.
Meer lezen? Kerkinactie.nl/syrischevluchtelingen 

Bankrekeningnummer Diaconie NL72 TRIO 0784 8853 97 t.n.v. PKN Lichtkring o.v.v. diaconie.
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-2/collecte%209%20mei%202021.png


De tweede collecte is bestemd voor Eredienst en Pastoraat. 

Bankrekeningnummer Kerkrentmeesters NL31 RBRB 0851 5908 96 t.n.v. Protestantse Gemeente de Lichtkring o.v.v. Eredienst & Pastoraat

Maak voor het overmaken van uw collecte bijdrage gebruik van de Appostel app of maak direct uw bijdrage over via het SKG giftenformulier.
Overmaken via de genoemde bankrekeningnummers kan natuurlijk ook.

Activiteitenkalender

Geplaatst 6 mei 2021 12:16 door Redactie Lichtkring

Hieronder vindt u de activiteitenkalender voor de komende periode. De volledige kalender kunt u vinden onder Home/Activiteiten/Activiteitenkalender. Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze kalender? Stuur dan een mailtje naar de redactie.

MEIALGEMEENJEUGD
zondag99Basics
zondag99Jeugdkerk plus
maandag10kerkenraadsvergadering
dinsdag11avondgebed
donderdag13koffieochtend

Zondag 9 mei 2021

Geplaatst 6 mei 2021 12:04 door Redactie Lichtkring

Aanstaande zondag, 9 mei, is de voorganger dominee J. van der Berg en de muzikale begeleiding wordt verzorgd door Wim Warnaar. Naast de gewone dienst is er zondag ook Basics en Jeugdkerk Plus.
Deze week is wijk C welkom in de dienst (Kerk en Zanen Zuid: Polderbuurt, Sluizenbuurt, Archeonbuurt, Burggooi, Eendenbuurt), u kunt zich tot en met vrijdag inschrijven via Reservering Kerkdiensten De Lichtkring (supersaas.nl). Volgende week is wijk D welkom (adressen buiten Kerk en Zanen).

Alle diensten zijn te volgen via Kerkomroep of Facebook.

Hemelvaart
Donderdag 13 mei begint de Hemelvaarts-viering om 9:30. Iedereen kan zich hiervoor opgeven via Reservering Hemelvaart (supersaas.nl). Dit is een gezamenlijke dienst met de Adventskerk en de Maranathakerk. Voorganger is dominee Anne-Marie van Briemen.

Liturgie
U kunt de liturgie vinden op de website in het menu onder Actueel/Liturgie of via deze link: Liturgie - PKN Lichtkring (pkn-lichtkring.nl).

Voorbeden
Heeft u voorbeden voor aanstaande zondag kunt u die doorgeven aan de tweede scriba op tweedescriba@pkn-lichtkring.nl. U kunt ook tijdens de dienst voorbeden doorgeven aan Jos Edel (06-212 65 315) of Facebook/Messenger.

Virtuele bijdrage aan de dienst
Wilt u ook een keer een virtuele bijdrage leveren aan de dienst? Misschien een keer een lezing, met het hele gezin een lied inzingen of een gebed? Er is van alles mogelijk! Meer informatie of opgeven kan bij Jos Edel, j.a@worldonline.nl.

Collecten
Maak voor uw collecte bijdragen gebruik van de Appostel-app. Meer informatie over de app kunt u vinden op Appostel App - PKN Lichtkring (pkn-lichtkring.nl). De app zelf kunt u vinden in Google of Apple store. Als u hier zoekt op de appostel-app kunt u hem installeren.

We gaan op kerkenpad!

Geplaatst 6 mei 2021 12:00 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-2/fietsen%20150x150.jpg
Pinksteren, de verjaardag van de kerk. Een feest om samen te vieren! En omdat samen nog steeds een beetje moeilijk is zoeken we naar wat er wel mogelijk is. Het lijkt ons daarom leuk om samen op (kerken)pad te gaan.

Een kerkenpad was vroeger het pad dat in gebieden met verspreide bewoning de kortste verbinding tussen boerderijen en een centraal gelegen kerk vormde. Kunnen we die paden nog vinden in de buurt van Alphen aan den Rijn? Zijn er andere verrassende plekken die iets met kerk en religie te maken hebben? Kun je nog iets nieuws leren over de kerken in de regio?

Om dat te ontdekken organiseren we op eerste pinksterdag een fietspuzzeltocht!

