Actueel‎ > ‎

Nieuws Lichtkring

Meld u HIER aan voor Lichtkring|Nieuws!

Taizéviering zondag 30 september 19.00 uur De Lichtkring

Geplaatst door Redactie Lichtkring

Op zondag 30 september om 19.00 uur is er een Taizéviering in de Lichtkring. Taizévieringen kenmerken zich door de ruimte voor gebed, verstilling en bezinning. Er klinken Taizéliederen, eenvoudige teksten (geen preek) en er is stilte. Daarom willen we als pilot deze viering houden in de Stiltenis. Ook nieuw is de aanvangstijd: 19.00 uur in plaats van 18.30 uur. De viering duurt ongeveer 45 minuten. Thema van de viering is: ‘Wie niet tegen ons is, is voor ons’. In deze viering vormen we met elkaar een koor. Heeft u een toonvaste stem, dan bent u van harte uitgenodigd om een half uur van te voren de liederen te komen oefenen. Voorganger Ronelle Sonnenberg, muzikale ondersteuning Heleen Vermeulen (piano) en Anne Jet Plat (klarinet).

Een appeltje schillen in het paradijs - met Maarten den Dulk

Geplaatst door Redactie Lichtkring

Bij de aanbieding van zijn boekje, Voor een nieuw begin. De agenda van Genesis, beloofde Maarten den Dulk dat hij daarover graag met u wilde dóór spreken. Want waarom stelt hij de oude, vertrouwde verhalen net even anders aan de orde dan we gewend zijn? Hij heeft heel wat uit te leggen! De commissie Vorming en Toerusting nodigt hem en u uit voor een bijeenkomst

op donderdag 4 oktober om 20.00 uur in de Lichtkring

Waar gaat het over? Het begin van het boek Genesis raakt je geweten. Kritischer dan dit krijg je het niet. Er wordt verteld wat je kan doen om deze samenleving overeind te houden. Wat kan je zelf en hoe pak je het samen aan? Hoe kort is dit leven en hoe creatief kan je zijn? Hoe leer je leven in gesprek met God en waarom liep dat uit de hand in het paradijs? Over die vragen wil Maarten graag met u een appeltje schillen. En omdat de vierde oktober ook nog dierendag is, spreken de dieren rondom Adam, Eva en Noach vast een woordje mee, zeker de slang en de duif. Voor de pauze houdt Maarten een inleiding en daarna wisselen we met elkaar van gedachten.

Wie in de aanloop naar deze avond vragen heeft of opmerkingen kan deze aan de commissie doormailen, liefst voor het eind van september (johnensara@casema.nl) Op de avond zelf is er natuurlijk alle ruimte voor gesprek – of gewoon om te luisteren.

U bent van harte welkom. Vanaf 19.45 uur staat de koffie/thee klaar. 

Woensdagavond in de Lichtkring: JOP Trainingsavond

Geplaatst 22 sep. 2018 10:17 door Redactie Lichtkring

JOP Trainingsavond ‘Kerk als thuisplek voor kinderen en jongeren’

Kinderen en jongeren ZIJN de kerk. Hoe maak je van jouw kerk een plek waar het goed is om te zijn, of je nu 8, 18 of 80 bent? Kom naar één van de JOP Trainingsavonden bij jou in de buurt. Speciaal voor vrijwilligers in het jeugdwerk.

Binnen het jeugdwerk in de Protestantse Kerk in Nederland zijn veel vrijwilligers actief. In de ene gemeente zijn veel kinderen en jongeren aanwezig, in de andere gemeente zijn er misschien een handjevol. Of je nu werkt in een gemeente met veel of weinig kinderen en jongeren, het blijft een uitdaging om van je kerk een plek te maken waar kinderen en jongeren zich écht thuis voelen en gezien worden. Vrijwilligers in het jeugdwerk geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning en inspiratie om van de kerk zo’n thuisplek te maken. Daarom kun je dit najaar een JOP Trainingsavond bezoeken bij jou in de buurt.

Doel van de training
Na de training hebben deelnemers kennis en vaardigheden gekregen over de leefwereld van kinderen en jongeren en hebben zij concrete tools in handen om hun gemeente een thuisplek te laten zijn voor deze kinderen en jongeren.

