Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Bericht uit Libanon

Geplaatst 6 nov. 2019 03:43 door Redactie Lichtkring
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-1/libanon%20150x150.jpg
Als vervolg op eerdere correspondentie die wij voerden, berichtte Wilbert op 5 november dat hij, Rima, Christina en Pieter blij zijn dat er vanuit de Lichtkring met hen wordt meegeleefd en dat er voor hen wordt gebeden. Hij doet ons de hartelijke groeten. Met betrekking tot de onrust in Libanon schrijft hij het volgende.

“De situatie hier is onduidelijk. De scholen proberen weer normaal te gaan functioneren. Ook de universiteiten. Maar dat lukt nog slechts ten dele. Veel studenten komen niet opdagen of kunnen de universiteit niet bereiken vanwege blokkades op de wegen. Vandaag heeft het leger met geweld een aantal wegen vrijgemaakt. En, zoals je schrijft, zitten er barstjes in de eenheid in het land en lijkt er toch ook een deel van de bevolking te zijn die de dingen liever bij het oude houdt.

Op de NEST wordt overigens wel gewoon les gegeven en vinden ook de dagelijkse middaggebeden plaats. Dat kan, omdat vrijwel alle studenten in huis wonen. Op Haigazian kan ik momenteel weinig. Ik hoop morgen weer de wekelijkse chapel te houden, waarin we ons vooral zullen richten op voorbede voor het land.

Wij bespeuren in de protesten een oprecht verlangen naar recht, toegang tot gezondheidszorg en educatie, en vrede (in de brede, bijbelse zin van het woord). We zijn ook dankbaar dat de protesten tot nog toe vreedzaam verlopen zijn. Onze persoonlijke mening is dat de demonstranten gelijk hebben om de zittende politieke elite aan te klagen. Onder deze politici zitten veel miljonairs en miljardairs. Zij hebben de wantoestanden in het bestuur van het land lang laten doorwoekeren of, helaas, gebruikt om zichzelf te verrijken. Dat is pure corruptie en daar gaat een land aan ten onder.

Ons gebed is dat dit mag leiden tot een eerlijker en rechtvaardiger Libanon. We bidden ook dat er geen verwijdering en escalatie zal plaatsvinden. Dat is, gezien de situatie in de regio, niet ondenkbaar. En dat in dit alles het werk van diaconaat en christelijk onderwijs doorgang kan vinden (en dat wij ons steentje daar aan bij kunnen blijven dragen), want uiteindelijk is dat de stille revolutie met de lange adem die echte verandering brengt.”

Laten we voor hen blijven bidden zowel in de kerk als thuis.

Namens ZWO,
Henk Gerling

Comments