2015: geloof begint bij jou (?)

Geplaatst 6 jan. 2015 23:47 door Redactie Lichtkring

Het nieuwe jaar begint bij ons op 1 januari. En wie weet hoeveel goede voornemens er zijn uitgesproken of bedacht. En wie weet ook in gelovig opzicht. Er is een grote verscheidenheid aan kerkdiensten geweest in de tweede helft van december. Van de gewone, meer klassieke diensten tot en met een Top 2000 dienst. Wie weet heeft het kerkgangers of spontane bezoekers ertoe gebracht om een voornemen richting kerk en geloof uit te spreken. Als de sfeer zo goed was, zal ik dan nog weer eens een keertje gaan naar die kerk?
Zelf zei een bezoeker tegen mij dat de woorden in de Kerstnachtdienst onwennig waren. Prachtige liederen, goede samenzang, fijne sfeer, maar een kind in een voederbak in plaats van een kribbe… Wat? Was die vertaling uit 2004? Was hij dan zolang niet meer geweest? Oei, zei hij, modern times…
Het leverde een leuk gesprek op. En dat mogen we vaker n.a.v. kerkdiensten hopen. En ik bedacht dat de kerk als wellicht nog de enige instantie in de samenleving heel verschillende mensen bij elkaar brengt. Modern times of niet.

In dat samenbrengen ligt een grote uitdaging. De kerk is geen vriendengroep van gelijkgezinden, daarvoor verschillen de inzichten en achtergronden veel te veel en dat is goed. De kerk is ook geen vereniging van louter losse individuen die helemaal vrij zijn om zelf te kiezen wat ze willen geloven, los van de traditie.
Of begint geloof toch bij jouzelf?
De Remonstranten zijn onlangs een opmerkelijke campagne gestart. Grote posters met daarop gezichten van mensen. Eroverheen staan zinnen afgedrukt met alle letters in hoofdletters. Als er God staat is het mogelijk zowel dat met een hoofdletter te lezen als juist niet. Telkens begint een zin met mijn god. Of: Mijn God.
Te lezen valt: Mijn God laat me zelf denken, dwingt me tot niets, doet niet aan dogma’s, is een superoptimist, kijkt niet op me neer, trouwt ook homo’s.

De campagne trekt echt de aandacht en dat is opmerkelijk. De directie van de N.S. weigerde aanvankelijk om de posters toe te staan op de stations. Het was een religieuze uiting en daar waren ze beducht voor. Alsnog waren de posters even later wel te zien, juist op N.S. stations waar ze opvallen.
De titel van de campagne is: geloof begint bij jou.
Is dat zo? Begint geloof bij jezelf?
Natuurlijk, de naam van de Eeuwige is en wordt vaak gebruikt en misbruikt als projectiescherm van wat wij vinden en denken. Voorbeelden te over. Nog steeds kunnen mensen met grote verontwaardiging ervaringen vertellen m.b.t. de kerk en vooral m.b.t. kerkmensen. Als foute handelingen met een beroep op de Bijbel zijn gedaan, is dat treurig. Geloof is geen stapel opgedrongen of opgelegde waarheden. Dat daar door de Remonstranten vragen bij worden gesteld is sympathiek en noodzakelijk
Geloof is Bijbels bezien juist de ruimte waar je zelf als mens aan bod komt.

Maar begint geloof echt bij jezelf?
Vertrouwen, fiducie, het zijn synoniemen voor geloof. Geloof is als een ontmoeting. Als je zegt: ik geloof, of ik vertrouw, zeg je daarmee nog niet veel. Wat geloof je? Wat vertrouw je? Beter en scherper gesteld: wie geloof je? Wie vertrouw je? Vertrouwen komt niet zomaar op vanuit jezelf. Het wordt gewekt door een ander. Het veronderstelt een relatie.
In onze samenleving is de IK uitermate belangrijk geworden. Wat presteer ik, welke doelen haal ik, wat ervaar ik, wat geloof ik. En in de kerk is meer en meer de vraag: wat beleef en ervaar ik van God, van de Heilige Geest, van Jezus, van de kerkdienst. Alle schijnwerpers lijken gericht op die ik.
In het christelijk geloof is niet in de allereerste plaats van belang wat ik ervaar, wat ik beleef of wat ik nog kan geloven. Ik word juist uit die wereld van ik gehaald en bevrijd van de gedachte dat het allemaal van mijn eigen ik, mijzelf afhangt. In het christelijk geloof gaat het om Iemand die mij ‘om niet’ liefheeft. Of ik het nu wel of niet geloof. Geloof is de ontdekking dat het bij Iemand anders begint. Er is Een die van je houdt.

ds. Kees van Stralen