Actueel‎ > ‎

Nieuws Lichtkring

Meld u HIER aan voor Lichtkring|Nieuws!

Thuisschikking voor de derde zondag in de veertigdagentijd

Geplaatst door Redactie Lichtkring   [ bijgewerkt ]

Een symbolische kijktafel bestaat altijd uit vier elementen:
een ondergrond: een placemat, een lapje stof en/of een platte schaal of houtschijf passend bij de schikking
iets uit de natuur: bv. een vaasje met een aantal bloemen of wat groen uit de tuin
een symbool: dit kan een voorwerp zijn of een afbeelding
een lichtje in een houdertje: als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven.
Je kan er even stil bij zijn, erover praten of iets bidden.

Deze kijktafel sluit aan bij twee gedeeltes uit Johannes 2: 13 - 22 Jezus in de tempel

Jezus is boos! De tempel is geen gebedshuis meer, maar een commerciële markt vol handelaars.
Hij maakt een zweep van touw en jaagt ze allemaal de tempel uit. Hij gooit het geld van de wisselaars op de grond, gooit hun tafels omver en roept: ’Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!

Vers 19: ‘Breek deze tempel maar af, en ik zal hem in drie dagen weer opbouwen.’


Bericht van de kerkenraad

Geplaatst door Redactie Lichtkring

Beste gemeenteleden,

Zoals in een eerder bericht al aangegeven heeft de PKN een nieuw advies uitgebracht rond het vieren van kerkdiensten in corona-tijd in lijn met de eerder aangekondigde voorzichtige versoepelingen door de overheid. De nieuwe adviezen hebben betrekking op zingen tijdens de dienst en het aantal mensen dat tijdens de viering aanwezig kan zijn.

Zo hebben wij al besloten om vanaf zondag 28 februari weer gebruik te gaan maken van twee voorzangers. Ook geeft het advies aan dat de mogelijkheid wordt geboden om weer een beperkt aantal bezoekers (max. 30) toe te laten. De kerkenraad is blij met de mogelijkheden die het advies geeft en verwacht dat dit ons weer kan helpen in ons gemeente zijn en tijdens onze erediensten.
Wel willen we deze geboden mogelijkheid in alle zorgvuldigheid goed afwegen. In onze komende kerkenraadsvergadering op 8 maart willen we met elkaar bespreken op welke wijze wij hieraan mogelijk praktisch invulling kunnen geven. Net als het moderamen van de generale synode hechten ook wij als kerkenraad er belang aan onze gemeente perspectief te bieden en we willen dan ook graag zoeken naar mogelijkheden om de deur naar voorzichtige versoepelingen open te zetten. Daarbij is het heel goed ons te realiseren dat meer ruimte ook meer verantwoordelijkheid betekent. Vanuit dat oogpunt nemen we even iets meer tijd om hierover te beslissen en zal de viering van komende zondag 7 maart nog zonder bezoekers zijn.

Gelijk ter herinnering, na de dienst op 7 maart is er ook de online gemeentevergadering, we hopen dat u/jij met ons verbonden blijft en we elkaar ook online tijdens deze gemeentevergadering mogen ontmoeten met ruimte voor uw/jouw vragen.

Over het aangepaste advies van de PKN kunt u ook meer lezen via de volgende link:
https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/perspectief-voor-gemeenten-als-lichtpuntje-in-schrale-tijd/

Natuurlijk laten we zo snel mogelijk na 8 maart weten hoe wij de komende tijd onze vieringen weer willen en kunnen invullen.

Met een hartelijke groet van jouw kerkenraad.

Tussenstand Moldavië

Geplaatst 2 mrt. 2021 12:27 door Redactie Lichtkring

Met nog een ruime maand te gaan tot Paaszondag hebben we met de hele gemeente al 444 kilometer gewandeld! Hiermee hebben we dus €444 ingezameld voor Moldavië, het nieuwe gemeenteproject. Alle lopers en sponsoren: bedankt!

We horen mooie berichten: mensen gaan wandelen in thuiswerk-pauzes, of met vrienden die ze al lang niet gezien hebben, of zelfs met een hele gespreksgroep! En, zeker het aanraden waard, Diana Boerefijn houdt een blog bij van haar wandelingen voor het goede doel (https://dianawandeltvoormoldavie.blogspot.com/).

