Vorming en Toerusting : In de actualiteit

Geplaatst 11 nov. 2015 07:16 door Redactie Lichtkring
De status van de statushouders

Op het programma van Vorming en Toerusting staat ook dit seizoen: In de actualiteit.
De eerste avond zal zijn maandag 30 november. Onderwerp: De status van de statushouders.

In het voormalige Detentiecentrum zijn meer dan 1100 vluchtelingen in de Noodopvang gehuisvest. Zij verblijven hier kort en kunnen soms binnen enkele weken weer naar een volgende noodopvang worden verplaatst. Zij hebben nog geen status in Nederland en moeten afwachten of ze een verblijfsvergunning krijgen.

Er zijn ook vluchtelingen die inmiddels wel een status hebben. Het gaat om asielzoekers met een voorlopige of voorwaardelijke verblijfsvergunning. Zodra die vergunning is verleend heeft een statushouder recht op woonruimte. De landelijke overheid beslist hoeveel statushouders er per plaats moeten worden gehuisvest.

Plaatselijke kerken en moskeeën hebben de handen ineen geslagen om statushouders te helpen en hebben daartoe de stichting Nieuwe Alphenaren opgericht, bedoelt als een neutrale organisatie. Ook kerkelijke vrijwilligers doen mee aan het werk van deze stichting. Wat doen ze dan precies? En vooral: waarom?

Monique Bergsma en Martin Wijnans, initiatiefnemers stichting Nieuwe Alphenaren, zullen ons informeren en met ons in gesprek gaan.

Maandag 30 november, 20.00 uur in de Lichtkring.
Informatie bij ds. Kees van Stralen