Blog: gemeentereis

De gemeentereis ‘in de voetsporen van Johannes en Paulus’ is in de meivakantie van 2015. Tijdens de reis verschijnen in deze weblog regelmatig korte berichten en foto's over de reis. Zo kunt u ook op afstand de reis meebeleven.

Turkije is de bakermat van het christendom. Er zijn veel sporen te vinden van de vroeg-christelijke kerk. We beginnen de reis in Istanbul en eindigen op Patmos. We bezoeken een aantal uit de Bijbel bekende plaatsen.

Zaterdag 9 mei: Patmos

Geplaatst 10 mei 2015 09:35 door Redactie Lichtkring   [ 11 mei 2015 10:46 bijgewerkt ]

Vanmorgen om 6.30 uur vertrok de boot naar Patmos. Zonsopgang achter de bergen en een rustige tocht van 4 uur. We lopen op Patmos in de grot van Johannes en het klooster de levende bijbelse geschiedenis in. Hier begon de Openbaring! Morgenochtend vliegen we vol indrukken, beelden en verhalen en een zich steeds hechter vormende groep naar huis.


1.Ingang grot van Johannes, Patmos                              2.zicht vanuit de grot van Johannes op Patmos


                               
3.ingang kerk v.h klooster                                       4. klokken van het klooster

Vrijdag 8 mei: Paulus, Johannes en Maria op één dag.

Geplaatst 9 mei 2015 02:52 door Redactie Lichtkring   [ 11 mei 2015 10:45 bijgewerkt ]

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/vrijdag8meipaulusjohannesenmariaopeendag/turkije%20bewerkt%20paint%20zondag.png
Vanmorgen stonden we om 6 uur op om al heel vroeg in Efese te zijn. Het is dan nog niet zo warm en vol mensen. Met enige fantasie konden we ons wanen in een antieke stad met al haar rijkdom en luxe. Wat een imposante plek hier. Kees las het verhaal voor uit handelingen 19 over Paulus in Efese, Het theater uit dit bijbel deel is er nu nog, we maakten er de groepsfoto. Aansluitend bezochten we de restanten van de Johannes Basiliek met het graf van Johannes. Hier was vandaag een Grieks orthodoxe dienst bezig waarvan we toeschouwer mochten zijn. Vlakbij het altaar is een vloer ingebouwd doopvont, waar de dopeling aan de westkant in gaat en aan de oostkant uitkomt. Na de lunch gingen we naar het huisje waar Maria haar laatste jaren gewoond zou hebben. Zij is na de dood van Jezus met Johannes mee naar Efese gegaan. Het is een bedevaarstoord waar ook islamieten komen. Veel mensen steken hier een kaarsje aan of hangen een gebedsintentie aan een van de wanden bij het huisje. Het was fijn om aan het eind van deze intensieve en warme dag even te kunnen zwemmen in de zee of het zwembad.





Donderdag 7 mei: Van Laodicea naar Efese

Geplaatst 7 mei 2015 12:51 door Redactie Lichtkring

Vandaag was een reisdag. De temperatuur stijgt nog elke dag, vandaag ruim 30 graden. Vanmorgen stond een bezoek aan een coöperatieve tapijtweverij op het programma. Indrukwekkend om het ambacht van tapijtknopen te zien. Op weg naar de kust bezochten we de opgraving van Aphrodisias, de stad van Aphrodite, de godin van de liefde. Bijzonder mooi is het stadion dat plaats bood aan 30.000 mensen. 

Daarna op weg naar Kusadasi, een urenlange lange warme rit. Helaas kon de bus niet goed gekoeld worden. We maken het goed, hebben bij tijd en wijle serieuze gesprekken en veel plezier.

