Skip to main content

Jeugd

Onze gemeente wil ook voor kinderen en jongeren een fijne en veilige plek zijn, waar ze zichzelf en hun geloof kunnen ontdekken. Daarnaast willen we ze ook volop ruimte bieden voor plezier, activiteiten en gezelligheid, samen met leeftijdsgenoten.

We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren zich thuis voelen in onze kerk. Daarom organiseren we allerlei activiteiten voor hen, zowel tijdens die kerkdienst als door de week.

Overzicht

Basics

Voor de kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool is er gedurende het seizoen negen keer Basics.

Basics start gelijk met de kerkdienst op zondagochtend en wordt gehouden in de de ruimte boven de hal van de Lichtkring. Wanneer er Basics is, is er geen kinderkerk voor de kinderen uit groep 7 en 8. Aan het einde van het Basics-uur komen de kinderen tegelijk met de kinderkerk naar de kerkzaal, om zodoende het laatste deel van de viering in de kerkzaal mee te kunnen maken.

Basics is er omdat kinderen uit groep 7 en 8 behoefte hebben aan (meer) verdieping en uitdaging. Bij Basics hebben we de tijd om dieper op de onderwerpen in te gaan. We werken iedere keer met dezelfde vaste leiding en stimuleren een positieve groepssfeer. We hopen dat door de manier van werken bij Basics de overstap naar de huiscatechese en de jeugdkerk in de middelbare schooltijd minder groot wordt. Door afwisselende werkvormen worden de kinderen bij Basics gestimuleerd om mee te denken, te praten en te doen. 

Aan de hand van de verschillende onderwerpen over o.a. geloven, de kerk, de Bijbel, Bijbelse personen, de eredienst, de christelijke feesten etc. gaan we met elkaar in gesprek, doen een quiz of een andere creatieve verwerking. Het onderwerp wordt gekoppeld aan de leefwereld van de kinderen.

Alle kinderen uit groep 7 en 8 krijgen aan het begin van het seizoen een persoonlijke uitnodiging. Ook de ouders/verzorgers krijgen een brief met informatie. Voor iedere Basics krijgen de kinderen per mail een uitnodiging voor de bijeenkomst. Soms zit er een kleine opdracht bij om vooraf thuis te maken.

Contactpersoon

Annie Tol, tel. 06-440 241 88 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Clubwerk

Hou jij van spelletjes? Of van knutselen? Van buiten spelen? Van gezelligheid? Of gewoon van lekker chillen?

Kom dan ook naar club! Dat is 1 avond per week vol gezelligheid en ergens in het jaar een disco, een filmavond en een sinterklaasviering. Als afsluiting van het jaar kun je mee op een spetterend kampweekend.
Reden genoeg dus om een keer te komen kijken! Je hoeft niet alleen te komen, je klasgenootjes, vriendjes of vriendinnetjes zijn ook van harte welkom.

De club is in de jeugdkelder van de Lichtkring (Amerikalaan) van 7 tot 8 uur ’s avonds. In de loop van september zal er een uitnodiging gestuurd worden naar de kinderen van groep 4 t/m 8.

 Voor seizoen 2022/2023 zijn de avonden als volgt: woensdagavond en donderdagavond beide voor groep 4, 5, 6, 7 en 8.

Contactpersoon:

Adriaan Lefeber: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Challenges, jongerenvieringen

Challenges zijn vieringen speciaal gericht op jongeren. Ze worden ook door jongeren voorbereid. Het zijn vieringen die net een beetje anders zijn. Vieringen rond een actueel thema met een korte ‘preek’, met eigentijdse praise en popmuziek gespeeld door de jongeren zelf. En met een extra onderdeel waarbij de j́ongeren op een creatieve manier zelf met het thema aan de slag gaan. Althans, zo hebben we de eerste drie Challenges vormgegeven.

Het leuke aan de Challenge is namelijk, dat er geen vast concept is. Challenges zijn bedoeld om andere manieren van vieren voor jongeren uit te proberen. 

Ook voor komend seizoen zijn er weer Challenges ingepland. Heb je een idee voor een Challenge of wil je meedenken? Laat het ons vooral weten!

