Amazing grace

Geplaatst 12 nov. 2019 11:49 door Redactie Lichtkring
Vrijdag 8 november jongstleden maakte ik in de bioscoop een kerkdienst mee. Of eigenlijk was het meer een zangdienst. De dienst was in een baptistenkerk in Los Angeles. In de bioscoop zag ik een opname van deze zangdienst uit 1972. De dienst was speciaal georganiseerd voor Aretha Franklin. Franklin, the queen of soul, wilde haar gospelalbum namelijk tijdens een dienst in een kerk opnemen. Dan waren de reacties van de kerkgangers op het muziekalbum te horen. Zo wilde Franklin duidelijk maken dat de gospelliederen thuishoren in een kerkelijke context. Of misschien beter: in een gelovige context. Een context waarin God de lof gebracht wordt.

Het is een bijzondere en ontroerende documentaire. Die veel lovende recensies kreeg. Prachtig om te zien hoe deze gospelmuziek mensen in vervoering bracht. En dat gebeurt nog steeds als mensen deze muziek horen. Als je ernaar luistert, begrijp je waarom. Alsof de muziek contact maakt met iets wat diep binnenin je aanwezig is.

De trailer van de documentaire is via de volgende link te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=ZFIJUK6DbbY. Als u over internet beschikt: kijk even. Luister naar de woorden, kijk naar het enthousiasme, en let ondertussen op de recensies, waarvan zinnen in beeld worden gebracht. Deze documentaire doet iets met mensen. Met gelovigen maar ook met mensen die niet direct iets met God of geloof hebben. Een paar zinnen uit allerlei recensies.

‘De energie van haar optreden betovert je.’
‘Dat deze film bestaat is een wonder.’
‘De totale ervaring voor lichaam en ziel.’
‘Schudt de ziel op.’
‘Buitenaards.’
‘Geeft je het gevoel dat je kijkt in het gezicht van God.’

Het televisieprogramma De wereld draait door besteedde ook aandacht aan deze film. Matthijs van Nieuwkerk is een enorme fan van Aretha Franklin. Het schijnt dat hij voor iedere uitzending van DWDD naar muziek van haar luistert. Zangeres Giovanca en Matthijs van Nieuwkerk bekijken samen een aantal fragmenten uit de film. Zij zien Franklin vol overgave voor en over God zingen. Giovanca vraagt op een gegeven moment aan Van Nieuwkerk hoe hij hier nu naar kijkt. Ze vertelt erbij dat zijzelf gelovig is en ze zegt dan over Franklin: ‘She’s reaching out to a source that I know.1 Jij bent niet per se gelovig, hoe ervaar jij dit wat zij doet?’ Van Nieuwkerk zegt dan onder meer: ‘Het gaat niet meer tussen haar en het publiek. Het gaat nu tussen haar en the Lord, (…) en dat maakt het tot een volstrekt ander concert dan ik ooit van haar gezien heb.’ Ze concluderen dan: ‘Je ziet het, je voelt het en je hoort het: dat daar iets bovennatuurlijks gebeurt.’

Wat in de film/documentaire ook ontroert: de reacties van de – bijna allemaal zwarte – kerkgangers. Je ziet een enkel wit gezicht. Zoals dat van Mick Jagger. Die komt ook langs in de trailer. Mensen worden aangeraakt. Zijn geroerd. Zijn enthousiast. Beginnen te dansen. En ik moest denken aan David, dansend voor de ark. David en het volk, ze dansten voor het aangezicht van God. Dat je zo enthousiast wordt, zo vol vuur bent door de aanwezigheid van God. Hoe bijzonder is dat!

Mij raakte de vertolking van Franklin van het lied Amazing grace het meest. Het is een loflied op de genade. Een oer-christelijk woord. Een woord met een veelomvattende betekenis: Gods goedheid en liefde komen erin samen. En het valt ons zomaar toe. Verrassend en overweldigend…

1 Vertaling ASW: ‘Ze wendt zich tot een bron die ik ken.’