Nieuwjaarsgroet vanuit Beiroet

Geplaatst 25 apr. 2015 03:51 door Redactie Lichtkring
Vanuit Beiroet wensen wij u zegen voor het nieuwe jaar.
We hebben een drukke tijd achter de rug. Het werk vergt veel. Er zijn ook veel goede momenten geweest. Onze kinderen, Christina en Pieter zijn allebei jarig geweest (op 12 november en 1 december). Ze zijn 10 en 4 geworden. Ze hebben allebei een mooi, Libanees verjaardagsfeest gevierd. Christina heeft op school al vriendinnen gemaakt en had 4 meisjes uitgenodigd om haar verjaardag mee te vieren. 

Het gebouw waar we in wonen, de Near East School of Theology,was in kerststijl versierd. De studenten die hier wonen zijn allemaal ver van huis. Voor sommigen is hun thuis door de oorlog geen thuis meer. Daarom maken ze van de NEST zo veel mogelijk een thuis. Daar hoort kerstdecoratie natuurlijk bij. En naast de gemeenschappelijke woonkamer hangt voor iedereen in het gebouw een sok, waar in het geheim verrassingen worden ingestopt. 

Ook in onze kerkelijke gemeente lichtte het Kerstfeest op tegen een donkere achtergrond. De kerk staat in hartje Beiroet en is, vanwege de politieke spanningen, omringd door afzettingen, prikkeldraad en soldaten die de wacht houden. Iedereen die naar de kerk komt, moet eerst door een controlepost. De kinderenkwamen desondanks op 13 december bij elkaar voor een kerstviering. . Op kerstavond voerden ze in de kerk het kerstverhaal op en namen ze kado's mee. Deze worden dit jaar gedeeld met kinderen uit Irak en Syrië die gevlucht zijn. 

Voor velen in Libanon is 2014 een jaar vol zorgen geweest. Dat geldt met name voor de meer dan anderhalf miljoen vluchtelingen die in dit land verkeren. Ze hebben veel verloren. Ze redden het nauwelijks, in dit kleine, overbevolkte land. En ze weten niet wat de toekomst brengen zal. Voor sommigen van hen mogen wij en mag u iets betekenen. Door het steunen van de kerken hier, door het bijdragen aan een opleiding. We vertrouwen dat het bijdraagt aan de vrede op aarde waarover we zingen. Een vrede die alle verstand te boven gaat. Het is een voorrecht om daar, samen met u, aan mee te werken. 

Comments