Symbolische schikking eerste zondag veertigdagentijd

Geplaatst 10 mrt. 2019 06:10 door Redactie Lichtkring

De symbolische schikkingen zijn gebaseerd op de lezingen die op het rooster staan en sluiten aan bij Kerk in Actie. Het thema is: "Een nieuw begin"

Lezing Lucas 4: 1-13

Aan de verzoeking in de woestijn gaat de doop van Jezus vooraf. Lucas benadrukt bij de doop in de Jordaan de solidariteit van Jezus met het volk.
Direct hierna neemt Lucas een geslachtsregister op, waaruit blijkt dat Jezus in lijn uiteindelijk teruggaat tot Adam en God (zoon van Adam, zoon van God).
Twee lijnen die hun vervolg krijgen in de verzoeking in de woestijn: solidariteit met het volk.
En waarmaken dat Hij als nieuwe Adam standhoudt, wanneer Hij wordt aangevochten.
Jezus, een veelbelovend nieuw begin, als geliefde zoon en nieuwe Adam.

Schikking
We zien 8 flessen met rietstengels bekleed, gevuld met water en bloemen en ze staan in een cirkel.
Het getal 8 staat symbool voor een nieuw begin en wordt ook wel gezien als de overgang van wat oud is naar iets nieuws.
De flessen zijn onderling verbonden door ranken van de passieplant en van trouw (klimop) en samen vormen ze een krans van solidariteit.