Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Alphens platform WeHelpen brengt helper en hulpvrager samen

Geplaatst 21 jul. 2016 09:56 door Redactie Lichtkring
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-1/wehelpen%20150x150.jpg
ALPHEN – ,,Via WeHelpen.nl heb ik een vrijwilliger gevonden om een aantal klusjes in huis te doen”, vertelt Wil Stout (70). ,,Dat is me prima gelukt.”
,,WeHelpen.nl is vergelijkbaar met Marktplaats,’ zegt vrijwilliger Martin van der Zwaard (59). ,,Vrijwilligers geven aan wat zij voor een ander kunnen doen, en wie iemand nodig heeft, zet zijn vraag op de website. Vraag en aanbod komen zo bij elkaar en het werkt.”
Het initiatief voor de website is in Groningen ontstaan en landelijk overgenomen. Een aantal Alphense organisaties, waar onder Tom in de Buurt, startte de locale versie op.
,,Voor mij is dit een ideale manier om me vrijwillig in te zetten. Ik kan zelf bepalen of een klus bij me past en of ik er tijd voor heb”, licht Van der Zwaard toe. Als voormalig taxichauffeur heeft hij geen praktijkervaring in een technisch beroep, maar dat is geen probleem. ,,Je moet gewoon goed de gebruiksaanwijzing lezen. Bij mevrouw Spruyt sluit ik onder meer een plafonnière aan en hang een rolgordijn op. Bij een ander knip ik een heg, en ik heb ook al eens een Abraham gemaakt. Een stoppenkast maken gaat te ver. Dat is te technisch.” Van der Zwaard ziet zichzelf niet als een concurrent voor een klusbedrijf. ,,De klussen die ik doe zijn veel te klein voor een bedrijf. Ik maak ook geen hele tuin in orde, dat is werk voor een hovenier.” Als vrijwilliger heeft hij tijd voor een praatje en hij vindt het een uitdaging om cliënten zo veel mogelijk bij het werk te betrekken. ,,Samen iets doen geeft een goed gevoel.” 
Van der Zwaard maakt er op de website geen geheim van hoe het komt dat hij zo veel tijd heeft voor vrijwilligerswerk: ,,In verband met mijn psychiatrische achtergrond ben ik 100 % afgekeurd. Maar ik kan nog een heleboel en ik hoop dat ik anderen stimuleer om te kijken naar wat ze nog kunnen!’ 
Namens Tom in de Buurt is Martine Pretorius volop bezig om het gebruik van WeHelpen.nl te stimuleren. ,,In april zijn we gestart en als je nu op de site kijkt, dan zie je dat er al 61 aanbieders op staan en 55 mensen die een vraag hebben.” Ze twijfelt er niet aan dat deze hedendaagse manier om hulp te vragen of aan te bieden, succesvol is. ,,Op de website staat heel veel informatie en ook tips om te voorkomen dat een hulpvrager iemand binnen laat die verkeerde bedoelingen heeft. Je hoeft overigens niet zelf over internet te beschikken. Tom in de buurt kan hierbij helpen.” 

Rijk Huisman
Bron: Witte Weekblad dd. 20.07.2016

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-1/Wehelpen.jpg
foto: Walter Planije
Comments