Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Bericht van ds. Annemarie Six-Wienen

Geplaatst 3 jun. 2020 09:22 door Redactie Lichtkring
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-6/Annemarie%20Six%20Wienen%20150x150.jpg
Vieren en doen 

Op woensdagavond 24 juni 20:00 uur staat de eerstvolgende leeskring gepland. We komen dan weer samen in de Lichtkring! Niet-kringleden die geïnteresseerd zijn: graag opgeven bij mij (annemarie.six-wienen@solcon.nl). 

We lezen op aanraden van één van de kringleden het laatste boek van Maarten ’t Hart, De nachtstemmer (2019). Volgens de recensies is dit boek een echte Maarten ’t Hart. Achterop het boek is de volgende samenvatting te lezen: Eind jaren tachtig van de vorige eeuw krijgt een Groningse orgelstemmer de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een Zuid-Hollands havenstadje. 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-6/De%20nachtstemmer.png
Hij komt terecht in een wonderlijke wereld, bevolkt door eigenaardige, merendeels xenofobe dwarsliggers wier liefste bezigheid het is zowel elkaar als mensen van buiten ertussen te nemen. De stemmer maakt kennis met een Braziliaanse weduwe en haar eigenaardige dochter die zich ontpopt als een vaardige helper bij het stemmen. Dankzij de weduwe en haar behulpzame dochter raakt de stemmer echter in grote problemen die uiteindelijk, tamelijk onverwacht, toch nog opgelost lijken te worden. 

Rouw in tijden van corona
In tijden van corona is het voor veel mensen nog moeilijker om te rouwen dan in ‘gewone’ tijden. Zie daarvoor ook het krantenartikel via de volgende link.
Na de eerste weken van meeleven, wordt het gaandeweg stiller. Juist nu we elkaar niet tegenkomen bij vertrouwde activiteiten als een kerkdienst met koffiedrinken na de dienst, of bij een andere activiteit waarbij ontmoeting en bijpraten tot de vaste ingrediënten behoren. Gelukkig komt er gaandeweg weer meer ruimte voor ontmoeting, maar zoals het was is het nog lang niet. Daarom is het nog belangrijker dan anders om mee te leven met mensen van wie we weten dat ze het moeilijk hebben (na het overlijden van een naaste of als iemand ziek is). Door een kaartje te sturen, te appen of te bellen en iemand in de gelegenheid stellen zijn of haar verhaal te doen. Tegelijkertijd hebben mensen in rouw er vaak ook behoefte aan dat het contact iets wederkerigs heeft. Dat je naast er voor iemand te zijn, diegene ook deelgenoot maakt van je eigen zorgen en gedachten en van de dingen waar je blij mee bent.
Ter afsluiting van dit stukje een citaat uit het artikel in Trouw: ‘Volgens rouwexpert Mieke Ankersmid is het daarnaast belangrijk om contact te blijven zoeken met mensen die rouwen, ook al is dat lastiger. “Iemand die rouwt, is net een belangrijke verbinding in zijn of haar leven kwijtgeraakt, dus verbondenheid met anderen voelen is heel belangrijk.”’ 

Ten slotte
Van maandag 29 juni tot en met zondag 5 juli ben ik afwezig in verband met vakantie. Ds. Anne-Marie van Briemen en pastor Wilna Wierenga zijn mijn achterwachten in deze periode. 

Vrede en alle goeds,
ds. Annemarie Six-Wienen
Comments