Nieuws van de Stichting Roemenië-Hunedoara

Geplaatst 10 jan. 2018 10:30 door Redactie Lichtkring
Opbrengsten kerstbroden- en Lupeni-actie

Traditiegetrouw heeft de Stichting Roemenië Hunedoara in december weer kerstbroden verkocht in de aanloop naar de feestdagen. Met de opbrengst van deze actie kan voor oudere leden van de Reformatuskerk in Hunedoara die geen of heel weinig pensioen hebben, de energierekening deels worden betaald. In tegenstelling tot de afgelopen winters in ons land, kunnen de winters in de regio Hunedoara heel streng zijn en is (enige) financiële ondersteuning van deze groep ouderen dringend noodzakelijk! Daarom is het bestuur heel blij dat deze actie het fraaie bedrag van € 1.508,- heeft opgeleverd.
Daarnaast heeft onze stichting in de maand december ook uw bijdrage gevraagd voor een school voor kinderen met een verstandelijke beperking in Lupeni (een stad 80 km van Hunedoara). In tegenstelling tot andere jaren zouden kinderen en leerkrachten van deze school eind 2017 geen kerstpakket ontvangen, omdat de burgerlijke gemeente daar volgens eigen zeggen geen geld meer voor had. Samen met de Stichting Vrienden van Hunedoara (Breda/Oss) is toen besloten om hiervoor gezamenlijk geld in te zamelen om ook dit keer de uitreiking van kerstpakketten mogelijk te maken. Deze actie heeft bij ons het mooie bedrag van € 504,00 opgeleverd. Dit bedrag en de bijdrage van de andere stichting hebben het mogelijk gemaakt om in de afgelopen maand weer kerstpakketten te verstrekken aan de kinderen en leerkrachten.
Voor het succesvolle verloop van beide acties wil het bestuur u hartelijk danken.

Namens het bestuur, Albert Pastink (penningmeester)

Predikantenechtpaar Reformatuskerk Lupeni naar andere gemeente
Sinds 2015 heeft de Stichting Roemenië Hunedoara goede contacten onderhouden met het predikantenechtpaar Levente en Tunde Kovacs-Szabadi van de Reformatuskerken in Lupeni en Petrila. Beide plaatsen liggen 80 kilometer van Hunedoara in een voormalig mijnbouwgebied, waar veel werkloosheid en armoede is. Dankzij de vele giften die de stichting elk jaar krijgt, hebben wij de 180 armste gemeenteleden aldaar ook hulp kunnen geven in de vorm van tweemaal per jaar een levensmiddelenpakket. Tunde en Levente Kovacs-Szabadi hebben echter september vorig jaar een beroep van een andere gemeente aangenomen, en wel van de Reformatuskerk in Sarmasu, een stadje in het noordwesten van Roemenië, waarnaar zij inmiddels zijn vertrokken. Het wachten is nu op een nieuwe predikant in Lupeni, met wie wij de contacten hopelijk kunnen voortzetten, opdat de diaconale hulp aan deze arme gemeente gecontinueerd kan worden.

Rien van Steden, voorzitter
Predikantenechtpaar Levente en Tunde Kovacs-Szabadi