Doelgroep
De JOP Trainingsavonden zijn bedoeld voor vrijwilligers in het jeugdwerk zoals kinderleiding, tienerleiding, jeugdouderlingen en jeugddiakenen. Daarnaast is iedereen die geïnteresseerd is in het kerkelijk jeugdwerk in de Protestantse Kerk van harte welkom.

Het programma
18.30 - 19.00 uur Inloop
19.00 - 19.20 uur Start programma met plenair programma
19.25 - 21.35 uur Workshops in drie rondes (zie onder)
21.40 - 22.00 uur Gezamenlijke afsluiting en netwerkborrel
Deelnemers kunnen kiezen uit drie van de volgende workshops. Je maakt in deze workshops kennis met diverse leerstijlen. In sommige staat doen centraal, in andere denken. In alle workshops wordt de vertaling naar de praktijk gemaakt. Ze vinden allemaal plaats in een ‘kamer’ van het huis van de gemeente.

Studiekamer - Workshop 'Growing Young'
In deze kamer volg je een interactieve presentatie over de uitkomsten van Growing Young, een groot Amerikaans onderzoek over het behouden en betrekken van jongeren bij de kerk. Een stevige inhoudelijke workshop met een link naar de praktijk.

Huiskamer - Workshop 'Warmte en onderlinge verbinding in de kerkdienst'
Hoe zorg je ervoor dat de kerkdienst een plek is waar kinderen en jongeren zich thuis voelen en dat bijvoorbeeld de liturgie ook fijn en herkenbaar is voor hen?

Docu/tv-kamer - Workshop 'Neem kinderen en jongeren serieus'
In deze kamer staan kinderen en jongeren zélf centraal. Hoe doe je dat eigenlijk, kinderen en jongeren serieus nemen? Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden spar je samen met andere deelnemers hoe dat in jouw gemeente gaat. Ook word je uitgedaagd om hiermee in je eigen setting verder aan de slag te gaan.

Garage - Workshop 'Tips & Tools'
In deze workshop ga je praktisch aan de slag. Je deelt ‘gereedschap’ dat in jouw gemeente tot successen leidt met mensen die dit kunnen gebruiken. Ook ontvang je tools van anderen die jou verder kunnen helpen. Je kunt je eigen tips hier delen en leren van tips en good practices uit andere gemeenten.

Keuken - Workshop 'Talentontwikkeling'
In deze workshop ga je praktisch aan de slag. Kinderen en jongeren kunnen heel veel zelf. Wel hebben ze jou als leiding nodig om zich hierin te ontwikkelen. Hoe kan je hen hierin coachen en zo hun eigen talenten naar boven halen?

Speelkamer - Workshop 'Maak je kerk kind- en jongerenproof'
In deze workshop ga je praktisch aan de slag. Dit is een werksessie waarin je tips krijgt om je kerkgebouw kind- en jongerenproof te maken. Je krijgt tools aangereikt om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zich letterlijk thuis voelen in jouw kerk. En dan niet alleen in het jeugdhonk of de kindernevendienstruimte maar ook in de kerkdienst zelf. Lees ook ‘Kerkdienst voor alle zintuigen’.

Wanneer? Woensdag 26 september in de Lichtkring.
Aan het bezoeken van de trainingsavond zijn geen kosten verbonden. 

Meer informatie en aanmelden:
Aanmelden voor deze trainingsavond kan via deze link: https://jop.nl/trainingen/jop-trainingsavond-najaar-2018

Voor meer informatie kun je contact opnemen met JOP, Jong Protestant, telefoonnummer 030 - 8801438 of per mail: info@jop.nl. Lees meer achtergrondinformatie en tips over het thema ‘Kerk als thuisplek voor kinderen en jongeren’.


Activiteitenkalender

Geplaatst 20 sep. 2018 11:10 door Redactie Lichtkring

Hieronder vindt u de activiteitenkalender voor de komende periode. De volledige kalender kunt u vinden onder Home/Activiteiten/Activiteitenkalender. Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze kalender? Stuur dan een mailtje naar de redactie.

