Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Alphense kerstwandeling 2017

Geplaatst 19 dec. 2017 04:25 door Redactie Lichtkring
Geen plaats in de herberg, of toch wel?

Voor de tweede kerstwandeling had ik me voorgenomen om me te laten verrassen. De organisatie had me immers beloofd dat de scenes anders waren dan de wandeling in 2015.

De titel ‘geen plaats’ beloofde niet veel, maar dat viel gelukkig alles mee. Het lukte niet om op tijd in het Parktheater te zijn en dat was de eerste tegenslag. Ik zag me al in de kou staan wachten tot de groep waar ik me voor had aangemeld naar buiten kwam en ik kon aansluiten. Het pakte compleet anders uit: een vriendelijke gastvrouw wees een sluipweg naar het theater en daar was nog plaats genoeg. 

Nancy Ubert van Productiehuis Alphen gaf een goede raad voor onderweg mee. ‘Open je hart’ was kort en bondig en sloeg de spijker op z’n kop. Al snel volgde de tweede verrassing, n.l. de Alphense Goldies die in de Maranathakerk kerstliederen voor ons zongen. Met ‘I wish you a merry Christmas’ enzovoort, was het niet moeilijk om in de sfeer te komen voordat we op weg gingen naar het Archeon, dat voor deze gelegenheid was omgedoopt in Bethlehem. 

      
Verkeersbegeleiders leverden niet alleen dankbaar werk af, maar volgens mij is het ook nog knap gevaarlijk om auto’s te laten stoppen op plekken waar het verkeerslicht voor hen op groen staat. 
Halverwege de Stationsstraat werd het heel duidelijk dat we op weg waren naar Bethlehem. Livemuziek, zang en een spel wezen de weg. Een beetje regen was, voor jong en oud, geen bezwaar om met plezier te blijven luisteren en kijken.

Profeet
Letterlijk en figuurlijk loop ik al een tijdje mee, maar een profeet had ik nog nooit ontmoet. We waren nog maar net door de tunnel onder het spoor gewandeld en daar wachtte de profeet Micha ons op en las voor uit de Bijbel. Heel verrassend. Dat gold ook voor de herderinnen Ruth en Marleen, die op de schapen pasten. ,,De schapen zijn van de leg, er gaat iets bijzonders gebeuren”, vertelde een van de herderinnen. De meisjes en jongens bij de wandelaars legden haarfijn uit wat er ging gebeuren en waar. ,,Van de kinderen moet je het hebben”, kregen ze als compliment van de herderinnen mee.
   
      
                                                               
Evenals de vorige keer hadden de organisatoren ook voor de inwendige mens gezorgd. Iets verderop waren we er in Bethlehem getuige van hoe Jozef en Maria van het kastje naar de muur werden gestuurd, toen ze op zoek waren naar een plek om de nacht door te brengen. ,,Geen plaats, had je maar moeten reserveren”, kreeg Jozef keer op keer te horen. Zo’n uitspraak deed bij mij al pijn, voor Jozef en Maria moet dat helemaal erg zijn geweest. Het kerstverhaal komt op die manier wel erg dichtbij en ik denk dat dit de bedoeling van de kerstwandeling was. Het ‘Ere zij God’ was ook weer zo’n moment om niet te vergeten. 
   
      
      
In het Archeon bleek gelukkig nog wel plaats te zijn en ook dat werd heel beeldend ‘verteld’. De Jongerenband van de Lichtkring had een Nederlandse versie op ‘Alle Menschen werden Brüder’. De tweede zin van het tweede couplet luidt: ‘Open je hart voor iedereen’ en met dat advies waren we ook gaan wandelen. Voor mij was de cirkel rond. 

Graag tot de volgende keer, Rijk Huisman. 

              

Meer foto's : klik hier.
Comments