40-dagen kalender

Geplaatst 12 feb. 2013 10:42 door Redactie Lichtkring   [ 12 feb. 2013 23:42 bijgewerkt ]
Pasen is voor de Christelijke Kerk de belangrijkste gebeurtenis. Zonder Pasen zou de kerk niet eens bestaan...
Ter voorbereiding op Pasen is deze veertigdagenkalender 2013 gemaakt. Het biedt u de mogelijkheid om elke dag een moment voor uzelf en uw gedachten te nemen. Daarbij kan het goed zijn om op een vast moment de kalender te pakken, bijvoorbeeld bij de avondmaaltijd. Alles wat u in deze kalender vindt, moge helpen om uw gedachten op weg naar Pasen te bepalen.

Het getal veertig heeft in de Bijbel een symbolische waarde. Veertig jaar zwerft het volk Israël door de woestijn, Jezus verblijft veertig dagen in de woestijn. Veertig dagen om te versoberen. Veertig dagen om ons te bezinnen op de weg die Jezus is gegaan. In de telling van die veertig dagen worden de zondagen niet meegerekend. Het gaat om veertig dagen en zes zondagen. De zondag is in de Christelijke traditie immers de dag waarop we de Opstanding gedenken. Op die dag mag de soberheid even wijken en mogen we alvast iets van het feest vieren.

Deze kalender kent een aantal vaste punten:
- Elke zondag is er een bijdrage van de ZWO met als thema: “Nieuw leven voor……”
- Elke maandag vindt u een gedicht, een lied of een recept
- Elke dinsdag is er een meditatie die aansluit bij de lezing op het rooster
- Elke woensdag en elke vrijdag is er plaats ingeruimd voor kinderen, tieners en jongeren.
- Elke donderdag ziet u fragmenten van de hongerdoek ‘Hoeveel broden hebben jullie?’ In het midden van de kalender staat de afbeelding van de hongerdoek in kleur afgedrukt.
- Elke zaterdag zijn de symbolische schikkingen voor de zondagen in de Veertigdagentijd en voor Pasen opgenomen. De Bijbellezingen uit Samuel 1 en 2 zijn het uitgangspunt voor de schikkingen.

De 40-dagen kalender kunt u via de link inkijken.

Wij wensen u een goede voorbereiding op Pasen.

Hongerdoek (klik op foto voor vergroting)
Ċ
Redactie Lichtkring,