Een nieuw begin

Geplaatst 8 mrt. 2019 12:12 door Redactie Lichtkring
Achtergrond informatie bij de symbolische schikkingen

De schikkingen sluiten aan bij de Lucas lezingen volgens het rooster, de veertigdagentijdkalender, Kerk in Actie en het thema ‘Een nieuw begin’.
Dit thema roept gelijk een getal op, het getal 8. Dit getal is als uitgangspunt genomen.
Per zondag is daar een vorm en bloemkeuze bij.

Het getal 8
Op de achtste dag begint een nieuwe week (na 7 dagen). De achtste dag wordt ook wel opstandingsdag genoemd. Het getal 8 staat symbool voor een nieuw begin en wordt ook wel gezien als de overgang van wat oud is naar iets nieuws. Het getal 8 in de schikking wordt zichtbaar gemaakt door 8 glazen flessen te gebruiken op de zondagen in de Veertigdagentijd en met Pasen.
In 6 weken begeleiden de lezingen ons iedere week op de weg naar hoop, naar het nieuwe begin.

Het getal 40
Als in de Bijbel over een periode van 40 dagen of 40 jaar gesproken wordt, dan is dat om een periode van wachten en ontwikkeling aan te geven.
Denk bijvoorbeeld aan de reis door de woestijn naar het beloofde land (Exodus) en aan de verzoeking in de woestijn (Matteüs).

Riet en water
De 8 glazen flessen zijn deels bekleed door rietstengels. Het water in de fles is zichtbaar. Water geeft immers nieuw leven.
De keuze voor riet is symbolisch. Riet staat voor buigzaamheid, meebewegen. Denk ook aan het wuivende riet langs de waterkant.
De Veertigdagentijd is een periode om bekende routines opnieuw te bekijken en mee te bewegen op het getij van het liturgische jaar. Het Exodusverhaal over de doortocht door de Rietzee vertelt over het nemen van onbekende wegen,
voordat je kunt komen naar het nieuwe begin.

Vormen
De 8 met rietstengels omwikkelde flessen worden elke week in een andere vorm geplaatst.
Elke schikking kent een ander plaatsingsschema. De vormen zijn onder andere cirkel, ellips, rechthoek, vierkant, kruis en hart.

Anneke Booij