SEPTEMBERALGEMEENJEUGD
vrijdag2121 repetitie kinderkerstmusical
zondag2323kennismaken Basics
23kliederkerk
woensdag26Leeskring
donderdag27koffieochtend
vrijdag28contactmaaltijd

Contactmaaltijd 28 september

Geplaatst 20 sep. 2018 10:52 door Redactie Lichtkring

Er staat weer een nieuw seizoen voor de deur.
Vrijdag 28 september is de eerste van de serie van dit seizoen.
Dit na een prachtige zomer, wij hopen dat ieder daarvan heeft kunnen genieten.
We beginnen met de gebruikelijke soep met heerlijk brood met beleg en een toetje.
Aarzel niet om iemand mee te nemen.
Voorafgaand aan de maaltijd is er een korte bijeenkomt.
Wilt u erbij zijn,meldt u dan aan, u bent vanaf 17.15 uur van harte welkom.
Aanmelden kan bij Emmy de Jong 0172-497789 of Kees Nievaart 0172-426327.

De volgende maaltijd is op 26 oktober, noteer dit vast in uw agenda.

Activiteitenkalender

Geplaatst 13 sep. 2018 10:26 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-6/activiteitenkalender%20150x150.jpg
Hieronder vindt u de activiteitenkalender voor de komende periode. De volledige kalender kunt u vinden onder Home/Activiteiten/Activiteitenkalender. Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze kalender? Stuur dan een mailtje naar de redactie.


SEPTEMBERALGEMEENJEUGD
vrijdag14Kerkcafé
maandag17kerkenraadsvergadering
dinsdag18Emmausgroep
woensdag19Seniorenkring
donderdag20koffieochtend
vrijdag2121 repetitie kinderkerstmusical

Nieuws van de Wandelgroep

Geplaatst 13 sep. 2018 10:26 door Redactie Lichtkring

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-4/wandelkring%20150x150.jpg
Zoals je ziet pakken we de draad weer op. Als eerste staat het jaarlijkse uitje van de Koffiegroep met de Wandelgroep op de agenda, donderdag 8 november a.s. Verdere informatie komt tegen die tijd op de website.

Ook willen we kijken of we de wandelingen van ongeveer een uur (9.00 – 10.00 uur) op de eerste donderdag van de maand, met als startpunt de Lichtkring, weer kunnen opstarten. Na afloop is er de mogelijkheid om in de Lichtkring bij de Koffiegroep aan te schuiven. Als er voor deze maandelijkse wandelingen voldoende belangstelling is, dan wil Riek van Beusekom die voor haar rekening nemen.
Lijkt het je iets? Dan graag even een belletje naar Riek, telefoon: 49 48 07.

De andere plannen zijn voor het nieuwe jaar. Daarover in een volgend bericht meer.
Mocht je ideeën hebben voor een wandeling dan horen we het graag.

Groeten van Frank van Ofwegen, Gerda Baerveldt en Sonja Huisman

Activiteitenkalender

Geplaatst 6 sep. 2018 13:09 door Redactie Lichtkring

Hieronder vindt u de activiteitenkalender voor de komende periode. De volledige kalender kunt u vinden onder Home/Activiteiten/Activiteitenkalender. Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze kalender? Stuur dan een mailtje naar de redactie.


SEPTEMBERALGEMEENJEUGD
zondag99jeugdkerk plus
donderdag13koffieochtend
vrijdag14Kerkcafé

Jam en honing uit Hunedoara op de jaarmarkt

Geplaatst 5 sep. 2018 11:48 door Redactie Lichtkring

Woensdag 19 september a.s. is het weer zover en kunt u ons vinden in de kraam die
als vanouds voor de Maranathakerk aan de Raadhuisstraat staat. Daar verkopen wij jam en zuivere honing uit Hunedoara. Ook hebben wij voor u, uw vrienden en uw kennissen weer de originele marketentsters. En bovendien hebben wij dit keer twee bijzondere  bakkers die de lekkerste oliebollen voor u gaan bakken.
De opbrengst komt geheel ten goede aan diaconale hulp voor de Reformatuskerk in Hunedoara en voor de scholen voor kinderen met een beperking in Hunedoara en Lupeni.
Wij zien u graag bij onze kraam, tot ziens!

