Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Bericht uit Rietveld

Geplaatst 7 nov. 2017 11:05 door Redactie Lichtkring
Op maandag 30 oktober herdachten wij in woonservicecentrum Rietveld tijdens de herdenkingssamenkomst samen met nabestaanden, medewerkers en vrijwilligers de bewoners die in de periode van 1 maart tot 1 september 2017 zijn overleden.  
Drieëntwintig namen hebben we genoemd. Namen van unieke personen die onlosmakelijk zijn verbonden met zoveel mensen. We herdachten hen door het noemen van hun naam en door het plaatsen van een bloem in een vaas. Een bloem die symbool stond voor de overledene. Hierdoor ontstond tijdens de herdenking naast een zee van kleine lichtjes, ontstoken rond de Paaskaars, ook een prachtig veelkleurig boeket, net zo veelkleurig als de bewoners van Rietveld.
Het thema van de herdenking was: “Tijd”. Dit thema was terug te vinden in de gedichten, de overweging, de muziek en in de liturgische tafelschikking gemaakt door Janny Burggraaf en Anneke Booij.  Op de tafel stonden drie grote boomschijven. Schijven waarin de boom en de jaarringen symbool staan voor de geleefde jaren, jaren van groei, ontwikkeling en ouder worden. 
Door de tijd waren er in deze boomschijven scheuren ontstaan, scheuren die soms reiken tot in het hart. Deze scheuren staan symbool voor de gevolgen van de dementie in het leven van de bewoners en hun nabestaanden. Herinneringen vervaagden of verdwenen, rollen en relaties veranderen, een periode gekenmerkt door gevoelens van loslaten en afscheid nemen. Het was goed om met elkaar nog eenmaal stil te staan bij deze bijzondere mensen waarvan wij afscheid hebben moeten nemen.

Ruth Schreuders,
Geestelijk verzorger woonservicecentrum Rietveld

Comments