25e Pinksternoveen Het Groene Hart

Geplaatst 1 mei 2018 07:42 door Redactie Lichtkring

De grote kerkelijke feesten kennen hun voorbereidingstijd. Zo heeft Kerstmis de Adventstijd en Pasen de Veertigdagentijd. Met Pinksteren sluiten we de paastijd af. Een voorbereiding kenden we eigenlijk niet.

25 jaar geleden heeft de toenmalige deken van het dekenaat Alphen a.d. Rijn, L.P. Peeters, hier een Brabantse traditie geïntroduceerd om aan een voorbereiding gestalte te geven: de Pinksternoveen.

Aanvankelijk was deze noveen een volledig r.-k. aangelegenheid. In de loop van de tijd sloten zich ook protestantse gemeenten aan en kregen in andere plaatsen samenkomsten een oecumenische opzet.

In navolging van de leerlingen van Jezus komen wij gedurende negen dagen bij elkaar voor een woord- en gebedsviering, waarin leden van de liturgische werkgroepen voorgaan. Om net als de leerlingen van Jezus met elkaar biddend, zingend en luisterend naar Zijn woord, ons voor te bereiden op de komst van de heilige Geest.

Dit jaar een Pinksternoveen met een feestelijk tintje, want we vieren de 25e editie van deze noveen.

Er is gekozen voor het thema: "Zijn Geest, mijn vuur" ,waarin de vrijwilligers uitgenodigd worden uitdrukking te geven aan hoe zij geïnspireerd zijn en blijven door de Heilige Geest en wat Hij voor hen betekent.

De eerste (gezamenlijke) viering van deze Pinksternoveen vindt plaats op vrijdag 11 mei om 19.30 uur in de H.H. Petrus en Pauluskerk in Aarlanderveen. Vervolgens lopen de vieringen langs 2 routes door het Groene Hart, met als feestelijke afsluiting een gezamenlijke slotviering op zaterdag 19 mei om 19.00 uur in de St. Bonifaciuskerk te Alphen aan den Rijn, waarin Pastor L.P. Peeters zal voorgaan.

De Pinksternoveen valt samen met het ‘Feest van de Geest’, een manifestatie van kunstenaars die hun kerkelijke kunst tentoonstellen in verschillende kerkgebouwen in het Groene Hart. De Lichtkring is een van de locaties. Op dinsdagavond 15 mei doet de Pinksternoveen deze kerk aan.

Wij willen u allen van harte uitnodigen deel te nemen aan deze noveen, om één of meerdere avonden met ons mee te trekken. U zult verrast worden door de diversiteit en de creativiteit waarmee de vieringen tot stand zijn gekomen. Na afloop van iedere viering is er ook gelegenheid om elkaar persoonlijk te ontmoeten en met elkaar na te praten bij een kopje koffie of thee.

Een overzicht van de vieringen vindt u hieronder: graag tot ziens!

U bent van harte welkom!!

ĉ
Redactie Lichtkring,