Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

2016: Imagine…

Geplaatst 6 jan. 2016 06:46 door Redactie Lichtkring
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-1/imagine%20150x150.jpg
Op de tafel in mijn werkkamer ligt regelmatig een stapeltje tijdschriften mij aan te kijken. Daar moet ik dan nog wat mee. Minstens op volgorde leggen op de stapel van tijdschriften in mijn boekenkast. Maar ja, ik ben geen abonnee geworden om ze alleen maar op te stapelen. Er ligt ook soms, steeds meer soms, een aantal krantenknipsels. Ook daar moet ik wat mee.
Ik probeer dus regelmatig minstens enkele artikelen uit een blad of een bewaard krantenknipsel (nogmaals) te lezen.
Recent kwam ik bladerend een term tegen die ik zo niet kende: Oprecht veinzend geloven. Dat klonk mij als negatief in de oren. Je doet alsof. Of niet? 
Even verder lezen.
Het gaat in het geloof niet om de verifieerbare waarheid, zoals bij (natuur)wetenschappelijke uitspraken. Wie met geloofsuitspraken de eigen overtuiging en het eigen gelijk met een beroep op God of het Heilige Boek wil verabsoluteren, en het dwingend aan iedereen wil opleggen, komt in de gevarenzone. Het leidt tot dwang, zelfs tot terreur. Dat niet, maar wat dan wel?
Beter is het oprecht veinzen van geloof. We doen alsof we weten, maar we geloven alleen maar. En dat veronderstelt durf.
Oprecht geloof veinzen… 

Verder bladerend kwam ik ergens een uitspraak van Pascal (17e eeuw) tegen: Ga eens naar de kerk, steek eens af en toe een kaars aan, sprenkel wat wijwater en op een gegeven moment merk je dat je ongemerkt bent gaan geloven.
Mmm, Pascal doet mij denken aan wat Merkel zei. Zij kreeg de vraag of ze niet weet dat er angst is voor een islamisering van Europa. Merkel zei toen dat angst een slechte raadgever is. En waarom vrees voor een andere religie? Wie bang is voor de islam moet maar gewoon weer eens een kerkbank inschuiven. Of de Bijbel lezen. We hebben toch de vrijheid ons eigen geloof te belijden? Ga in dialoog met moslims, zei ze.
Het bracht mij ook weer Obama in herinnering toen hij bij de herdenking van de slachtoffers van de schietpartij in Charleston Amazing Grace zong. 

Oprecht geloof veinzen, de term houdt mij nog wel even bezig. Ik mijmer verder.
Geloven is in het spoor treden van psalmisten, van profeten en apostelen. Het is delen in het geloof van anderen, hen die mij, ons, zijn voorgegaan. In gebeden, in liederen, in woorden.
Oprecht veinzend geloven. Je kunt je alvast aan Gods geboden houden. Wat Jezus zei, vooralsnog serieus nemen. Je luistert al naar de toekomstmuziek van Gods beloften. Je stemt er je eigen levenslied op af zonder de zekerheid dat die beloften ook in vervulling gaan. Je neemt een voorschot op je geloof en voordat je het weet geloof je.
Of is het toch eerst zeker weten en dan pas geloven? Eerst zeker weten of God bestaat en dan pas geloven? Is geloof allereerst kennis of juist allereerst vertrouwen? 
Je mag kennend en wetend geloven. Eerst hoor je Gods Woord om het te kennen en het te verstaan. Jezus volg je eerst, al is het maar met je vinger in de Bijbel lezend. Zo kun je lerend vertrouwen en ervaren wat er in deze Naam besloten ligt aan belofte en bemoediging, aan kracht en kritiek.
Oprecht veinzend geloven. Het kan een goed begin zijn van geloof. Daarmee is niet alles gezegd over geloof. Natuurlijk niet. Maar stel je voor. Imagine…

Ds. Kees van Stralen

Comments