Contactpersonen: 

Ruth Schreuders, 06-29156518 en Marjan Kukler, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-24411974

Jeugdband

De jeugdband bestaat uit jongeren van 12 tot 20 jaar, die van tijd tot tijd in de Lichtkring de zang begeleiden. In bijzondere maar ook in gewone diensten en bij de Jongeren Challenges. De diensten waarin de band speelt, hebben altijd wel een feestelijk tintje door het enthousiasme en het 'losse' karakter: de Lichtkring op zijn best!
De band bestaat uit allerlei instrumenten. Stel je speelt een instrument, je hebt enige ervaring met samenspelen en je vindt het leuk om eens contact te hebben met iemand van de band dan kan dat natuurlijk. Bijvoorbeeld op een zondag in de kerk, of per email.

Contactpersoon:

Wouter Kukler: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jeugdkerk

Iedereen die in de onderbouw van de middelbare school zit, is van harte welkom bij de Jeugdkerk. Natuurlijk alle ‘overstappers’ van dit jaar, maar daarnaast iedereen die de voorgaande jaren geweest is. En ben je nog nooit geweest, maar nieuwsgierig naar wat wij doen, kom gezellig langs. De leiding is in handen van Menno, Nora, Elly, Henny, Lona, Annick en Rianne. Meestal is er een groep van 15 tot 20 jongeren. We hebben elke maand een ander thema. Dat wordt uitgewerkt vanuit een Bijbelverhaal, maar ook met filmpjes van YouTube en door er met elkaar over te discussiëren.

Elke eerste zondag van de maand komen wij tijdens de kerkdienst bij elkaar in de jeugdkelder.

Contactpersoon:

Elly Notenboom, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jeugdkerk plus

Voor iedereen vanaf de vierde klas van de middelbare school is er Jeugdkerk Plus!

Elke tweede zondag van de maand ben je welkom. In de Jeugdkerk Plus behandelen we elke maand een ander thema. Dit doen we met elkaar: het gaat vooral om meningen uitwisselen, luisteren naar elkaar en samen groeien.

We zijn een gezellige en tolerante groep. Weet dat je welkom bent, en neem gerust vrienden mee. We hopen je snel te zien!

De Jeugdkerk Plus bijeenkomst begint altijd tegelijk met de kerkdienst: dus om 9:30 uur in de zomer (mei t/m september) en 10:00 uur in de winter.

Contactpersoon:

Jelle van Doorn, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Jong Alphen

Jong Alphen is een initiatief om jeugd uit kerken in Alphen aan den Rijn met elkaar te verbinden. Jong Alphen organiseert voor hen allerlei activiteiten zoals ChurchBattle Sport en Meet-ups. 

Het is goed om even uit te leggen wat een ChurchBattle is. Tijdens de Churchbattle gaan jongeren uit verschillende kerken met elkaar (sportief) de strijd aan om de felbegeerde ChurchBattle Award. Een mooie manier om verbinding en ontmoeting te combineren met een gezonde en gezellige avond!

Een Meet-up is een interactieve, aansprekende en interkerkelijke jeugddienst.

Meer informatie:

www.jongalphen.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Helio

Elke laatste zondag van de maand komen 18- tot 25-jarigen in de kelder van de Lichtkring bij elkaar om op onze eigen manier een kerkdienst te vieren. Elke maand bereiden andere deelnemers de zondagochtend voor, met een gezonde mix van gezelligheid en eigentijds geloof.
HELIO staat open voor elke belangstellende die (min of meer) in de leeftijdsgroep valt. Ook mensen uit andere kerken zijn natuurlijk van harte welkom! HELIO is altijd van 10:00 tot 11:00. Tot de volgende keer!

Contactpersoon: 

Jelle van Doorn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Huiscatechese

Huiscatechese is er in onze wijk voor jongeren van 12 t/m 18 jaar.

Huiscatechisatie is de kans om, samen met leeftijdsgenoten, op een leuke en ongedwongen manier iets meer te weten te komen en te praten over je geloof en soms ook over andere belangrijke zaken in jouw leven.
In kleine, gezellige groepen gaan we met elkaar in gesprek. We werken met mooie thema's en gave verwerkingen.
Met elkaar wordt er een catechesedienst voorbereid en gevierd in januari (bovenbouw) en maart (onderbouw).
Begin september worden de uitnodigingen verstuurd. Geef je op en beleef twee keer in de maand een boeiende avond!

Contactpersoon:

Carla van Wieringen, tel. 493038 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kinderkerk

Voor de kinderen van 4 tot en met 12 jaar is er elke zondag kinderkerk. De kinderen komen tijdens de dienst naar voren voor een gesprekje met de dominee.


