Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Meditatie: Christus als hovenier

Geplaatst 30 mrt. 2021 10:57 door Redactie Lichtkring
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-7/krokussen%20150x150.jpg
Hoe beeld je de opgestane Christus uit? Op veel schilderijen zien we dat kunstenaars hem afbeelden als een hemelse figuur, met stralenkrans of stralende kleding en een verheven blik. Hoe anders heeft Rembrandt Christus afgebeeld op dit schilderij! Hij ziet er heel aards uit, compleet met hoed en spade en tussen zijn riem nog wat extra gereedschap gestoken. Rembrandt maakte dit schilderij naar aanleiding van Johannes 20:15, waar Maria Jezus ontmoet na zijn opstanding – maar zij denkt dat hij de tuinman is.
 
We kunnen die gedachte wegzetten als een vergissing: Jezus is geen tuinman. Maar dat is niet wat Rembrandt op dit schilderij heeft gedaan. Hij heeft Maria’s vergissing op een hoger plan getild en Christus daadwerkelijk als hovenier weergegeven. Daarmee staat hij in een lange traditie waarin Jezus als de tweede Adam wordt gezien. Adam was immers ook een ‘tuinman’ in de hof van Eden?
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/_draft_post-7/schilderij.png

Maar terwijl in de verhalen over Adam in de hof van Eden verteld wordt hoe het leven werd ontdaan van zijn volheid, horen we over Jezus dat hij een tuinman is die het leven opnieuw opent. Achter Jezus zien we dan ook een boom, we kunnen daarin de boom des levens uit de hof van Eden herkennen.

Ik vind het heel bijzonder dat Rembrandt Christus hier met zo’n aards uiterlijk heeft geschilderd, bezig met aardse dingen. Het helpt mij om de betekenis van Pasen voor mijn dagelijkse leven te zien. Pasen draait niet alleen om het geloof dat opstanding mogelijk is, eens aan het einde van de tijden. Pasen gaat ook over hoe Jezus de voorwaarden voor mijn leven mogelijk maakt, in het hier en nu. Hoe hij met spade en snoeimes het onkruid van mijn leven wegsnoeit en het mogelijk maakt dat ik opnieuw ga bloeien. En dat doet hij niet alleen voor mij, maar ook voor u en jou en de mensen om ons heen. Kijk maar naar de stad die Rembrandt heel betekenisvol op de achtergrond heeft afgebeeld. Met Jezus als tuinman komen wij samen tot bloei.
Jezus als tuinman – dat betekent lente in ons leven!

Ds. Els Klok

Comments