Bericht over komende week

Geplaatst 30 okt. 2012 11:09 door Redactie Lichtkring
Komende zondag preeklezen...
Al jarenlang kennen we in de kerk het fenomeen van preeklezen. Stel dat de (gast) predikant op zondagmorgen niet komt opdagen, wat gebeurt er dan? Dan kan er een gemeentelid uit de kerk worden gevraagd om te ‘preeklezen’.  Al jarenlang is in Kerk en Zanen de preeklezer mevr. Gerda Figee. Alleen...al jarenlang heeft zij haar taak niet hoeven vervullen. En al die jaren heeft zij wel een ‘noodpreek’, een complet uitgewerkte Kerkdienst, in haar tas. Komende zondagmorgen zal dat anders zijn. Dan zal mevr. Gerda Figee de kerkdienst leiden.

Delen van zorg – Lotgenotengroep
Psychiatrische patiënten worden zoveel mogelijk in hun eigen omgeving opgevangen, meestal door hun naaste familieleden of door vrienden, voor wie dit in veel gevallen zwaar is. Psychiatrische ziekten kunnen spanningen veroorzaken in de relatie tussen de patiënt en zijn directe omgeving. Er kan sprake zijn van schuldgevoel, onzekerheid, boosheid en verdriet. Vaak is het moeilijk er met anderen over te praten. Toch kan het wel eens goed zijn je zorg met anderen te delen.
In de Lichtkring wordt dit jaar weer de gelegenheid geboden om een lotgenotengroep te vormen van familie en vrienden van psychiatrische patiënten. De groep wordt begeleid door ds. Hans Mondeel, gemeentelid en als geestelijk verzorger werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg.  Voor informatie en/of aanmelding kunt u terecht bij: Ds. Kees van Stralen, tel. 515665, email: cj.van.stralen@casema.nl of ds. Hans Mondeel, tel.653521 email: h.mondeel@versatel.nl.
De eerstvolgende bijeenkomst van deze groep is woensdag 23 januari 2013, in de Lichtkring, 20.00 u.

Groothuisbezoeken
De wijkteams zijn doende de groothuisbezoeken te plannen. Het thema is dit jaar de Liefde, van de Paulinische trits: geloof, hoop en liefde.
Van wijk 8, de wijk van pastoraal ouderling Corrie Clement, zijn de data bekend.
Dinsdag        6 november van 20.00 – 22.00 uur bij Harmke Oosterveld-Jans, Karel Doormanstraat 15;
Donderdag  15 november van 20.00 – 22.00 uur bij Jitty en Johan Kemker, Pelmolen 24.
Maandag    19 november van 14.30 – 16.30 uur bij Ineke en Henk Gerling, Sumatrastraat 5.
Doorgaans krijgen de gemeenteleden van de betreffende wijk een uitnodiging voor het bijwonen van een groothuisbezoek van hun wijkteam.

Naastenliefde...
Dr. G. Manenschijn zal 6 november een inleiding houden over Vijandliefde. Manenschijn zelf heeft als titel gekozen: van Naastenliefde tot Vijandliefde. Dat is een uitdagende titel! Lichtkring, aanvang 20.15 u..

Drukke 11 november
Het wordt druk in de Lichtkring, die elfde november. Niet alleen zijn er ’s morgens twee Kerk en Schooldiensten (een om 9.00 u. en een om 10.30 u.), ’s middags is er een activiteit van de muziekschool met o.a. een Klezmerband.
Om 16.30 u. start de Wandel(kr)ing. Er wordt een wandeling gemaakt van ongeveer 5 km. en er is aansluitend om 18.00 u. een maaltijd. Opgave Elly Havenaar, elly.mk@kpnmail.nl.

En dan is er om 19.30 u., nog steeds die 11e november, een hoorspel te beluisteren over Esther.

Bijbeltapes
De Bijbel is een verzameling bijzondere verhalen. Met de bijbeltapes worden alle 77 Bijbelboeken in 7 jaar tijd in 20 delen uitgebracht. Verhalen worden verteld als hoorspel en ingesproken door bekende Nederlanders. Zo hoopt de regisseur Peter de Nuyl ieder verhaal tot leven te brengen. 11 november wordt naar het eerste uitgebrachte verhaal geluisterd, het Bijbelboek Esther.  Het hoorspel duurt ongeveer 45 min.
Het verhaal van Esther is een thriller. De jonge Joodse vrouw Esther trouwt met een Perzische koning. Ze houdt haar Jodendom geheim. Maar als he joodse volk in het Perzische rijk met uitroeiing wordt bedreigd, komt ze in actie. Esther blijkt een verhaal met actuele thema’s. 11 november, aanvang 19.30 uur in de Lichtkring.

Belijdeniscatechese
Wel eens gedacht (misschien zelfs wel langere tijd geleden…) om belijdenis te doen en is het daar niet van gekomen? In 2012 zijn de ‘echte’ avonden belijdeniscatechese. Voorafgaand kan deelname aan de cursus Aangenaam Kennismaken of de Jongerengespreksgroep of Reflector een goede aanloop zijn! En uiteraard betekent deelname aan deze activiteit niet automatisch dat je belijdenis moet doen. Ermee bezig zijn is al van betekenis. Wie meer wil weten – geef even een seintje.

Hartelijke groeten,
ds. Kees van Stralen.