Bericht vanuit de Geniepoort

Geplaatst 11 jan. 2016 10:01 door Redactie Lichtkring
In november berichtte ik u dat op 29 november 2015 in de Geniepoort voor de eerste keer zou voorgaan ds. Willem van Mourik. Nu het januari 2016 is zijn wij al aardig aan hem gewend.

De maand december was voor de dienst Geestelijke Verzorging en de vrijwilligers een drukke maand. Driemaal was er een protestantse dienst, wat betekent dat elke vrijwilliger zeker één keer ingeroosterd was.

Zaterdag 12 december vond een heel bijzonder feit plaats. De PKN kerk Rijnsburg (Gereformeerd kerk en de Nederlands Hervormde Gemeente) schonk de Geniepoort 330 fruitbakjes, nou fruitbakjes, je kon spreken van een fruitbak. De inhoud was groots, 6 kiwi, 6 mandarijnen, een aantal sinasappelen, peren en appelen. De PKN kerk Rijnsburg deelde in Nederland 2500 fruitbakjes uit en de geniepoort was één van de gelukkigen.

De beide pastors en 7 vrijwilligers brachten in elke cel een fruitbak. De mannen waren zeer verrast en de vraag kwam, wanneer wij met een bakje aankwamen, of zij bijv, de kiwi mochten hebben. Wanneer je dan zei dat zij de hele bak mochten hebben waren zij verrast, blij en dankbaar. Op de zondag daarna werd veel gesproken over de fruitbakjes en bedankte de gedetineerden ons nog voor deze verrassing.

Op 1e kerstdag waren er in een kerkzaal versierd met kerstboom en kerststal twee feestelijke diensten, waarin de beide pastores voorgingen. Het zingen werd geleid door een zangeres met koortje. Na de dienst, waarin over de geboorte van Christus was verteld, schonken de vrijwilligers, koffie, thee, chocolade melk en gingen de schalen met kerstbrood rond. Je neemt dan heel beleefd één sneetje, maar ook één of twee in een servetje mee naar je cel. Bij het verlaten van het stilte centrum kregen zij allemaal een pakje en een telefoonkaart. In het pakje een agenda, een boekje en chocolade.

Bijzonder is dat de mannen zo dankbaar zijn met het weinige wat wij hun bieden en dat ook uitspreken. Alleen al het aanwezig zijn op zo’n feestdag is voor hen al heel bijzonder. Dat je uitbreekt uit je gezin en familie om met hen de dienst mee te maken wordt bijzonder gewaardeerd.

Onze gedachten en gebeden zijn bij de dienst Geestelijke Verzorging en de gedetineerden.

Hartelijke groeten, Corrie Clement