Alphens Mannenkoor op reis naar Hunedoara

Geplaatst 9 okt. 2014 11:19 door Redactie Lichtkring   [ 9 okt. 2014 11:27 bijgewerkt ]
Op vrijdag 12 september vertrok een deel van het mannenkoor voor een 5-daagse concertreis naar Hunedoara in Roemenië. In de loop van de namiddag arriveerden wij op het vliegveld van Timisoara en werden wij opgewacht door ds. Janós Zsargó. De bus bracht ons naar hotel Rusca in Hunedoara.
Met de koorleden reisde ook een aantal partners mee, maar ook ds. Peter Smilde namens de Maranathakerk en de dames Didy Knol en Vicky van Dok namens de stichting Roemenië Hunedoara.
Zaterdag gingen de koorleden naar de Reformatuskerk om daar in te zingen onder de begeleiding van de plaatselijke organist Gyöngyi Kabai. Terwijl de mannen aan het zingen waren gingen de dames met Magdi Kiss de stad in en bezochten o.a. een kleine maar gezellige groentemarkt gevolgd door koffie op een terras. Het mannenkoor verleende haar medewerking die avond aan een dienst in de katholieke kerk. Opgesteld boven bij het orgel, waar het erg warm was, werden na de dienst een aantal liederen gezongen.
Zondagmorgen verleenden wij onze medewerking aan de dienst in de Reformatuskerk. De beide predikanten, ds. Peter Smilde en ds. Janós Zsargó, gingen voor in de dienst met schriftlezingen en gebed. De gemeenteleden zongen samen met de gasten bij wisselzang het “Dankt, dankt nu allen God” en “de ware kerk des Heren”. Deze gezangen staan zowel in het nieuwe liedboek als het in gebruik zijnde liedboek in Hunedoara.
Na de dienst gingen koor- en gemeenteleden te voet naar het Terra Huis. De ontvangst daar was hartelijk en warm. Hier sprak ds. Peter Smilde namens de Maranathakerk, het mannenkoor en de stichting Roemenië Hunedoara en hij overhandigde symbolisch de nieuwe keuken aan ds. Zsargó. Het lint werd doorgeknipt door ds. Smilde, de voorzitter van het koor, de heer Wim Baks en ds. Janós. Namens het koor sprak Wim Baks en hij bood namens het koor een koffiemachine aan met daarbij het complete serviesgoed.

\\TRIPSERVER\home\thappm\Wijkbericht\2014-11\2014-09 SANY0117 Terra Huis.jpgNa de lunch gebruikt te hebben in het Terra Huis stond de bus klaar om ons lang de zigeunerwijk te rijden en aansluitend het Cincismeer te zien. Vanwege de tijdsdruk moest de bus meteen door naar het kasteel waar wij gezongen hebben. In het kasteel was geen begeleiding. Geen nood want de dirigent maakte een keuze van muziek die a capella gezongen kon worden. Na dit optreden zijn we terug gegaan naar het Terra Huis om daar  te genieten van een heerlijk avondeten. Tot in de late uurtjes hebben wij buiten gezeten en genoten van het eten de muziek en het zingen. Tot slot werden daar de beide volksliederen gezongen.
Maandag hebben wij met het koor en alle anderen de stad Alba Julia bezocht. Na een rondleiding door een van de grote kerken, waar spontaan gezongen werd in een kapel, was iedereen vrij te gaan of staan waar hij/zij wilden. Als wij maar op tijd weer bij de bus zouden zijn want de stad Deva zou ons volgende doel zijn. Daar hebben wij in de Reformatuskerk van die stad gezongen. Tot slot van de deze maandag hebben wij als koor de leden van de kerk in Hunedoara een BBQ aangeboden. Ook nu weer konden wij genieten van het buiten zijn vanwege het mooie weer en bijtijds afscheid genomen van de vele bekenden.
Dinsdag 16 september was het zover. Terug naar Alphen. Nog eenmaal kwam de bus ons halen en bracht ons naar het Terra Huis. Daar werden ons lunchpakketten voor onderweg aangeboden. Rond de klok van 1 uur was het nog eenmaal afscheid nemen, voor velen een afscheid voorgoed, want niet iedereen heeft bekenden in Hunedoara. Voor anderen een afscheid en tot ziens.

Namens het Alphens Mannenkoor, Bert Siebel