We willen met de hele gemeente 2.185 kilometer lopen, precies van Alphen naar Moldavië. We zitten nu op een vijfde, helpt u mee ons doel te behalen? Laat u dan sponsoren (of sponsor uzelf) door €1 per kilometer over te maken op de Appostel-app. Doneren kan ook via een overboeking: NL68 TRIO 0198 102 690, t.n.v. ZWO Lichtkring o.v.v. Moldavië.

Het is leuk als u uw gelopen kilometers doorgeeft aan ons, via lopennaarmoldavie@gmail.com. Hier kunt u ons ook mailen als u een wandelmaatje zoekt uit de gemeente.

Wereldgebedsdag 2021

Geplaatst 2 mrt. 2021 11:30 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-2/wereldgebedsdag%202021%20150x150%20(1).jpg
Ieder jaar wordt er begin maart Wereldgebedsdag gevierd op verschillende locatie in Alphen aan den Rijn. Dit jaar is het niet mogelijk om bij elkaar te komen, maar er is wel een online viering. Kijkt u vrijdag 5 maart mee? Op deze manier maken we ook dit jaar een ketting van gebed over de hele wereld! Wereldgebedsdag 2021 Vanuatu Rotsvast - YouTube
Dit jaar staat de republiek Vanuatu centraal, een eilandengroep in de Stille Zuidzee. U kunt een gift overmaken voor goede doelen in dit land op NL48TRIO0390224839 van het Nederlands Comité Wereldgebedsdag onder vermelding van: gift Vanuatu.

Uitkijkpunt 6: Wat maakt mij boos?

Geplaatst 2 mrt. 2021 11:30 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-13/uitkijkpunt%20150.jpg
Laatste update MOIRA (2021) 

In reactie op de brand in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos onderhandelden coalitiepartijen in Nederland over het opnemen van een deel van de getroffen vluchtelingen uit het kamp. De zogenoemde ‘moriadeal’ kon direct op veel kritiek rekenen. De afspraak hield in dat er 50 vluchtelingen in gezinsverband, en 50 kinderen zonder ouders uit Moria naar Nederland mochten komen. Dit aantal is in mindering gebracht op het jaarlijkse quotum voor de hervestiging van de meest kwetsbare vluchtelingen elders op de wereld. Van de beloofde 50 kinderen die zonder ouders in vluchtelingenkamp Moria verblijven mogen er slechts twee naar Nederland komen. Dat liet staatssecretaris Broekers-Knol vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Terugkerende elementen in de antwoorden van mevrouw Broekers-Knol zijn: de opvangomstandigheden in het nieuwe kamp zijn beter dan in het oude kamp en het niveau van loodvervuiling is aanvaardbaar. 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-13/stichting%20vluchteling.png
 
Hoe kan het dat het beeld dat de staatssecretaris schetst zo haaks staat op dat van organisaties en mensen die ter plekke werkzaam zijn? 
Bijvoorbeeld Thomas Osten Sacken die op Lesbos werkt: Hij verteld: “Afvoerslootjes gegraven door vrijwilligers en vluchtelingen, 36 warme douches, walgelijke chemische toiletten, geen stromend water, een elektriciteitsnet dat voornamelijk door de vluchtelingen zelf is aangelegd en het feit dat iedereen een tentzeil boven het hoofd heeft, worden gezien als echte successen”.
VluchtelingenWerk Nederland is verbijsterd door de uitvoering die het kabinet geeft aan de ‘moriadeal’. Het kabinet laat vluchtelingen in Moria, en in het bijzonder kinderen die daar zonder ouders zitten, in de steek. 

Breed draagvlak 
Tijdens de bespreking van de Moria-deal verschuilde het kabinet zich achter het gebrek aan draagvlak voor de opvang van vluchtelingen, onder wie alleen reizende kinderen. Met het aanbieden van de petitie willen we laten zien dat het draagvlak in Nederland enorm is.
Sinds de brand in kamp Moria zijn bovendien veel demonstraties georganiseerd waarbij werd opgeroepen tot een humaner vluchtelingenbeleid. (met dank aan Jan de Beer, die wekelijks een update stuurt over deze situatie.) 