- Iedereen die dat wil kan meedoen, de tocht zal ongeveer 20-25 km worden.
- Starten kan tussen 13.00 en 14.30 uur vanaf de Lichtkring waar je een deelnameformulier ontvangt.
- Vooraf inschrijven voor een starttijd op de website is nodig om het coronaproof te houden. Zodra inschrijven mogelijk is wordt dat via de afkondigingen, nieuwsberichten en social media bekend gemaakt.
- Er wordt gezorgd voor iets te drinken en iets lekkers.
- Natuurlijk wordt de beste puzzelaar beloond met een mooie prijs.
- De prijs wordt uitgereikt tijdens het digitale borreluurtje na de fietspuzzeltocht (17.00-18.00 uur), de link hiervoor wordt later bekend gemaakt.
- Fiets je niet mee maar wil je wel digitaal mee borrelen? Dat kan natuurlijk ook!

Fiets en borrel je mee?
Houd dan alvast de middag van eerste Pinksterdag vrij.

Tot dan!
Commissie Vorming&Toerusting

NB Contactpersoon voor deze activiteit is Rinneke Sikkel (rinneke@kuitsikkel.nl)

Meditatie: Wat doet de heilige Geest?

Geplaatst 5 mei 2021 12:10 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-11/Heilige%20Geest%20150x150.png
Wat doet de heilige Geest?

n.a.v. Efeziërs 4:1-16

Het is verrassend om in de brief aan Efeze te lezen dat de heilige Geest een ‘tweesporenbeleid’ hanteert:
- De Geest van God brengt enerzijds eenheid in de gemeente en verbindt gelovigen aan elkaar, als één lichaam en één geest (Efeziërs 4: 3-5, 15-16)
- Hij schenkt ook aan ieder afzonderlijk genade, naar de maat waarmee Christus geeft (Efeziërs 4:7).
De Geest wil dus niet alleen de gemeente van binnenuit opbouwen en ons hechter maken, maar in elk van ons actief zijn. Hoe doet de heilige Geest dat? Bijvoorbeeld door het vlammetje van het geloof in je brandende te houden. Door je te helpen iets te begrijpen van het Evangelie. Hij vernieuwt je leven zodat het steeds meer in lijn komt met hoe God ons bedoeld heeft. Hij zet je gedachten op een ander spoor wanneer dat nodig is. Hij slijpt de nare kantjes van je karakter weg. Kortom, als de Geest in jou de ruimte krijgt (en je Hem dus toelaat) dan kom je als mens meer en meer tot je recht. Hij zorgt ervoor dat die bloem die in knop zit tot bloei komt in jouw leven.

Wat de Geest doet in een mensenleven, haakt aan het gemeenschappelijke. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Paulus schrijft aan de Efeziërs dat de Geest gaven uitdeelt, waarin je zelf groeit als persoon, maar waarmee je ook de gemeente dient (Efeziërs 4:11):
- Apostelen: mensen die getuigden van de opgestane Jezus
- Profeten: mensen die in wijsheid de kerk en gelovigen sturing kunnen geven
- Evangelisten: die getuigen van de hoop die er ligt in Jezus Christus
- Herders: mensen die omzien naar de kudde, die luisteren en soms ook spreken
- Leraren: mensen die anderen begeleiden in hun zoektocht naar God.
Daarnaast zijn er zoveel andere gaven, die Gods Geest ons geeft om elkaar en de gemeente te dienen! Dat je thuis meezingt met de liederen, in de hoop dat we dat binnen afzienbare tijd ook weer samen luidkeels kunnen doen in de kerk. Dat je van harte meebidt. Dat je een kaart stuurt naar wie dat nodig heeft. Dat je handig bent met techniek, dat je schoonmaakt of club geeft, dat je liefhebt en ruimte geeft, dat je trouw bent, en ga zo maar door. De Heilige Geest werkt door ieder van ons heen.

Daarom is Pinksteren zo’n belangrijk feest om te vieren. We vieren dat er altijd hoop is, omdat Gods Geest vernieuwing en verbinding brengt in het ons eigen leven én in het geheel van de gemeente.

ds Anne-Marie van Briemen

We zijn op weg naar Pinksteren

Geplaatst 5 mei 2021 12:08 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-9/origami%20150x150.png
Vanuit de commissie Vorming & Toerusting organiseren we een aantal activiteiten op weg naar en voor Pinksteren.
Een Pinksternoveen i.s.m. de RK kerk, een fiets- puzzeltocht op de eerste Pinksterdag, een Buurt-schoon actie op Pinksterzaterdag. 
En vanuit de Jeugdraad hoor ik ook al weer verhalen over een Pinksterchallenge en Nacht zonder Dak. 

