Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Jakob bij de Jabbok

Geplaatst 9 sep. 2019 12:04 door Redactie Lichtkring
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-8/Jabbok%20150x150.jpg
Zondag 25 augustus jl. mocht ik de morgendienst in de Lichtkring leiden. Het ging die ochtend over Jakob bij de Jabbok. Jakob keert terug naar Kanaän. Is al een heel eind op weg.
Maar hier bij de Jabbok stokt hij. Zijn vrouwen, kinderen en bezit zet hij over. Maar zelf blijft hij achter. Van alles spookt er door hem heen. De ontmoeting met zijn broer Ezau komt er aan. Maar hoe zal dat gaan? Want hij was toch juist voor hem gevlucht? Hij had hem toch het eerstgeboorterecht en de zegen ontfutseld? Had hij God niet vaker in zijn leven voor de voeten gelopen? Als wat voor mens keert hij hier terug?
We herkenden die morgen hoe je in gevecht kunt zijn met jezelf en je eigen verleden. Hoe het kan opspelen of je God werkelijk een plaats gaf en geeft in je leven. Het verhaal deed ons opnieuw beseffen hoe waardevol de zegen kan zijn, ook in het pastoraat. Juist bij soms moeilijke overgangen in je leven. En we zagen hoe bijzonder God is, dat Hij het verleden van Jakob in de Jabbok laat verdwijnen en hem een nieuwe naam geeft. En daarmee een nieuwe grond onder zijn bestaan schuift.
We zagen hoe een nieuwe naam ook een nieuwe opdracht betekent. Want al loopt Jakob na deze ontmoeting mank, hij gaat als een ander mens zijn broer tegemoet. Ja, de echte ontmoeting met God doet ons altijd ook onze eigen mankementen scherper zien. Maar Gods zegen richt ons op en doet ons weer anders verder gaan. Met oog voor de ander die op je weg komt: familielid of statushouder.
En hoe veelzeggend eindigt dit verhaal met: “en de zon ging over hem op”!

Naderhand werd mij van verschillende kanten gevraagd naar het lied na de preek. Dat had aangesproken. En of ik de tekst niet kon publiceren. Dat doe ik bij dezen. Omdat ik in het Liedboek voor een passend antwoordlied minder terecht kon, had ik zelf woorden gezocht.
Het lied staat op de bekende melodie van het Oosterhuis-lied ‘De Heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren en getogen’. 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-8/Lied.png

2. U vraagt mijn naam, geen ander mag ik zijn;
alleen met wie ik ben kom ik naar voren.
U ziet mijn zwakte, ziet mijn valse schijn,
en toch doet U uw zoete zegen horen.
Al ga ik mank, ik voel uw zonneschijn,
ik ga op weg, tot broederschap herboren.


ds. Cort van der Linden
Comments