En wat doe je met die boosheid? 
Waar halen deze mensen hun inspiratie vandaan om blijvend aandacht te vragen voor deze situatie? En wat doe je met die boosheid?
In wekelijkse bijeenkomsten, onder andere op zondagmorgen in verschillende gemeenschappen. Een voorbeeld daarvan vind u op bijgaande luisterlink van de Amsterdamse Studenten Ekklesia
Deze LuisterLink is samengesteld door Colet van der Ven. Zij schrijft:
"In deze LuisterLink staan de mensen centraal die noodgedwongen hun land ontvluchten om op goed geluk en hoop van zegen elders een thuis te vinden. We kijken naar hen door de ogen van een paus, een vluchteling, een migrant en de bijbel."
U hoort teksten uit Exodus en uit "Alleen de bergen zijn mijn vrienden" van Behrouz Boochani en we luisteren onder meer naar 'Lied van Amos', naar 'Deze wereld' en naar het stuk 'Those forgotten on the banks of the Eufrates’. En voorbeden voor de mensen in Moira.

*De LuisterLink 
*Het PDF bestand met de gebruikte teksten vindt u hieronder als bijlage.

Wilna Wierenga                                                           

Uitkijkpunt 5: Wat maakt je boos?

Geplaatst 28 feb. 2021 09:27 door Redactie Lichtkring   [ 2 mrt. 2021 11:32 bijgewerkt ]

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-11/uitkijkpunt%20150.jpg
Wat maakt je boos? En kun je daar een beeld bij maken? 
Die vraag werd gesteld aan Esmeralda Neven en Marleen Knijnenburg.
Zij schreven:
“Het was even denken. Eén vraag (aan de dochter(s) red.) die stoort en buitensluit is de vraag: " Waar kom jij vandaan?" Of de vraag aan ons als ouders:" Waar komen ze vandaan? "
Heel vaak niet vervelend bedoelt maar het geeft wel het gevoel dat je anders bent en er niet bij hoort.
Boos is een groot woord maar geïrriteerd worden wij er zeker van”.


https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-11/uitkijkpunt%20week%202.png

 

Welkom Thuis! Lieveheersbeestje, Johanneskever en Faraokever

Geplaatst 27 feb. 2021 09:43 door Redactie Lichtkring   [ 27 feb. 2021 09:53 bijgewerkt ]

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-8/insecten%20150.jpg?attredirects=0
Insecten zijn door mensen niet altijd zo geliefd. Insecten zoemen, irriteren soms en je kunt er zelfs door geprikt worden. Toch zijn deze beestjes onmisbaar in de natuur. Insecten maken een belangrijk onderdeel uit van de ecologische kringloop, ook in uw en jouw tuin! Insecten zorgen voor een belangrijk biologisch evenwicht. Denk onder meer aan de bestuiving van diverse planten, maar ook het voedsel wat ze voor vogels zijn.
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-8/insectenhotel.jpg?attredirects=0


De laatste jaren hebben insecten het moeilijker gekregen. En dat komt niet alleen door landbouwgif, plagen en ziektes. Ook in tuinen hebben insecten minder nestel- en overwinterplekken beschikbaar. De laatste jaren is er in de tuinen meer aandacht voor bijvoorbeeld stenen, tuinmeubels, buitenkeukens en kunstgras gekomen. Rommelige plekjes waar insecten in kunnen huizen zijn er steeds minder, vooral in steden!

Gelukkig kunnen wij mensen de insecten een handje helpen met een insectenhotel. Een insectenhotel is namelijk een prachtige schuilplaats voor veel soorten.

Doe mee en laten we In de maand maart gaan knutselen en frutselen.
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-8/insect.PNG?attredirects=0
Met afvalhout uit tuin, schuur en natuur bouw je een insectenhotel.
Een leuke klus voor het hele gezin!
Laat het ritselen en zoemen in je tuin en op het balkon!
Suggesties: voor insecten hotels vind je o.a. www.eigenwijsblij.nl of www.natuurmonumenten.nl

Club gaat weer door

Geplaatst 27 feb. 2021 09:38 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-1/clubs%20kinderhanden%20150x150.jpg
Vanaf 3 en 4 maart ben je weer van harte welkom bij de clubavonden. Doordat de overheid en de PKN weer wat meer ruimte aan de jeugd geeft kunnen we de activiteiten weer oppakken. Veel kinderen hebben de afgelopen coronatijd als zwaar ervaren en hebben ze de sociale contacten met hun vriendjes en vriendinnetjes gemist. Daar komt nu voorzichtig verandering in, want uiteraard moeten we nog steeds bepaalde regels blijven volgen. Op de website van de PKN lees je er hier meer over.

