Een onbekend verhaal; Geloven is niet ver verwijderd van dwaasheid

Geplaatst 8 okt. 2017 09:59 door Redactie Lichtkring
Op 1 september jl. was het zover: Bas en ik gingen op vakantie naar Frankrijk! De eerste week hadden we geboekt op een camping in een safaritent. Net onder de Dordogne, in een wijnstreek in de buurt van Bordeaux. Weliswaar hadden we WiFi, maar net voldoende om de krant te downloaden. Dus dat werd meer genieten van de natuur en de omgeving om ons heen. Een bezoek aan Bergerac, het Chateau van Duras, een wandeling dwars door het platteland en de bossen en langs een wijngaard. Prachtig allemaal.

De tweede week brachten we door in Valras-Plage, gelegen aan de Middellandse Zee. In het hotel, in een meer toeristische omgeving hadden we sneller internet en ik besloot de kerkdienst van 3 september op te zoeken op internet op onze hotelkamer. Het zou de eerste kerkdienst zijn met beelden vanuit De Lichtkring.

Pas op 37 minuten begint de kerkdienst, dus schrik niet als er 2:08 uur onderaan in beeld staat. Het fijne van internet is, dat je kan doorspoelen ;-)

Nu met de beelden erbij voel je je meer betrokken. De beamer is nog veel in beeld om de privacy van de kerkgangers zoveel als mogelijk te respecteren. De studiogroep zit nog in de experimenteerfase. In november willen we KerkTV evalueren op verbeterpunten. Dus heeft u suggesties, laat het mij weten.

De dienst van 3 september vind ikzelf bijzonder geslaagd: er werden mooie liederen gezongen, een voor mij onbekend verhaal van Jeremia stond centraal en ds. Ronelle Sonnenberg gaf hier een mooie uitleg bij. Heel fijn om naar te luisteren, waar je je ook bevindt. Uitzendingen zijn te downloaden, dus deze kunnen bewaard worden.

Centraal stond het verhaal van Jeremia 32: 1-15. Ronelle vertelt dat Jeremia een profeet is die rond 600 voor Christus heeft geleefd. Wat ik niet wist, was dat hij in de gevangenis heeft gezeten. Eigenlijk zoals wel meer figuren uit de bijbel. Eindelijk weet ik nu ook waar het woord ‘jeremiëren’ vandaan komt! Het is een verhaal van hoop. Een verhaal dat we zeker in deze tijd kunnen gebruiken. Hij steunt een neef die in geldproblemen verkeert. Jeremia investeert in een ogenschijnlijk failliete boedel, maar dat is voor hem een cadeaubon van de toekomst, van het land van belofte. Het verhaal geeft ons een spiegel. Drukt ons met onze neus op de feiten. Hoe zouden wij de les van Jeremia in de praktijk kunnen brengen?

Geweldig om een kerkdienst in het Nederlands mee te maken in Zuid-Frankrijk. Als je voor je laptop gaat zitten, is het net alsof je erbij bent. Je ziet bekenden en dat geeft een fijn gevoel.

Ik hoop dat u gebruik wil maken van KerkTV. Het geeft mogelijkheden het geloof ter sprake te brengen. Of gewoon voor uzelf, wanneer u niet in de gelegenheid bent de kerkdienst te bezoeken.

Ik wens u veel kijk- en luistergenot. Spreek me gerust aan na afloop van de kerkdienst of stuur een mail naar: kerkrentmeesters@pkn-lichtkring.nl .
Met vriendelijke groet,
Barbara Rijskamp