ZWO – Schooltje Kap Elias

Geplaatst 5 sep. 2018 11:40 door Redactie Lichtkring

De oorlog in Syrië heeft tot gevolg gehad dat er een enorme stroom vluchtelingen naar Libanon is geweest en nog steeds plaatsvindt. De gevechten zijn voor een groot deel gestopt en een periode van “onzekere” vrede schijnt te zijn aangebroken.

Door het afzwakken van de strijd in Syrië wordt er op het ogenblik veel gedaan om de terugkeer van de vluchteling te bevorderen. Dit is een heel langzaam proces. Ook is het voor een grote groep vluchtelingen niet mogelijk terug te keren om politieke redenen of door de totale vernieling van steden, dorpen en leefgebied. Dit betekent dat er een grote groep vluchtelingen voorlopig nog in Libanon zal blijven. Op het ogenblik zijn er ongeveer 900.000 vluchtelingen in Libanon. Om een indruk te krijgen van de grootte van het probleem – Dit is ruim 25% van de totale bevolking in Libanon, meer dan 50% hiervan zijn kinderen.
Men tracht de Syrische kinderen mee te laten draaien met de Libanese publieke scholen. Dit heeft als resultaat dat ongeveer 150.000 van de 450.000 Syrische kinderen openbaar onderwijs genieten. 350 scholen doen mee.
Het betekent nog steeds, dat er een grote groep van kinderen (300,000) als “verloren generatie” zonder onderwijs dreigt op te groeien.

De Presbyteriaanse kerk van Syrië en Libanon is op zeven plaatsen op kleine schaal schooltjes begonnen, verspreid over het hele land, van Tripoli in het Noorden tot Tyrus in het Zuiden, maar ook in het gebied van de Bekaa vallei.

De schooltjes zijn in de buurt van de informele “tent-nederzettingen”, (ander woord voor vluchtelingenkampen), zodat de kinderen iedere dag opgehaald en terug gebracht kunnen worden. Goede bijkomstigheid is dat hierdoor ook de communicatie met de ouderen in het tentenkamp automatisch tot stand komt, wat nodig is voor het opbouwen van vertrouwen en vriendschap zodat verdere steun en hulp makkelijker geaccepteerd worden.
Naast de algemene vakken zoals rekenen en taal wordt heel veel tijd besteed aan karaktervorming en opbouw. Vaak is individueel contact en begeleiding nodig bij de ondersteuning en trauma bestrijding.
Zingen, muziek en spelen nemen een belangrijke plaats in. Sinds kort is er voor alle kinderen een school uniform beschikbaar, voor ons niet te begrijpen als “eerste vereiste” maar in deze omgeving en de setting van de school een belangrijke basis van – samen, gelijk zijn, netheid, orde, geborgenheid en veiligheid.
Sinds de start van het schooltje in 2016 en onder de bezielende leiding van Raman Abboud, zijn vrouw en twee medewerksters is dit schooltje uitgegroeid tot 100 leerlingen.
Misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar als je meemaakt hoe heerlijk de kinderen zingen, begeleid door een keyboard (geschenk Lichtkring), zie je dat zo`n druppel veel kan betekenen en betekent voor de ontwikkeling en ontspanning van de kinderen.
De Lichtkring zet zich in voor het schooltje in Kap Elias, een druppel op de gloeiende plaat maar wel een druppel die voor een hoop geluk kan zorgen.
Het gaat bovendien niet alleen om geld, nee ook uw gedachten, medeleven, gebed en als u in de gelegenheid bent een bezoekje, zijn nodig.
Deze kinderen leven onder constante druk van het “vluchteling” zijn. Met een beetje hulp, blijdschap en geluk kunnen we misschien helpen om deze “verloren” generatie” om te buigen naar een generatie “met een toekomst”.
Het uitzicht vanuit de klas, over de Beka vallei, is prachtig. De Hermon torent hoog boven alles uit, er ligt nog sneeuw op de toppen van de berg.
Het uitzicht en de woorden van de juf toen ze ons vertelde over haar werk, deden mij denken aan een bekende psalm.
“Waar liefde woont gebiedt de Heer zijn zegen, daar woont Hij zelf en wordt zijn heil bedreven”.


1-10 of 1864