Bericht van ds. Anne-Marie van Briemen

Geplaatst 3 sep. 2019 04:10 door Redactie Lichtkring   [ 3 sep. 2019 23:54 bijgewerkt ]
Vieren en doen

Startzondag – Samen aan tafel
Op zondag 15 september starten we met een feestelijke eredienst het nieuwe seizoen. Thema voor de dienst is: ‘Samen aan tafel’. Het zal een bijzondere dienst worden, omdat in de kerkzaal één lange eettafel zal staan, waar voor alle gemeenteleden en gasten plaats is.
In de tijd van de eerste gemeente was het heel gebruikelijk om samen te eten, te vieren en te discussiëren. Het waren volledige maaltijden die bol stond van dankzegging aan God, waarin het dagelijks leven met elkaar gedeeld werd en gesprekken plaats vonden. In Handelingen 2 lezen we over een zogenaamde ‘agape-maaltijd’ (een liefdesmaaltijd). Hierin werd de liefde van God gevierd en de naastenliefde van deze gelovigen was tastbaar en zichtbaar doordat ze hun eten met elkaar deelden. Dat deden ze ‘in een geest van eenvoud en vol vreugde’ (Handelingen 2:46).
Tijdens de dienst op startzondag loven we God, door te zingen, te bidden en met elkaar na te denken over een bijbelgedeelte. Tussendoor zijn er drie momenten om te eten – een brunch die door een team vrijwilligers is voorbereid en zal worden uitgeserveerd. Na afloop van de dienst zal er koffie en thee zijn. Het is een mooie gelegenheid om iemand die je een tijdje niet hebt gezien in de Lichtkring uit te nodigen.

• De feestelijke ingang is aan de Amerikalaan, de achteringang is wel open.

Wat hebben we nog nodig:
• (Kampeer/tuin)tafels (12 stuks)
• Etagères
• Kandelaars
• Waterkannen
Wilt u een of meer van deze attributen uitlenen dan kunt u dat afgeven in de Lichtkring op zondag 8, maandag 9 of vrijdag 13 september. Of contact opnemen met de beheerder Mirjam v. Tol via beheerder@pkn-lichtkring.info.

• Niet van elke plek is de beamer zichtbaar. Daarom is het handig als u uw Liedboek meeneemt.
• Voor de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar zijn tafels gedekt in zaal 1 en 2.
• Heeft u een voedselallergie, dan kunt u dit doorgeven aan Mirjam v. Tol via beheerder@pkn-lichtkring.info. Er is speciaal een tafel gereserveerd voor gemeenteleden met een voedselallergie. De gastvrouw/gastheer (ouderling van dienst) kunt u vertellen waar de tafel staat.
• Wilt u niet in beeld komen van kerk-tv dan kunt u plaats nemen aan een van de gereserveerde tafels in de Ontmoetingsruimte. Bij binnenkomst kunt u aan de gastvrouw/gastheer vragen waar deze tafels staan. Er staat ook een bordje bij.
• Kunt u niet op eigen gelegenheid naar deze feestelijke maaltijd komen, dan kunt u gebruik maken van de kerktaxi. Contactpersoon is Huib Versluys, tel.nr. 426522.
• Heeft u vragen of opmerkingen over de praktische informatie van deze feestelijke maaltijd, dan kunt u contact opnemen met Sara van der Nagel (johnensara@casema.nl of 476065)

Op zondag 22 september vieren we met elkaar het Heilig Avondmaal. Jezus Christus is onze Gastheer en Hij nodigt ieder van ons uit om uit zijn hand brood en wijn te ontvangen. Daarin proeven we zijn liefde en genade. Je bent van harte welkom bij Hem aan tafel. De lezing is uit Lukas 16:1-17 waarin Jezus zijn visie geeft op hoe om te gaan met geld. Een verrassend en uiterst actueel bijbelgedeelte.

Jaarthema – Samen aan tafel
‘Samen aan tafel’ is niet alleen tijdens startzondag, maar ook in het nieuwe seizoen de rode draad in wijkbijeenkomsten en in gespreksgroepen. Waarom dit jaarthema?
Allereerst omdat het één van de drie thema’s uit het beleidsplan van onze gemeente is. Samen aan tafel… daar klinkt een verlangen in door om elkaar van hart tot hart te ontmoeten - thuis en in de kerk, waar de goede gaven van de Schepper worden genoten. Aan tafel zoeken en ervaren we de verbondenheid met elkaar, maar zoeken we bewust ook de verbinding met God en willen we het geloof ter sprake brengen.
Daarnaast merkten we tijdens de themadienst over het Avondmaal (mei 2019, voorbereid door de jongeren van de gemeente) dat het met elkaar spreken over de betekenis van het Avondmaal meer tijd en aandacht vroeg dan die éne dienst. Daarom leek het ons goed hier in het nieuwe seizoen op door te gaan. En met elkaar verder in gesprek te gaan over wat het Avondmaal betekent voor ons geloofsleven.

Start Permanente Educatie
Op maandag 30 september start mijn eerste reeks scholingsdagen van de opleiding Klinisch Pastorale Vorming. Ik schreef er in een vorig nummer van Kerk en Samen uitgebreid over. Omdat ik dan niet beschikbaar ben voor het gemeentewerk, noem ik hier voor de duidelijkheid nogmaals de data dat ik op ‘school’ zit (locatie: Huize Beukbergen, Huis ter Heide). Van maandagochtend tot woensdagavond: 30 september t/m 2 oktober, 7 t/m 9 oktober, 14 t/m 16 oktober. Tijdens mijn opleidingsdagen kunt u voor dringende pastorale zaken terecht bij uw wijkouderling of mijn collega’s.

ds Anne-Marie van Briemen