Bericht bij de komende week

Geplaatst 7 mei 2013 04:38 door Redactie Lichtkring

Komende zondag

Deze zevende zondag van Pasen draagt de naam Exaudi of wezenzondag. Als lezingen staan op het gemeenschappelijk leesrooster 1 Samuel 12, 19b – 24 en Johannes 14, 15 – 21.

Beroep aangenomen
Ds. Ronelle Sonnenberg, predikant in Doorn en woonachtig in Utrecht, heeft laten weten dat zij het op haar uitgebrachte beroep aanneemt. Dat is heel goed nieuws! Aan de periode waarin ik ruim een jaar de enige dienstdoende predikant in de wijkgemeente mocht zijn, komt binnen enkele maanden een einde. Gelukkig kon de kerkenraad eind vorig jaar een tijdelijke jeugdwerker aantrekken, waardoor de lasten enigszins verlicht werden. Ook goed nieuws is dat de tijdelijke jeugdwerker, Martin Boon, blijft nog tot begin 2014 werkzaam. Binnenkort zijn we dus met drie.
Dat is goed voor de grote kerkelijke gemeente die Kerk en Zanen is. Ruim 2300 leden, waarvan veel jongeren, staan ingeschreven: het levert vele uitdagingen op.

Gemeentereis
We hebben een heel goede en inspirerende gemeentereis gehad naar Israël en de Palestijnse gebieden. We hebben heel veel gedaan en gezien. En dankbaar zijn we dat we gezond en veilig zijn teruggekeerd in Nederland. We zijn van het zuiden naar het noorden gereisd. Van Arad, Massada, de Dode Zee (400 meter beneden zeeniveau) tot de Golanhoogte waar we op de toppen sneeuw zagen liggen. Via Jeruzalem, Tempelplein, Klaagmuur, Western Wall tunnel, Yad Vashem naar Bethlehem en de herdersvelden.
De Olijfberg, de hof van Gethsemane, de Via Dolorosa, de Heilig Grafkerk. Jericho, de berg der verzoeking, een doopplaats in de Jordaan. De opgravingen van Beit Shean, Nazaret. De berg der zaligsprekingen, de kerk van de vissen en de broden, Kapernaum met het huis van Petrus. De Banyas, een van de bronnen van de Jordaan.  Een boottocht op het meer van Galilea, de berg Karmel, Megiddo, Caeserea. En op al die plaatsen hebben we Bijbelse verhalen gelezen en gehoord. Tal van bekende namen passeerden de revue.
We hebben veel gesproken over de verdeeldheid en gebrokenheid van Israël, de Palestijnse gebieden. 51% werkloosheid in Bethlehem. Verdeeldheid en spanningen tussen seculier en streng religieus Jodendom. De man-vrouw verhouding in Jodendom en
Christendom. De muur die op zovele plaatsen is te zien en aan de voormalige DDR doet denken. En natuurlijk over ons geloof. We doet het ons om daar, op die plek te zijn en zoveel bekende verhalen en namen te horen. Yad Vashem: waartoe is de mens in staat... Gruwelijke beelden staan zomaar op het netvlies. Zou de mensheid er iets van leren?
De jongste deelnemer was 28 jaar. De oudste werd tijdens de reis 79. We probeerden elke dag een kort reisverslag te maken en op te sturen naar de website. Liefst met foto’s. Dat leverde veel informatie op. Ook b.v. een tekst over ‘de keuken van
Israel’, geschreven door een van de reisgenoten.
Wie meer wil zien: voor verslag, foto's en video: Klik hier voor de reisblog over de reis

Seniorengroep
Woensdag 15 mei komt de Seniorengroep weer bijeen. 10.00 u. in de Lichtkring.

EO jongerendag
Op 1 juni a.s. vindt deze plaats in het Gelredome. Vanuit Alphen aan den Rijn willen we met een bus vol jongeren die dag naar Arnhem afreizen. Wil je ook mee? Geef je op via jeugdraad@pkn-lichtkring.nl Let op: toegangskaarten (€ 7,50 per stuk) voor het
evenement bestel je zelf via www.eo.nl, de busreis wordt gesponsord en is dus gratis!

Hartelijke groeten,
ds. Kees van Stralen