Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Bericht van uw wijkpredikant

Geplaatst 4 aug. 2015 02:35 door Redactie Lichtkring
Komende zondagen 
Zondag 9 augustus gaat ds. Meindert Burema uit Alphen Noord, voor. 
Zondag 16 augustus sta ik zelf weer op het rooster.

Aljecogroep terug 
Op 7 augustus keert de groep jongeren die naar Aljeco is geweest, terug. Ze hebben veel gedaan, getuige de verslagen die ze hebben gestuurd. Fijn dat de jongeren – en de leiding - de handen uit de mouwen hebben willen steken. 

Wrede pastorale dilemma’s 
Onlangs vertelde ds. Wilbert van Saane, met zijn vrouw werkzaam in Libanon, over zijn werk. Een gevluchte Syrische predikant ziet God’s glorie niet meer. Hij doet mee aan een seminar in Beiroet over pastorale zorg in tijden van oorlog en crisis. De deelnemers komen uit Irak, Syrië, Libanon, Armenië en Jordanië. 
Een van de wrede dilemma’s van de predikanten en voorgangers is of ze de wapens moeten zegenen van hun mensen. Het dilemma wordt toegelicht met een gruwelijk verhaal. Een IS strijder kwam naar het huis van een gemeenteleden beval hem zijn twee dochters over te leveren omdat de commandant hen wilde.
De man vroeg de terrorist even te wachten, terwijl hij zij dochters hielp met inpakken. Hij ging zijn huis weer in, pakte een vuurwapen en schoot de IS man neer. 
Is dat het juiste antwoord? Vroegen de predikanten zich af. De meesten vinden dat het niet anders kan.
Een ander dilemma is of de emigratie aangemoedigd moet worden of niet. Een Egyptische predikant schreef onlangs dat veel Syrische christenen laf zijn en niet vaderlandslievend omdat ze vluchten. De Syrische predikanten zijn daar verontwaardigd over. Zij weten hoe moeilijk het is om te leven in een land met zoveel slachtpartijen.
En toch willen de predikanten de christelijke presentie bewaken. 
Een predikant vertelt van een ander dilemma. Een gemeentelid sprak hem aan: op zondag vertel je dat God voor ons zorgt en geef je ons nieuwe hoop. Een paar dagen later smelt alle hoop door het geweld. Vertel maar niet meer dat de situatie beter zal worden.
Wrede dilemma’s… 
Maandag 24 augustus komt ds. Wilbert van Saane in de Lichtkring er meer over vertellen. Aanvang 20.00 uur.

Koffieochtenden 
Elke donderdagmorgen is er gelegenheid tot koffiedrinken in de Lichtkring. Ook in de zomer maanden. En het blijkt dat velen de weg naar deze ochtenden weten te vinden. Elke donderdag vanaf 10.00 uur in de Lichtkring.

Ontsnapt aan een ramp…?! 
Alphen aan den Rijn lijkt maar net ontsnapt aan een grote ramp. Stel je voor dat de hijskranen op bewoonde huizen zouden zijn gevallen. Of op een drukbezochte winkel of…
Wat kunnen mensen veel, wat kan er veel met technische middelen. Maar wat kan er ook fout gaan met die techniek.
Voor zover nu bekend geen ernstig gewonden of doden. Maar net ontsnapt aan een ramp…

Hartelijke groet, 

Ds. Kees van Stralen.


Comments