We vragen alle kinderen en ouders zich aan de volgende afspraken te houden:
• De kinderen zijn welkom als ze zich niet ziek voelen en als zijzelf of iemand in het gezin geen corona heeft.
• De kinderen kunnen door hun ouder tot aan de deur worden gebracht en daar ook weer worden opgehaald.
• Iedereen vanaf 13 jaar draagt een mondkapje bij het verplaatsen door het gebouw.
• Bij binnenkomst desinfecteert iedereen zijn handen.
• Iedereen vanaf 13 jaar houdt onderling 1,5 meter afstand.

De komende 2 weken zullen we de activiteiten buiten doen en voor de disco van 19 maart zoeken we nog een passend alternatief.

Hartelijke groeten,
Adriaan Lefeber

Bericht van de kerkenraad

Geplaatst 27 feb. 2021 00:51 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-1/kerkenraad%20150x150.jpg
Beste gemeenteleden, 
Eerder deze week heeft de PKN een nieuw advies uitgebracht rond het vieren van kerkdiensten in corona-tijd, in lijn met de eerder aangekondigde versoepelingen door de overheid. De nieuwe adviezen hebben betrekking op zingen tijdens de dienst en het aantal mensen dat tijdens de viering aanwezig kan zijn. 

Conform eerdere besluiten heeft de kerkenraad van De Lichtkring besloten om ook deze adviezen op te volgen, al behoeft de uitwerking hiervan wel enige voorbereiding. Concreet betekent dit dat vanaf aanstaande zondag (zowel tijdens de ochtenddienst waarin we het Heilig Avondmaal met elkaar vieren als tijdens de Evensong) we weer gebruik gaan maken van voorzangers. De praktische invulling van het verruimen van het aantal bezoekers in een fysieke dienst wordt komende week verder uitgewerkt. U zal hiervan weer op de hoogte worden gebracht via de gebruikelijke kanalen. 

De kerkenraad is blij met de mogelijkheden die het advies geeft en verwacht dat dit ons weer helpt in ons gemeente zijn en tijdens onze erediensten. 

Collectedoelen zondag 28 februari

Geplaatst 26 feb. 2021 09:33 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-1/collecte%20150x150.png
De eerste collecte is bestemd voor de diaconie, Buurten & Zo in De Jozef
Buurten & Zo (onderdeel van VisieR) is een buurtrestaurant/-centrum in Alphen, waar iedereen welkom is voor een hapje en drankje, het lezen van de krant of om met elkaar een spelletje te doen. Mensen worden begeleid naar een opleiding of betaald werk. Gezondheid, mensen verbinden en duurzaamheid staan hier hoog in het vaandel.

De avondmaalscollecte is bestemd voor de diaconie, Project Moldavië
In het armste land van Europa, Moldavië worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn vertrokken naar het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen worden opgevangen in naschoolse opvang die ingericht zijn in de kerken. Hier krijgen ze volop aandacht en zorg, maar ook een gezonde maaltijd en begeleiding bij hun huiswerk.

Bankrekeningnummer Diaconie NL72 TRIO 0784 8853 97 t.n.v. PKN Lichtkring o.v.v. diaconie.

De tweede collecte is bestemd voor Eredienst en Pastoraat

Bankrekeningnummer Kerkrentmeesters NL31 RBRB 0851 5908 96 t.n.v. Protestantse Gemeente de Lichtkring o.v.v. Eredienst & Pastoraat.

Maak voor het overmaken van uw collecte bijdrage gebruik van de Appostel app of maak direct uw bijdrage over via het SKG giftenformulier.
Overmaken via de genoemde bankrekeningnummers kan natuurlijk ook.1-10 of 2811