Bericht bij de komende week

Geplaatst 5 mrt. 2013 13:06 door Redactie Lichtkring
Komende zondag
In de morgendienst gaat mevr. van der Zwaag – de Haan voor. ’s Avonds is er een Taizeviering. Wie mee wil zingen is van harte welkom om te oefenen vanaf 17.15 uur in de Lichtkring.

24 uursberaad
Van vrijdagmiddag 1 tot zaterdagmiddag 2 maart was de kerkenraad op 24 uurs beraad in Noordwijk. Zo’n beraad is bedoeld als nadere, persoonlijke kennismaking van de leden van de kerkenraad. Het thema voor dit jaar was: hoe breng je je geloof ter sprake? De Lichtkring is een prettig en functioneel kerkgebouw, de actie Kerkbalans 2013 lijkt voor Kerk en Zanen positief te zijn. Een jonge gemeente, gemiddelde leeftijd rond de 40 jaar. Veel Jeugdwerk, veel kader. Allemaal positieve zaken en goede vooruitzichten voor de nabije toekomst. Maar hoe brengen we ons geloof ter sprake? Wat houdt ons ten diepste bewogen?
Wat hebben we gedaan? Een Emmauswandeling met de vraag: wat is er voor nodig om je vrienden of buren mee te nemen naar de Kerk? Een Bijbelstudie – Lucas 13, 1-9. We hebben stilgestaan bij de ontwikkelingen van de Website en hoe informatie en communicatie beter kan dan thans. De meerjarenbegroting van Kerk en Zanen is uitgebreid doorgesproken: we blijken op grond van de cijfers de eigen broek op te kunnen houden. We hebben aan bibliodrama gedaan. Een beraad over euthanasie bracht ons tot heel persoonlijke gesprekken. De vraag werd behandeld hoe we mensen kunnen benaderen die nog niet zo lang geleden frequent kerkganger of actief in een groep waren. Er is veel aan de orde geweest en hard gewerkt in een bijzonder prettige en ontspannen sfeer.

Detentiecentrum
Van een van de collega’s in het detentiecentrum heb ik begrepen dat in april er masterplan wordt verwacht van de kant van het ministerie. Dan wordt duidelijk wat er in Alphen aan den Rijn staat te gebeuren en of er, zoals verwacht, het detentiecentrum volledig in gebruik zal worden genomen. Op dit moment zijn er, volgens dezelfde collega, voldoende vrijwilligers voor de kerkdiensten in het detentiecentrum. Als het huidig aantal van 300 ingeslotenen wordt verruimd naar 1000, zullen er heel wat meer vrijwilligers nodig zijn om de veronderstelde grotere hoeveelheid kerkdiensten mogelijk te kunnen maken.

Seniorengroep
Woensdag 13 maart komt de Seniorengroep bijeen in de Lichtkring. Aanvang 10.00 u.

Belijdeniscatechese – alleen is maar alleen...
Wel eens gedacht (misschien zelfs wel langere tijd geleden…) om belijdenis te doen en is het daar niet van gekomen? Er heeft zich reeds een kandidaat gemeld. Maar: alleen is maar alleen. Het is wel zo aardig om met een groepje geloofszaken te bespreken...Wie doet mee? Uiteraard betekent deelname aan deze activiteit niet automatisch dat je belijdenis moet doen. Ermee bezig zijn is al van betekenis. Wie meer wil weten – geef even een seintje.

Koran en Bijbel
Wat is de verhouding tussen die twee boeken? In het kader van Vorming en Toerusting komt dr. Mohamed Ajouaou ons informeren. Hij heeft filosofie in Marokko en theologie in Amsterdam gestudeerd en werkt sinds juni 2007 als Hoofd Islamitisch geestelijke verzorging, verantwoordelijk voor islamitisch geestelijk verzorgers binnen justitie. Daarnaast is hij docent aan de VU. Hij noemt de Islam een rekkelijk geloof, dat helaas tot een fabriek van verboden is geworden. De spreker zal ingaan op verschillen tussen het omgaan met de Bijbel in het christendom en het omgaan met de Koran in de Islam. Waarom kan er geen kritiek geleverd worden op de Koran zonder dat in veel landen mensen de straat opgaan om te protesteren. Kritiek op de Bijbel is een wetenschap geworden en hoe zit dat met de Koran? Kan die op universiteiten op dezelfde manier bestudeerd worden? Wat is de Koran voor een boek en hoe dient het gelezen te worden? Hoe verhoudt zich de Koran tot de Bijbel? Ajouaou (www.mohamed-ajouaou.nl) is auteur van o.a. 'Imam achter tralies'. Dinsdag 12 maart 2013, de Lichtkring, 20.15 uur.

vriendelijke groet,
ds. Kees van Stralen.