(Aan)giften

Geplaatst 31 mrt. 2015 10:21 door Redactie Lichtkring   [ 31 mrt. 2015 22:53 bijgewerkt ]
Periodieke giften

Vanaf 2014 is het mogelijk de giften die u aan de kerk doet vast te leggen in een periodieke schenking zonder de notaris. Het enige dat u hoeft te doen, is het downloaden van het formulier “Periodieke gift in geld” op de website van de Belastingdienst (link: Formulier periodieke gift in geld). Het formulier vult u in en kunt u afgeven aan het secretariaat van het College van Kerkrentmeesters. Barbara Rijskamp (tel. 06-30517641) registreert deze formulieren, geeft deze een volgnummer en zorgt dat u het formulier retour ontvangt voor uw eigen archief.

Extra belastingvoordeel bij een periodieke gift
Wanneer u gebruik maakt van de ‘periodieke gift’ heeft u niet langer te maken met de giftendrempel. Deze drempel bedraagt 1% van uw verzamelinkomen van u en uw fiscale partner.
Voorbeeld:
Stel dat uw verzamelinkomen gezamenlijk € 60.000 bedraagt. De giftendrempel bedraagt dan € 600. Stel u geeft normaal 2% van uw inkomen, dus € 1.200 per jaar. Uw giftenaftrek bedraagt dan € 600. Gemiddeld is het belastingvoordeel 42%, dus u ontvangt € 252 retour (te weten 42% van € 1200 minus 1% van € 60.000) van de Belastingdienst. In dat geval betaalt u dus € 1.200 -/- € 252 = € 948 netto aan giften aan de kerk.

Nu besluit u deze jaarlijks terugkomende gift vast te leggen als ‘periodieke gift’. U geeft daarbij aan dat u de komende 5 jaar deze schenking zal doen, tenzij u arbeidsongeschikt raakt of eerder komt te overlijden. U heeft nu niet langer te maken met de giftendrempel. Dus gaat u meer verdienen, dan heeft dit in principe geen invloed op de belastingteruggaaf. Bij een periodieke gift van € 1.200 ontvangt u bij een belastingtarief van 42% € 504 (te weten 42% van € 1200) retour van de Belastingdienst. In dat geval betaalt u dus € 1.200 -/- € 504 = € 696 netto aan giften aan de kerk. Totale belastingvoordeel van deze periodieke schenking is dus € 504 per jaar.

Hoe vermelden in de aangifte inkomstenbelasting
De Belastingdienst stelt steeds strengere eisen aan een ANBI-instelling, waar wij als kerk onder vallen. Vanaf 2014 is het verplicht om ons RSIN-nummer te vermelden wanneer u gebruik maakt van de periodieke gift.
Protestantse Gemeente De Lichtkring – RSIN 823967098.
Transactienummer: JJJJ00X
In het transactie nummer betreft “JJJJ” het jaartal en XXX het volgnummer. Dit transactienummer wordt aan u verstrekt bij retournering van het formulier.
Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met Barbara Rijskamp, secretaris van het College van Kerkrentmeesters.