Actueel‎ > ‎Nieuws Lichtkring‎ > ‎

Uitkijkpunt 1: The Freedom Sculpture (Zeno Frudakis)

Geplaatst 18 feb. 2021 06:29 door Redactie Lichtkring   [ 19 feb. 2021 02:04 bijgewerkt ]
Wat laat je los, wat kan anders? Is er iets wat je in de komende 40 dagen zou willen proberen los te laten of anders zou willen doen?

Op mijn studeerkamer hangt boven mijn bureau een foto van een kunstwerk dat mij diep raakt. Het is een sculptuur van Zeno Frudakis en is te zien in de Amerikaanse stad Philadelphia. De titel is veelzeggend: ‘The Freedom Sculpture’.

Frudakis verbeeldt in dit kunstwerk krachtig wat vrijheid is én wat onvrijheid is.
Vrijheid is loskomen van de mal waarin je als mens kunt zitten: niet goed genoeg, niet snel genoeg, niet handig genoeg, niet ‘vul-zelf-maar-in’ genoeg…
Vrijheid is loslaten van wat anderen van je verwachten en ook: loslaten van wat je dénkt dat anderen van je verwachten.

Je ziet in The Freedom Sculpture hoe iemand worstelt om vrij te worden.
Het is een groot verschil: vastzitten in een mal en geen bewegingsruimte hebben (helemaal links in het kunstwerk); of losbreken uit de mal en vrij zijn. Je ziet dat de stappen daartussen kracht en strijd kosten, maar kijk wat het oplevert: hij danst zich los van de grond, met de armen wijd open…één en al beweging! Zo ben je als schepsel bedoeld door de Schepper. Om voluit in zijn licht te leven.

Dit beeld neem ik in de veertigdagentijd met me mee, als een reminder en een opdracht om mezelf niet vast te zetten in een mal van wat anderen van me denken of van wat ik denk dat hoort. Dat mag ik loslaten – daarin ligt vrijheid om te leven als kind van God.

Ds. Anne-Marie van Briemen

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/uitkijkpunt1thefreedomsculpturezenofrudakis/Freedom%20sculpture%20(1).pnghttps://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/actueel/nieuws-lichtkring/uitkijkpunt1thefreedomsculpturezenofrudakis/Freedom%20sculpture%20(2).png

Comments