Bericht bij de komende week

Geplaatst 19 mrt. 2013 11:39 door Redactie Lichtkring
Komende zondag

Op deze Palmzondag zal dr. M. den Dulk voorgaan. Kinderen van de kindernevendienst zullen Palmpaasstokken maken die naar gemeenteleden worden gebracht. Het is bedoeld als steuntje in de rug.

Meeleven

In de media is dagelijks te lezen over de economische crisis. Het einde ervan is nog lang niet in zicht. Verschillende gemeenteleden ervaren aan den lijve wat dat betekent. Reorganisaties worden aangekondigd, waarbij het onduidelijk is wat dat betekent. In ieder geval een periode van onzekerheid. En soms regelrecht ontslag omdat het bedrijf er zeer slecht voor staat. In toenemende mate raken mensen hun werk kwijt. We mogen hopen en bidden dat degenen die het aangaat steun weten te vinden. In Bijbelse zin, maar ook concreet en tastbaar bij mensen in de buurt, de omgeving. Mij is bekend dat verschillende gemeenteleden begonnen zijn aan een chemokuur of er juist mee zijn gestopt. Het betekent een onzekere periode waarbij hoop en vrees elkaar afwisselen. En enkelen wachten op de uitslag van nadere onderzoeken. En, dat moet ook vermeld worden, een aantal gemeenteleden leeft in grote blijdschap vanwege de door een operatie weggenomen dreiging. Blijdschap, of tussen hoop en vrees leven...Leven wij in oplettendheid mee. En in gebed.
Belangstelling en tekenen van betrokkenheid bij ziekte, verdriet, eenzaamheid of vreugde worden zeer op prijs gesteld! Allen die het betreft wensen we, met hun naasten, rust en moed toe.

Jongeren actief

In het kader van NL doet, is een aantal activiteiten door tieners en jongeren georganiseerd. In Zorgcentrum Zuidervaart kwam een groepje, vlak voordat de dienst begon, liederen ten gehore brengen. De tieners begeleidden zichzelf daarbij. De bewoners waardeerden de inbreng van de tieners ten zeerste. Op zaterdag kwam een groepje met bewoners van de Dukdalf en de Uitkijk bijeen in de Lichtkring. Er werden spelletjes gedaan onder vaak grote hilariteit. De sfeer was uitstekend. En enkele jongeren zijn naar de Zwammerdam geweest om hand en spandiensten te verlenen op de Hooge Burch. Op andere momenten gaan jongeren nog een bijdrage leveren aan de contactmaaltijd, te beginnen vrijdag 22 maart.

Bijzonder...

Onder de titel ‘Krenten in de pap’ heeft Plony Ketel, thans een van de bewoonsters van verpleeghuis Oudshoorn, in de afgelopen jaren heel veel columns geschreven voor het Wijkbericht van de Lichtkring. De columns zijn eerder al eens gebundeld en worden nu in tweede druk verkocht, o.a. tijdens de ‘Open dag van de zorg’. Wijlen dominee Ommering heeft de columns voorzien van tekeningen en heeft als vroegere predikant van de Opstandingskerk het voorwoord geschreven. Hierin schrijft hij onder meer ‘Plony Ketel verluchtigt al jaren kerkelijk nieuws met spontaan geschreven stukjes, die recht uit haar hart komen.’
De kosten van het boekje, dat verkrijgbaar is bij verpleeghuis Oudshoorn, bedragen € 7.50. De opbrengst is bestemd voor de nieuwe inrichting van de binnentuin van Oudshoorn.

Bijbel en Koran

Dinsdag 12 maart was dr. Mohamed Ajouaou in de Lichtkring. Hij is ingegaan op de verschillen tussen het omgaan met de Bijbel in het christendom en het omgaan met de Koran in de Islam. Waarom kan er geen kritiek geleverd worden op de Koran zonder dat in veel landen mensen de straat opgaan om te protesteren. Kritiek op de Bijbel is een wetenschap geworden en hoe zit dat met de Koran? Kan die op universiteiten op dezelfde manier bestudeerd worden? Wat is de Koran voor een boek en hoe dient het gelezen te worden? Hoe verhoudt zich de Koran tot de Bijbel? Een heel boeiende avond werd het. Dr. Ajouaou heeft filosofie in Marokko en Chr. theologie in Amsterdam gestudeerd en werkt sinds juni 2007 als Hoofd Islamitisch geestelijke verzorging, verantwoordelijk voor islamitisch geestelijk verzorgers binnen justitie. Daarnaast is hij docent Islamologie aan de VU. Hij noemde de Islam een rekkelijk geloof, dat helaas tot een fabriek van verboden is geworden.

Paasgroet
Ook dit jaar wordt vanwege de Lichtkring een Paasgroet huis-aan-huis verspreid.

Kijktip Witte Donderdag
Wie niet in staat is om naar een kerkdienst te gaan en ook niet via de kerkradio een dienst kan meemaken, kan T.V. kijken. Kijktip: donderdag 28 maart 20.30 uur, Nederland 1, is the Passion weer te zien. Dit jaar vanuit Den Haag. Plek: de Hofvijver aan de kant van het Buitenhof. Het grote verlichte kruis trekt langs het Vredespaleis en Paleis Noordeinde naar het podium in de Hofvijver. Hoofdrollen voor Daniël Boissevain (Judas), René van Kooten (Jezus), Anita Meyer (Maria, de moeder van Jezus), Jim Bakkum (Petrus) en Jörgen Raymann die het Paasverhaal vertelt.

De Wandelkring
Op donderdag 4 april organiseren wij een wandeling met lunch naar Nieuwveen. Het plan is om met de bus naar Nieuwveen te rijden. Drinken koffie bij de Ursula, maken dan een wandeling van ong. 5 km. We lopen wel gedeeltelijk door het weiland, dus goede schoenen zijn wel noodzakelijk. De wandeling eindigt bij de Sfeerstal. Daar staat dan een boerenlunch voor ons klaar. (kosten 12.50 euro). ’s Middags rond 15.00 uur nemen we dan de bus weer terug naar Alphen. Wilt U zich aanmelden of meer informatie, dat kan bij Elly Havenaar tel:685678 of elly.mk@planet.nl

vriendelijke groet,
ds. Kees van Stralen