Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Altijd leerling

Geplaatst 22 mei 2018 04:59 door Redactie Lichtkring
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-8/Martine%20van%20der%20Herberg%20150x150.jpg
Altijd leerling
is de titel van een studieboek dat ik dit studiejaar heb gelezen. Ik zag het staan in mijn boekenkast voordat ik dit stukje wilde gaan schrijven en ik vind de titel wel passend. Dit jaar ben ik als predikant in opleiding ‘leerling’ geweest in jullie gemeente. In verschillende activiteiten, diensten en ontmoetingen heb ik mogen ontdekken wat het predikantsschap in de praktijk inhoudt. Zo heb ik veel geleerd van hoe ds. Ronelle Sonnenberg dit op haar manier invult en de laatste weken heb ik nog mogen zien hoe ds. Kees van Stralen dit doet. Zo heb ik dus mooi in twee keukens kunnen meekijken. 

Wat betreft activiteiten heb ik te veel gezien om te beschrijven, maar ik vind het leuk om het 24-uursberaad met de kerkenraad, het kloosterweekend met een groep jongeren en de Basics op een zondagmorgen te noemen. Het 24-uurs beraad en het kloosterweekend waren momenten waarin we als groep langer met elkaar optrokken waardoor je elkaar beter leert kennen. Het is mooi om te zien hoe mensen gedreven zijn om zich in te zetten voor de Lichtkring. Het kloosterweekend was een goede afwisseling van geloofsgesprek, gezelligheid en stilte. Tijdens Basics op zondagmorgen hebben we met de kinderen gepraat over vragen die zij hadden bedacht. We hebben gepraat over de schepping, over dinosaurussen, eigenlijk over allerlei soorten vragen. Het was erg leuk om te zien met wat voor vragen kinderen allemaal rondlopen en ik herkende de soort vragen waar ik als kind ook over nadacht. 

Als ik terugkijk op het jaar wordt me duidelijk dat ik veel geleerd heb. Niet alleen van activiteiten, maar ook van de inzet van gemeenteleden, van levensmomenten die mensen meemaken en van het geloof dat ze hebben. Dus ‘leerling’ ok, maar waarom ‘altijd leerling’? Na deze stage is de opleiding toch bijna afgerond? Aan het einde van deze stage ben ik inderdaad bijna klaar: ik moet nog een paar vakken en een masterscriptie afronden en dan komt er een einde aan mijn lange studententijd. Ik besef me dat het wat betreft predikantsschap dan pas echt begint. Ik mag dan het predikantsschap op mijn eigen manier gaan invullen met goede voorbeelden als spiegel en ervaringen in de Lichtkring als basis. Daarbij ben ik ‘altijd leerling’ in elke nieuwe situatie, maar belangrijker: ik ben altijd leerling van de grote leraar, van God, die in Jezus naar de mens toekwam. Dat is misschien wel het belangrijkste dat wij ook allemaal altijd leerling van Jezus zijn en altijd blijven leren over wat de Bijbel ons zegt, hoe God in mensen werkt en hoe God nabij is. 

Hartelijk dank voor jullie gastvrijheid!
Martine van der Herberg
Comments