Laat maar waaien… die Geest… die Vredesduif 
Een activiteit waar groot en klein, jong en oud aan mee kan doen:
We willen graag op Pinkstermorgen totaal 500 duiven (of meer) gevouwen hebben (volgens de methode van Origami) en deze verwerken in 2 mobiles:
één in de kerk en één voor het raam in de hal.
Een activiteit voor iedereen in Kerk en Zanen en ver daarbuiten… 

Waarom een duif? 
De duif staat symbool voor de heilige Geest, vrede en reinheid. Door het bijbelverhaal over de zondvloed in de tijd van Noach is de duif ook het teken voor 'hoop' en 'een nieuw begin’.
Bij de doop van Jezus daalde de Heilige Geest in de gedaante van een duif op Hem neer. En die Heilige Geest wordt ons beloofd als Hij met Hemelvaart ons weer verlaat. En op Pinksteren is het dan zover. 

Hoe kun je meedoen? 
- Vouw één of meerdere duiven van gekleurd papier, of wit of een witte die gekleurd/beschilderd is.
Gebruik papier van 21x 21 cm (Dit is het vierkant binnen een A4 vel) zodat de duiven allemaal even groot zijn.
Je mag dit thuis met het hele gezin doen, of met een enkele gast, op de jeugdclub, op school of tijdens de Nacht zonder Dak of…

- Hulp nodig? Instructiefilmpje https://youtu.be/W9OTxWpoxA0
Of samen met een gemeentelid in de Lichtkring op onderstaande uren.
1.Vrijdag 14 mei 16 - 17 uur
2.Zaterdag 15 mei 16 - 17 uur
3.Maandag 17 mei 19 - 20 uur
4.Dinsdag 18 mei 18.30 - 19.30 uur (aansluitend Avondgebed)
5.Woensdag 19 mei 19 - 20 uur
6.Donderdag 20 mei 10 -11 uur (Koffieochtend)
7.Vrijdag 21 mei 19 - 20 uur
8.Zaterdag 22 mei 10 -12 uur

- Lever ze uiterlijk Pinksterzaterdag om 10 uur in, bij de Lichtkring Amerikalaan 91 (hij past door de brievenbus).

We maken er op Pinksterzaterdag dan 2 grote mobiles van en laten zo de vredesduiven vliegen… de Geest waaien…

Met hartelijke groet,
Wilna Wierenga

Bericht van ds. Els Klok

Geplaatst 4 mei 2021 12:13 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-10/Els%20Klok%20150x150%20(1).jpg
Bij de diensten 

Op zondag 16 mei gaat ds. Els Klok voor. We lezen Johannes 17:14-26. Wie in Jezus gelooft, zegt hij, hoort bij hem en deelt ook in zijn missie. Wij zijn “Een volk op weg gezet”, zoals lied 1002 het verwoordt. In deze dienst zullen er ook gedenkstenen gelegd worden voor overleden gemeenteleden van wie de uitvaart eerder was, maar voor wie dit moment uitgesteld moest worden in verband met de lockdown.
Op 30 mei is ds. Els Klok voorganger en lezen we Johannes 3:1-16.Jezus vertelt Nikodemus dat hij opnieuw geboren moet worden. Nikodemus snapt daar niets van – maar wij? Voor ons is die beeldspraak bijna een cliché. In deze dienst willen we het beeld van opnieuw geboren worden van alle kanten bekijken, om te zien of er voor ons iets nieuws in te ontdekken valt. 

Preekbespreking op zondag 16 mei 
Wanneer je als dominee nieuw in een gemeente komt, is het maar raden hoe gemeenteleden naar je preken luisteren en wat zij precies nodig hebben. Door alle coronamaatregelen geldt dit natuurlijk nog meer. En hoewel ik u langzamerhand beter leer kennen is het voor mij toch nog vaak raden. Daarom wil ik u van harte uitnodigen om op zondag 16 mei na de dienst digitaal met mij in gesprek te gaan. Ik hoor graag van u hoe de preek bij u binnenkwam. Wat raakte u? Waar wilt u nog wel eens langer over nadenken? Waren er dingen die u irriteerde of punten waar u afhaakte? Diana Boerefijn zal onze gespreksleider zijn om het gesprek in goede banen te leiden. Op de website zal binnenkort een link geplaatst worden om via Zoom deel te kunnen nemen aan het gesprek. 

