Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Bericht van uw wijkpredikant

Geplaatst 13 jan. 2015 07:13 door Redactie Lichtkring

Bar en boos
De afgelopen dagen staan bol van publiciteit over wat er in Parijs is gebeurd. De wraakactie op mensen die voor een tijdschrift tekeningen maken. 
Zelf houd ik niet zo van extreme cartoons. Ik voel me er onbehaaglijk bij en vraag me vaak af: moet dat nou zó? Zo nadrukkelijk mensen schofferen en beledigen? Als Theo van Gogh op de TV kwam, zapte ik meestal weg. Wat hij deed, mag in onze democratie. En dat is een goed en groot recht. Maar soms denk ik ook wel: niet alles wat mag, hoeft gedaan te worden. Bewust beledigen van mensen vind ik niet leuk, daar kan ik de humor niet van inzien.
De media blijven aandacht vragen met filmbeelden, foto’s, internetberichten, met radio- en tv-uitzendingen. Het is verschrikkelijk wat er in Parijs is gebeurd. Wraak nemen met kogels is absurd en volstrekt verwerpelijk. En wat er in Nigeria gebeurt: 2000 doden op één dag in Baga. En wat er in Syrië gebeurt: elke dag 100 doden. En hoeveel mensen zouden er de afgelopen weken zijn verdronken in de Middellandse Zee, op weg naar een gehoopte betere toekomst?
We leven in een woeste en woelige wereld.
Nuchter en waakzaam leven is geboden. Waakzaam, om ondermijning van de waarden van de rechtstaat te onderkennen en te weerstaan. Nuchter, want waar leven is, is dreiging. Die kun je volledig willen uitsluiten, maar dat lukt niet. Ons leven is wat dat betreft in Hoger handen is. En dat maakt geen aanslag ongedaan.

Seniorengroep
Woensdagmorgen 11 februari komt de seniorengroep weer bij elkaar. We spreken dan over ouder worden. Wat betekent dat? Een gangbaar woord is ouderdom. Klopt dat woord wel? Is het niet beter om te spreken van ouder-dom of ouder-wijs?
Ruth Schreuders, zelf werkzaam in de ouderenzorg, gaat met ons het gesprek aan.
Met gedichten lezen gaan we de volgende woensdagochtenden weer verder.
We beginnen om 10.00 uur.

Ontmoetingsgroep ouders en autisme
Verschillende gemeenteleden hebben te maken met kinderen met een autisme stoornis. Dat kan het leven moeizaam en zelfs eenzaam maken. Autisme zie je aan de buitenkant niet. De omgeving kan onhandig of bot reageren. Veel dingen die voor anderen gewoon zijn, blijken onbereikbaar.
We starten een ontmoetingsgroep voor ouders die met autisme te maken hebben. De eerste bijeenkomst is dinsdag 20 januari 2015, 20.00 uur in de Lichtkring. Informatie en aanmelding bij ondergetekende.

Martin Buber, Jodendom, Groningen, Werkman…
Velen kennen zonder het te weten de kleurige 'druksels' van Hendrik Nicolaas Werkman: vaak sieren ze het kaft van theologische boeken of hangen ze bij een bekende aan de muur. Werkman maakte ze aan het begin van de tweede wereldoorlog op uitnodiging van dominee August Henkels. Deze erudiete predikant had Werkman de Chassidische Legenden van Martin Buber laten lezen. Werkman raakte gefascineerd en ging meteen met zijn geheel eigen techniek aan de slag. Steeds als hij iets klaar had legde hij het aan Henkels voor. Zo ontstonden in de loop van de jaren de twintig druksels bij de bonte verhalen rond de Chassidische rabbi, de Baal Sjem Tov.
De druksels van Werkman hebben allerlei fascinerende kanten: het verhaal achter de druksels (oorlog, verzet), de techniek (een failliete drukkerij), de persoon van Werkman (een begaafde zonderling in de traditie van De Ploeg), het Chassidisme (18e eeuwse Joodse mystiek), een
vrijzinnige dominee met een brede visie. H.N. Werkman werd 10 april 1945, zonder vorm van proces, gefusilleerd. Drie dagen later werd Groningen bevrijd. Donderdag 29 januari zal dr. Anne Marijke Spijkerboer ons verder informeren over het werk van Werkman. Vanaf die datum zullen de twintig druksels die H.N. Werkman maakte bij de bonte verhalen rond de Chassidische Legenden, in de Lichtkring te bezichtigen zijn.
Van Anne Marijke Spijkerboer, predikant te Rijswijk, verscheen eerder o.a. ‘Rembrandts engel, bijbelverhalen van een schilder’ en ‘Wij hebben ongelooflijke dingen gezien, Johannes vanuit de kunst gelezen’.

Hartelijke groeten,
Ds. Kees van Stralen
Comments