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2016.jpg 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2017.jpg
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2018.jpg 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2019.jpg


Woensdag 6 mei: Laodicea, welvaart en zelfgenoegzaamheid

Geplaatst 6 mei 2015 09:34 door Redactie Lichtkring   [ 11 mei 2015 10:51 bijgewerkt ]

Vanmorgen hebben we de opgravingen van Laodicea bezocht. Het archeologische werk is hier in volle gang. Volgens onze gids is deze plek over 10 jaar als opgraving belangrijker dan Efese. De brief van Johannes was gericht aan een rijke stad (bankwezen, wolindustrie) die in zelfgenoegzaamheid leefde. Kees las de brief voor bij de start van de rondgang door Laodicea. Hier, zo dicht bij heetwaterbronnen, komt de beeldspraak van Johannes over warm en koud tot leven:" was u maar warm of koud, u bent lauw" (Op 3 vers 15).
Vanmiddag bezochten we hier in de buurt de rode bron, ruim 50 graden met rode kalkafzetting. Aansluitend kregen we een rondleiding in een dorpsmoskee waar onze gids Ismail ons veel informatie gaf over het bidden en de gebruiken in een moskee. Het was vandaag met 30 graden een nog warmere dag dan gister.

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2013.jpg

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2014.jpg 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2015.jpg      
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/dinsdag6meilaodiceawelvaartenzelfgenoegzaamheid/turkije%20dinsdag.jpg

Dinsdag 5 mei: Heilzame warmwaterbronnen van Hierapolis

Geplaatst 5 mei 2015 11:56 door Redactie Lichtkring   [ 11 mei 2015 10:48 bijgewerkt ]

Na de drukke dagen in Istanbul ervaren we vandaag de rust in dit deel van Turkije. Vandaag stond het bezoek aan Hierapolis, genoemd in Collossenzen 4:13, op het programma. In de oudheid al bekend vanwege de genezende warmwaterbronnen. Via de begraafplaats, necropolis, liepen we door de stadspoort van Hierapolis naar de kalkterrassen van Pamukkale. Bij de Philippusbasliliek bovenaan de oude stad vertelde Kees het verhaal van Philippus de evangelist en refereerde aan de ontmoeting van Philippus met de Ethiopiër (Hand. 8: 26-40). Ook namen we een kijkje in een prachtig bewaard gebleven amfitheater.
Weer volop indrukken vandaag en met volop zonneschijn en 25 graden een prachtige dag.

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2010.jpg
 
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2012.jpg
 


https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%2011.jpg
           

Maandag 4 mei: Eén groot kijkspel

Geplaatst 5 mei 2015 00:46 door Redactie Lichtkring

Vanmorgen bezoek aan de Chorakerk. De mozaïeken en muurschilderingen van het leven van Maria en Jezus maakten grote indruk. Deze waren verbazingwekkend intact, alsof het recent geschilderd was. We zagen volop bijbelse taferelen die jarenlang onder pleisterwerk verborgen zijn geweest. Een wandeling door de Egyptische Bazaar en over de Galatabrug sloot ons verblijf in Istanbul af. 

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%207.jpg
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%208.jpg
Anastasisfresco in Chorakerk: Christus de overwinnaar van de dood die Adam en Eva uit hun graven trekt.

Na de lunch en een binnenlandse vlucht zijn we vanavond in de buurt van Laodicea en Collosse geland. In het hotel hielden we in een korte bijeenkomst 2 minuten stilte en zongen het Wilhelmus.

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%209.jpg



Zondag 3 mei: Gloria in de Haghia Eirere

Geplaatst 3 mei 2015 10:57 door Redactie Lichtkring

In het oudste christelijke kerk van Istanbul, de Haghia Eirere (heilig en vrede) klonk vandaag het Gloria, gezongen door onze groep. Deze kerk is nooit als moskee in gebruik geweest. Bovenaan elke pilaar was een kruis te zien. Op kousevoeten liepen we door de blauwe moskee. Dit gebouw is werkelijk een kunstwerk met mooie versieringen en hand geschilderde tegels. Te mooi om op de foto te krijgen. Een boottocht over de Bosporus liet ons Istanbul van verschillende kanten zien, zowel de Europese als de Aziatische kant. We stapten van de boot bij de Galatabrug, beroemd vanwege de vele vissers. Vandaag was daar een grote wielerwedstrijd aan de gang. Het peloton kwam net over de brug toen wij er ook waren. We sloten de dag af met een bezoek aan het Topkapipaleis, een gigantische complex van waaruit eeuwenlang de Osmaanse sultans woonden.   