Liturgie van het alledaagse – wie leest er mee? 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-10/liturgie%20van%20het%20alledaagse.png
Dit jaar is het jaarthema “Het goede leven”. Het lijkt me leuk om in dit kader met een aantal gemeenteleden een boek te lezen dat daar bij aansluit. Als boek heb ik gekozen voor Liturgie van het alledaagse van Tish Warren. Zij schrijft heel aanstekelijk over hoe je in het alledaagse leven geloven steeds weer tegenkomt. Ze vergelijkt die momenten uit het gewone leven met punten in de zondagse liturgie. Het opstaan verbindt ze bijvoorbeeld met de Doop en de dagelijkse maaltijd met het Avondmaal. Nu we veel minder – of zelfs niet – in de kerk komen, is het zinvol om er over na te denken hoe geloven een plek kan hebben in ons leven van alledag. Dit boek is heel laagdrempelig en ook geschikt voor wie geen behoefte heeft aan dogmatische verhandelingen.
We zullen het boek op zondagavonden bespreken, om ook mensen met een druk leven, die door de week soms al de hele dag achter een scherm zitten de kans te geven mee te doen. Voorlopig spreken we elkaar helaas nog digitaal. Zondag 6 juni, 20.00u zal de eerste keer zijn dat we bijeenkomen, we bespreken dan hoofdstuk 1: “Wakker worden – de doop en leren om geliefd te zijn”. Lees je mee? Geef je dan op via ds.klok@pkn-lichtkring.nl

Leeskring 
Op 24 maart hebben we online met een groepje mensen het boek Selma van Carolijn Visser besproken. We misten een aantal vaste leden van de leeskring, daarom hierbij een klein verslag, zodat iedereen op afstand een beetje kan meeleven.
We vonden Selma een indrukwekkend en tragisch boek dat ons allemaal boeide. Het boek leerde ons veel over communistisch China, of friste onze kennis over China op. Het leuke van een gezamenlijk gesprek is dat een ander je op dingen wijst die je zelf niet zo waren opgevallen. Dat was ook deze avond het geval. Toen we over thema's in het boek spraken, noemde Hilda bijvoorbeeld: vriendschap. Juist tegen de achtergrond van een systeem dat ontmenselijkt, is het bijzonder om te lezen dat de hoofdpersonen Greta en Dop hechte vriendschappen onderhouden, waarin mensen heel trouw zijn aan elkaar en veel voor elkaar over hebben. Of wat te denken van de rol van de poes? Sara liet ons even over de rol van poes Moumoun na denken. Selma en haar kinderen doen heel veel moeite om de poes in leven te houden en nemen daarmee ook risico's. Dat deden ze blijkbaar liever dan de poes doden, zoals van hen verwacht werd. Zou dit niet staan voor aandacht voor het individu (zelfs al is het een dierlijk individu) die de familie wel had, maar in het Maoïsme volledig uit het oog werd verloren?
We hadden het samen verder ook even over de rol van God of geloof in het boek. God en geloof hebben geen grote rol in het boek, maar Saskia wees er op dat het joodse geloof zeker bij vader Max diep zit; aan het einde van zijn leven wilde hij de oude gebeden weer opzeggen. In communistisch China was er geen ruimte voor een deïstisch geloof. Maar hoe zit het met het Maoïsme? Mao liet zich als een messias vereren en mat zichzelf goddelijke proporties aan. Ik pleitte ervoor om dat ook als een vorm van geloof te beschouwen.
Verschillenden van ons vroegen zich af hoe het Dop en Greta verder is vergaan. Marion had speurwerk op internet verricht en kon vertellen dat Greta niet meer gestudeerd had, maar dat het wel bijzonder is dat zij later voor een joods organisatie is gaan werken. Gerdien heeft Dop persoonlijk ontmoet en vertelde dat Dop electrotechniek heeft gestudeerd in Delft en een relatie heeft, maar geen kinderen. 

De volgende keer lezen we De trooster van Esther Gerritsen. Dit boek gaat over een gevallen politicus die een tijdje in een klooster verblijft. Hij is atheïst. Hij heeft contact met de conciërge van het klooster die wel gelooft. De gesprekken tussen beide mannen en de relatie die zich tussen hen ontwikkeld zijn boeiende stof om over na te denken. Ook op afstand kunt u met ons meelezen! 