Achter de lantaarn aan gaan zij vervolgens naar een eigen ruimte. Daar horen zij eerst een verhaal, daarna is er een verwerking. Dat kan een puzzel, kleurplaat, spel of quiz zijn, passend bij de leeftijd van de kinderen. Na de preek komen de kinderen weer terug in de kerk. 

Afhankelijk van het aantal kinderen zijn er twee groepen, als op de basisschool, ingedeeld: groep 1 t/m 5 en 6 t/m 8. In de zomermaanden, of als het erg rustig is, worden de groepen samengevoegd.

De leiding volgt de methode ‘Bijbel Basics’ van het Nederlands Bijbelgenootschap, deze methode volgt een eigen rooster. Kinderen die 4 jaar worden, krijgen een persoonlijke uitnodiging om naar de kinderkerk te komen. 

Aan het eind van het seizoen is er voor de kinderen van groep 8, die naar de middelbare school gaan, een overstapdienst. Zij gaan immers van de kinderkerk naar de “gewone” dienst en naar de Jeugdkerk.


Door het jaar heen zijn er verschillende projecten, bijvoorbeeld rond Kerst en Pasen.
Ook besteden we apart aandacht aan de onderwerpen doop, avondmaal en de eredienst.


Contactpersoon voor meer informatie, en ook als je je wilt opgeven als leiding van de kinderkerk:

Lindsay Meijboom; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kliederkerk

Een keer per kwartaal kun je op zondagmiddag in de kerk luisteren naar een mooi verhaal, spelletjes doen, lekker knutselen en gezellig met elkaar eten. Je mag je vriendjes, papa, mama, broertjes, zusjes, opa´s en oma´s meenemen om met elkaar een leuke middag te hebben!

Kliederen klinkt vies, maar dat hoeft helemaal niet hoor! Het heet kliederkerk om te laten zien dat je echt op allerlei manieren een bijbelverhaal kunt ontdekken.

Een kliederkerk duur ongeveer twee uur en begint om 16:00 uur.

Oppasdienst voor de allerkleinsten

De oppasdienst is iedere zondag tijdens de ochtenddienst in de gymzaal van basisschool Het Mozaïek.
Er is minimaal een volwassene en een aantal jongeren aanwezig om de jongste kinderen (0 tot 4 jaar) bezig te houden, zodat de ouders naar de kerk kunnen. We maken er een gezellig uurtje van met speelgoed, voorlezen en spelletjes.
Tijdens het slotlied kunnen de kinderen opgehaald worden om in de kerk de zegen mee te maken (desgewenst kunnen de kinderen ook na de dienst worden opgehaald).
Het is fijn als de ouders ,als het kind nog niet zindelijk is, een verschoning meegeven en een flesje of beker met wat drinken - wij zorgen voor een koekje.

Contactpersoon:

Tineke Lievisse: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zeilweekend Friesland

Al vele jaren gaan we in augustus / september met een groep van ruim 60 jongeren en schippers een weekend zeilen in Friesland. Met goede herinneringen kijken wij hier nog op terug. 

Ook dit jaar gaan we weer met een groep jongeren in Friesland zeilen. We hebben kampeerboerderij Ykema in Sandfirden opnieuw geboekt, waar we in een kamphuis en in tenten zullen verblijven. Dit is een mooie uitvalsbasis om onze zeiltochten te organiseren.

Wanneer?

Het weekend van  25 tot en met 27 augustus 2023.

Voor wie? 

Alle jongeren vanaf de brugklas t/m 20 jaar uit de Goede Bron, de Maranathakerk en de Lichtkring mogen mee. Zoals andere jaren hebben we ook stafleden nodig die met ons het weekend organiseren. Deze stafleden zijn tussen de 20 - 25 jaar.

Inschrijven 

De inschrijving is inmiddels begonnen! Ga je mee? Schijf je dan in door te klikken op de volgende link: https://forms.gle/CaGASPNB6UdqXP3N8 Wees er snel bij, want vol is vol

Wij hebben er weer zin in, dus hopen dat ook jij dit jaar weer meegaat!

Groeten,

Rob de Boer (06-41286440) De Goede Bron
Jurjen Bade (472115)
Sjoerd Smit (430032)
Peter Bruijnes (06-48980095Maranathakerk

Inmiddels kunnen we terugkijken op een aantal geweldige zeilweekenden. Gelukkig kunnen we nog nagenieten van de foto's die dat weekend gemaakt zijn. De foto's kun je op facebook bekijken. Hier zijn de foto's uit 2016,  20172018,2019, 2021 en 2022 te vinden.