Uitkijkpunt 2: Dingen in een ander licht zien

Geplaatst 21 feb. 2021 08:11 door Redactie Lichtkring   [ 21 feb. 2021 08:14 bijgewerkt ]
In 2015 waren we met ons gezin in (Noord)Macedonië met vakantie; we verbleven in het plaatsje Ohrid, gelegen aan het gelijknamige meer. Wij als protestanten denken nog wel eens dat we de wijsheid in pacht hebben en dat onze kerk heel erg belangrijk is, maar op de Balkan is er een veel oudere en ook belangrijke kerk aanwezig, nl. de Oosters orthodoxe kerk.
In Ohrid waren er veel kerken, zoals bv. Sint Johannes de Canio (zie foto), met in deze kerken talrijke iconen, zoals bv. deze van de verheerlijking van Jezus op de berg, waarbij Mozes, Elia en Jezus gedrieën aanwezig zijn (zie foto). In Macedonië zijn er 3 grote godsdiensten aanwezig, nl. Orthodox, Rooms-katholiek en de Islam, waarbij ze gedrieën redelijk harmonisch met elkaar omgaan en elkaar de ruimte geven. Het was wonderlijk om mee te maken dat vrijdagochtend de muezzin opriep tot het vrijdaggebed voor de moslims, de kerkklokken vrijdagavond luidden voor de Katholieke mis en op zondag werd opgeroepen om naar de Orthodoxe kerk te gaan. Ik vond het wel symbolisch om de drie aanwezigen op deze icoon te duiden als representanten van deze godsdiensten waarbij ik voor mezelf vond dat ik al met al een lesje kreeg in nederigheid…….

Herman Bril