Beeld en geluid vanuit de Lichtkring

Geplaatst 20 aug. 2018 09:50 door Redactie Lichtkring   [ 20 aug. 2018 09:52 bijgewerkt ]
Kerk TV - een verrijking
Nu, ongeveer één jaar geleden, zijn we van uit De Lichtkring begonnen met Kerk TV. We hebben gemerkt dat deze mogelijkheid onder velen zeer wordt gewaardeerd.
Het is een mogelijkheid die voor iedereen toegankelijk is; de enige voorwaarde is dat je over een internetaansluiting moet beschikken.
Het is een openbare voorziening die bereikbaar is via www.kerkomroep.nl
of via de directe link http://www.kerkomroep.nl/#/kerken/11121
Heel veel protestantse kerken in Nederland zenden via deze site hun kerkdiensten uit, velen nog alleen via luisteren, maar met een groeiend aantal kerken ook met kijken, KerkTV dus.
Elke kerkdienst kan direct of later mee beleefd worden.
Bij rouw- en trouwdiensten is dit ALTIJD in overleg met betrokkenen!
Het betekent dus dat je daar geen abonnement voor behoeft af te sluiten.
Het signaal, zo noemen ze dat, is vrij te ontvangen. Dat kan via het scherm van je p.c., laptop, iphone of tablet. Ook zijn er mediaboxen welke de koppeling maken tussen internet en de televisie. Een vereiste is wel dat je beschikt over een internetaansluiting, Wifi, of 4G (met een stevige bundel).
Voorheen leverde de kerk aan alleen leden van de kerk Kerkradio. Een kastje thuis waarmee via een telefoonlijn en later het centraal antennesysteem de zondagse dienst rechtstreeks kon worden beluisterd; later beluisteren was in principe niet mogelijk.
Panc Eikelenboom en anderen, een groep enthousiaste vrijwilligers, die de studio in de Lichtkiring bemensen heeft zich er enorm voor ingespannen om Kerk TV voor De Lichtkring mogelijk te maken. Er komt heel wat bij kijken om het elke keer weer succesvol te laten verlopen. Daarbij moeten ook regels ter bescherming van ieders privacy worden opgevolgd.
Geweldig toch dat deze vrijwilligersgroep het beameren, opname maken en verzending mogelijk maakt. En wat te denken van het feit dat nog niet zolang geleden een rouwdienst rechtstreeks door familie in Canada gevolgd kon worden. De studio-equipe regelde dit dan toch maar!

Geïnteresseerd in kijkcijfers? De techniek telt ook het aantal kijkers per uitzending.
Gedurende de periode 6 augustus 2017 t/m 12 augustus 2018 ontstaat het volgende beeld:
Aantal luisteraars dat direct tijdens de dienst meeluistert is gemiddeld 6.
Aantal kijkers dat direct mee kijkt is 21.
Aantal kijkers dat later de diensten bekijkt is 99. Gemiddelde cijfers dus.
Als je de rouwdiensten afzonderlijk middelt kom je op 179.
Van 1 huwelijksdienst was dat aantal 195.
Het hoogste aantal van een terug gekeken dienst staat toe nu toe op 471.

Deze aantallen per dienst variëren; ze tonen b.v. duidelijk de vakantieperiodes aan evenals de ‘soorten’ van diensten.
Voorbeeld: een reguliere morgendienst verschilt sterk met b.v. een Taizéviering. De cijfers tonen ook aan dat er na 1 jaar langzaam aan een stijging te zien is. Voorwaar een prachtige faciliteit en dus een goede investering.

Zoals hiervoor gezegd Kerk TV of alleen luisteren is een openbare faciliteit en voor iedereen toegankelijk. Kost het helemaal niets? Nee en Ja.
Apparatuur is aangeschaft, moet onderhouden worden en na verloop van tijd worden vervangen. Ook zijn er abonnementen afgesloten met kerkomroep.nl. Er zijn geen personele lasten en ook geen hoge huur voor een studioruimte. U hoort het signaal al aankomen.
Giften, groot of klein, zijn heel welkom. Daarom een rekeningnummer:
NL31 RBRB 0851 590896 t.n.v Protestantse Gemeente de Lichtkring Alphen aan den Rijn – gift Kerk TV. Bij voorbaat dank voor uw gift.

Vermeldenswaard is dat een team van 15 vrijwilligers, volgens rooster, er voor zorgen dat elke kerkdienst, zowel op zondag als op doordeweekse dagen voor rouw en trouw , uitzending en beamering mogelijk maken. Daarvoor mogen we ze best wel eens voor bedanken. Bij deze!

Voor technische vragen kunt u Panc Eikelenboom (0172-492655) of e.mail: panceikelenboom@gmail.com.

J. Pons