Pinksternoveen 
Tussen hemelvaart en Pinksteren tellen we precies negen dagen, novem in het Latijn. In de kerkelijke traditie ontstond de gewoonte om op ieder van deze dagen een gebed te bidden voor de komst van de Heilige Geest. In de afgelopen jaren is er ook in onze regio de traditie ontstaan van een Pinksternoveen dat oecumenisch georganiseerd werd. Deelnemers fietsten naar de deelnemende kerken, en beleefden zo de oecumene op een laagdrempelige manier. Ook de Lichtkring deed ieder jaar mee. Dit jaar is het nog niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen, maar zal er wel iedere dag een kort Pinksternoveen op de website geplaatst worden in samenwerking met de Rooms-Katholieke parochie in Alphen. Bekijk dagelijks tussen hemelvaart en Pinksteren een filmpje van een korte gebedsbijeenkomst van ongeveer vijf minuten en leef zo toe naar Pinksteren, de komst van de Geest! Het is ook mogelijk om de viering als podcast te downloaden, ideaal voor tijdens een wandeling, terwijl u de was opvouwt, of tijdens welke rustgevende activiteit dan ook. 

Tot slot 
Als ik mensen bezoek tref ik soms kaarten en wanden vol kaarten aan. Het valt me steeds weer op hoeveel goeds een kaart kan doen in deze tijd van onderlinge afstand. Wie een kaart van een gemeentelid ontvangt, voelt zich gelijk weer verbonden met de gemeente, zelfs wanneer hij of zij ver van Alphen is. En als er dan ook nog mooie woorden op zo’n kaart staan, wordt dat extra gewaardeerd. Als kaartenschrijver weet je nooit hoe je kaart ontvangen wordt, maar neem van mij aan: een kaartje is ontzettend welkom! En dat je op een kaart niet hoeft te reageren, in tegenstelling tot een appje of een telefoontje, maakt een kaart in sommige gevallen nóg fijner om te krijgen: een klein cadeautje. 

Hartelijke groet,
Ds. Els Klok

Bericht uit het kerkcafé

Geplaatst 4 mei 2021 12:06 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-7/kerkcaf%C3%A9%20150x150.png
Blij om elkaar weer te zien, luisteren naar elkaars verhalen, samen lachen, kennismaken met een nieuwe bezoekster, maar ook onder de indruk zijn van een verdrietige ervaring of een verhaal over ziekte en gemis.
Het kwam allemaal aanbod tijdens de vorige online editie van het kerkcafé.
De digitale tool Wonder.me. maakt het mogelijk om met elkaar in een grote groep te spreken maar ook in wat kleiner groepjes wat het onderlinge contact heel divers maakt.
Jong en oud nemen plaats aan de digitale barkruk van het kerkcafé waar de ontmoeting centraal staan. Sommige gasten komen even langs en andere blijven de hele avond.
Kortom een plek waar je jezelf kan zijn en kan doen wat bij je past.
Kom daarom ook gezellig langs bij het volgende digitale kerkcafé op 4 juni. (in mei houden de barvrouwen het café even gesloten)
In de week van 4 juni kunt u de inlog gegevens van het kerkcafé vinden op deze website.

Tot dan,
Diana, Marleen, Sacha, Ruth

Collectedoelen zondag 2 mei

Geplaatst 30 apr. 2021 13:45 door Redactie Lichtkring

De eerste collecte is bestemd voor de diaconie, PKN Jong Protestant. Kerk als thuisplek voor jongeren

Kinderen en jongeren hebben een plek in de kerk! Onderzoek en ervaring laten zien dat kerken die dit serieus nemen aantrekkingskracht hebben op jongeren en jonge gezinnen. Daarom ontwikkelt Jong Protestant, materialen voor jeugdwerkers en andere vrijwilligers die eraan bijdragen dat de kerk een plek is waar jongeren zich gezien, geliefd en veilig voelen en waar hun aanwezigheid en talenten impact hebben.


Meer lezen? Kerkinactie.nl/collecterooster

Bankrekeningnummer Diaconie NL72 TRIO 0784 8853 97 t.n.v. PKN Lichtkring o.v.v. diaconie.

De tweede collecte is bestemd voor Eredienst en Pastoraat.

Bankrekeningnummer Kerkrentmeesters NL31 RBRB 0851 5908 96 t.n.v. Protestantse Gemeente de Lichtkring o.v.v. Eredienst & Pastoraat.

Maak voor het overmaken van uw collecte bijdrage gebruik van de Appostel app of maak direct uw bijdrage over via het SKG giftenformulier.

Overmaken via de genoemde bankrekeningnummers kan natuurlijk ook.

Activiteitenkalender

Geplaatst 29 apr. 2021 10:42 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-6/activiteitenkalender%20150x150.jpg
Hieronder vindt u de activiteitenkalender voor de komende periode. De volledige kalender kunt u vinden onder Home/Activiteiten/Activiteitenkalender. Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze kalender? Stuur dan een mailtje naar de redactie.


MEIALGEMEEN
maandag3kleine kerkenraadsvergadering
dinsdag4avondgebed
donderdag6koffieochtend

1-10 of 2898