Zondag 25 oktober 17.00 uur ‘Evensong’

Geplaatst 20 okt. 2020 02:12 door Redactie Lichtkring
Om meer mensen de gelegenheid te geven om op zondag naar de kerk te gaan, wordt er één keer in de maand op zondagmiddag/avond door de leden van de Taizécommissie en Wilna Wierenga in de Lichtkring een extra dienst georganiseerd in de vorm van een Evensong of een Taizéviering.
Zondag 25 oktober om 17.00 uur is de eerste Evensong in de Lichtkring.

Een Evensong is het avondgebed van de Anglicaanse Kerk. Dit wordt meestal gezongen door het koor en daarom choral evensong genoemd. (Vanwege de coronacrisis wordt de zang in de Lichtkring door voorzangers gedaan.) De dienst is vergelijkbaar met een Rooms-Katholieke of Lutherse vesper. Tegenwoordig wordt ook in steeds meer kerken in Nederland een Evensong gehouden.

De orde van dienst ligt grotendeels vast en is te vinden in het Book of Common Prayer (handboek voor de liturgie die in de kerkdiensten van de Anglicaanse Kerk wordt gebruikt.)
Vaste onderdelen zijn:
• de preces (een aantal vaste verzen en responses);
• een of meer psalmen (die zingend worden gereciteerd);
• twee bijbellezingen die worden afgesloten met de canticles (resp. het Magnificat, lofzang van Maria en het Nunc Dimittis, de lofzang van Simeon);
• de geloofsbelijdenis
• verschillende responses (gezongen en gereciteerde gebeden waaronder het Onze Vader en het gebed van de dag);
• twee anthems (uitgebreide toonzettingen van bijbelteksten);
• enkele hymns worden in de Evensong in samenzang gezongen.

Helaas mogen we op 25 oktober nog niet zingen. Daarom zullen de liederen door de voorzangers Wilna Wierenga en Adriaan Lefeber gezongen worden en zullen we een aantal onderdelen van de dienst opzeggen (reciteren). We mogen de liederen natuurlijk wel mee neuriën. Muzikale medewerking is van Chris v.d. Ouw op het orgel en de dienst wordt geleid door pastor Wilna Wierenga.

Voor deze dienst kunt u zich aanmelden via de link https://www.supersaas.nl/schedule/De_Lichtkring/Evensongs of telefonisch op 06-12945047. De aanmelding is niet gebonden aan een wijk. Dertig mensen kunnen de dienst bijwonen. Zijn er meer dan 30 aanmeldingen, dan wordt er geloot. Op zaterdag 24 oktober krijgt u te horen of u kunt komen. Om de vrijwilligers die elke zondagochtend de uitzendingen via kerkomroep en facebook verzorgen niet extra te belasten, is besloten dat de Evensong niet wordt uitgezonden via kerkomroep en facebook.

In deze moeilijke coronatijd hopen we u met deze diensten een extra gelegenheid te bieden om naar de kerk te gaan. De volgende zondagavonddienst is op 15 november om 19.00 uur en dat is een Taizéviering.

Namens de voorbereidingsgroep,
Sara van der Nagel (johnensara@casema.nl )