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%204.jpg
 https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%206.jpg
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%205.jpg

Zaterdag 2 mei: Bezoek van de oude stad

Geplaatst 2 mei 2015 13:08 door Redactie Lichtkring

Vanmorgen zijn we lopend vanuit het hotel naar de oude stad gegaan. De route ging langs een drukke straat met winkels, moskeeën, een oude Ottomaanse school en leidde naar het hippodroom. In de Romeinse tijd was dit een reusachtig stadion voor wel 100.000 mensen waar wedstrijden en wagenraces werden gehouden. Hier staat een grote Egyptische obelisk. Daarna gingen we de cisterne in, een groot ondergronds waterreservoir onder de stad. Het dak rust op 336 zuilen van 8 meter hoog. Aansluitend bezochten we de Aya Sophia: indrukwekkend groot. Uit de vroeg-christelijke tijd zijn mozaïeken zichtbaar. We werden getroffen door het mozaïek waarin Jezus zit te midden van Johannes en Maria. Dat deed ons beseffen dat Constantinopel de bakermat van het christendom is. Eind van de middag hebben we de Grand Bazaar bezocht.   

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%201.jpg
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%202.jpg
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/_draft_post/Turkije%203.jpg

Vrijdag 1 mei: We zijn in Istanbul!

Geplaatst 1 mei 2015 12:20 door Redactie Lichtkring   [ 2 mei 2015 12:46 bijgewerkt ]

We zijn vanmiddag aangekomen in Istanbul. Hier is 1 mei een vrije dag. Onze gids, Ismail wachtte  ons op van het vliegveld en vertelde dat het verkeer vandaag niet zo druk was. Ondanks dat stond onze bus regelmatig stil in het drukke stadsverkeer. De maaltijd in het hotel begonnen we met het zingen van "lang zal ze leven" voor Riek van Beusekom die vandaag 81 is geworden. 
Morgen bezoeken we de oude stad.

https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/vrijdag1meiwezijninistanbul/groepsfoto.jpg
https://sites.google.com/a/pkn-lichtkring.nl/welkom/over-de-lichtkring/blog-gemeentereis/vrijdag1meiwezijninistanbul/IMG_20150501_185553.jpg














Het reisschema - in de voetsporen van Paulus

Geplaatst 30 apr. 2015 08:57 door Redactie Lichtkring   [ 2 mei 2015 12:47 bijgewerkt ]

We vertrekken vrijdag 1 mei naar Istanbul, vroeger Constantinopel geheten. We bekijken een aantal belangrijke plekken zoals de Chora kerk, de Aya Sofia en de Grand Bazaar en het Topkapi-paleis. We lopen van Europa naar Azië via de Galatabrug met zijn vele vissers. We volgen een aantal sporen van het vroege Christendom. We reizen van Istanbul naar Dinizli en bezoeken Pamukkale (een van de wereldwonderen uit de oudheid) Hierapolis en Necropolis. Ook bezoeken we Laodicea. Daar krijgt de brief die Johannes schreef aan deze gemeente over warm/koud en lauw, veel meer betekenis. 
Afrodiceas staat op het programma. Efeze met die bijzondere tempel van Artemis. Paulus is er geweest. Demetrius, de zilversmid uit de Efezebrief, waar zou hij in Efeze zijn werkplaats hebben gehad? Je kunt je voorstellen hoe in deze grote stad, waar nog veel van te zien is, Paulus rondliep en gesprekken aanging met bewoners.
We bezoeken het huisje van Maria en de Johannesbasiliek in Selcuk.
We gaan ook naar het eiland Patmos, o.a. naar de grot waar Johannes zijn visioenen zou hebben ontvangen. 

1-10 of 10