Bericht van ds. Anne-Marie van Briemen

Geplaatst 25 apr. 2019 09:49 door Redactie Lichtkring
Vieren en doen
Op zondag 28 april, de eerste zondag na Pasen, wordt de dienst geleid door onze kerkelijk werker Wilna Wierenga.
Op zondag 5 mei is ds. E.M. Ezinga uit Hazerswoude-Rijndijk onze voorganger, in een dienst met doven en slechthorenden.
Denk eraan dat de kerkdiensten vanaf mei weer om 9.30 uur beginnen!

Terugblik Stille Week in kerk en wereld
Wat hebben we een bijzondere Stille Week met elkaar mogen beleven. In de kerk gebeurde veel goeds: op Palmzondag de fietstocht van de jongeren langs verschillende werken van barmhartigheid in Alphen aan den Rijn, de goedbezochte Passion op zondagavond in de Lichtkring, de Drie Dagen van Pasen (avondmaal in de kring op donderdag, de doopgedachtenis op zaterdag!) en de feestelijke kerkdienst op Paasmorgen. Door het wereldnieuws in diezelfde dagen, besef je des te meer dat het niet vanzelfsprekend is om in alle openheid en vrijheid het sterven en opstaan van Jezus Christus te kunnen gedenken en vieren.
Aan het begin van de Stille Week was er de brand in de Notre Dame, waarbij we ons hart vasthielden. Het maakte veel indruk – misschien juist wel omdat het zo onwaarschijnlijk is dat een gebouw waarin al eeuwen God de lof wordt toegezongen zou bezwijken. En dan, op Paasmorgen het hartverscheurende nieuws uit Sri Lanka, waarbij zoveel broeders en zusters in Christus omwille van hun geloof zijn omgekomen. Misschien grijpt het me meer aan dan gemiddeld, omdat mijn broer met zijn gezin jarenlang in Colombo heeft gewoond en gewerkt (voor Habitat for Humanity en ZOA). Dus heb ik er zelf ook automatisch beeld bij. Via mijn familie komen de verhalen van oud-collega’s en vrienden uit Colombo en Batticaloa binnen. Aangrijpend was een foto via de app, van de Zionkerk in Batticaloa. Vanaf de bovenverdieping is een paasviering te zien, een grote dubbele kring van kinderen met enkele volwassenen. De kinderen in de binnenste kring zitten geknield, ze houden elkaars handen vast en zijn aan het bidden. Daaromheen staat een grote kring met kinderen die elk een kaarsje vasthouden. Voorin de kerk hangt een banier: ‘He will be our peace’. Zo vierden ze daar het Paasfeest. De foto is kort voor het ontploffen van de bom genomen. Dertig kinderen kwamen om. Er zijn geen woorden voor. Heer, ontferm U.
In alle verslagenheid en het verdriet om deze stuiptrekkingen van het kwaad, dringt wel het besef door hoe belangrijk het is om tegen de klippen op te blijven belijden dat Christus sterker is dan de dood. Dat de liefde van de Opgestane Heer sterker is dan verderf en haat.
Toen ik eens met Pasen in Colombo in de kerk was, viel het motto van de kerk me op: een Bijbeltekst uit Job 14:7: "Voor een boom is er altijd hoop: als hij wordt omgehakt, loopt hij weer uit, er blijven nieuwe loten komen." In het licht van wat er nu gebeurd is, zijn het woorden die nog meer betekenis krijgen.
Een verzoek om gebed van Yoga, een bekende uit Sri Lanka, kwam in telegramstijl op eerste paasdag via de app binnen en ik geef het hier graag door: ‘Peace for Sri Lanka and justice. Who ever injured healing. Who ever lost their family members. Country leaders take good decisions, and forces will do right things. Please pray all for this situation. Thanks for your burden’.

Afwezig
In de week van 29 april tot en met 5 mei ben ik vrij. Zijn er dringende pastorale zaken, neem dan contact op met de pastoraal ouderling van uw wijk of één van de collega’s.
Ds. Anne-Marie van Briemen