Film ‘Limites sin Limite’ en lezing 7 maart

• Geschreven op:
    26 februari 2024

Op donderdag 7 maart wordt in de Lichtkring de film ‘Limites sin Limite’ vertoond.

De film gaat over waarom Mexicanen de grens willen oversteken naar de Verenigde Staten. Mexicaanse jongeren in Cuernavaca die wonen in het familiehuis van Nuestros Pequenos Hermanos zijn de acteurs en vertellen het verhaal. Het is geen perfecte film, in die zin dat er met simpele apparatuur is gewerkt, maar het publiek dat de film al heeft gezien was geraakt.

Na een korte pauze start de lezing door Nellie Markus gebaseerd op de volgende drie boeken.

Paul Theroux - Op de vlakte der Slangen: De schrijver reist langs de grens van de VS – Mexico vanaf de Grote Oceaan tot de Golf van Mexico. En praat met mensen die aan de Mexicaanse kant wonen, afgescheiden door een metershoog hek van de welvarende Amerikaanse kant, en met Amerikanen die door het hek zijn afgescheiden van de verarmde Mexicaanse kant.

Valeria Luiselli - Vertel me het einde: Valeria is tolk bij de immigratierechtbank in de VS en moet ieder kind dat de grens zonder ouder is overgestoken 40 vragen stellen. In theorie makkelijk maar in de praktijk is het ongelooflijk moeilijk om de verbrokkelde verhalen van de kinderen op papier te krijgen. Deze kinderen jagen niet de Amerikaanse droom na maar vluchten uit de nachtmerrie waarin ze leven.

Francisco Cantú - De streep wordt een rivier: Om getuige te kunnen zijn van de gebeurtenissen aan de grens besluit Francisco dienst te nemen bij de US Border Patrol, de Amerikaanse grenswacht. Dit boek is zijn persoonlijke verslag. Hij detineert uitgeputte, uitgedroogde en wanhopige mannen, vrouwen en kinderen. Hij onderschept drugspartijen en bergt dode lichamen. Het werk eist een zware tol, hij krijgt nachtmerries en neemt ontslag. Maar ook daarna blijft de periode hem volgen. In dit boek probeert hij zijn geschiedenis een plaats te geven.

Sinds 2009 zet Nellie Markus samen met haar partner creatieve projecten op in het familiehuis van Nuestros Pequenos Hermanos (in Nederland vertegenwoordigd door WereldOuders). De jongeren hebben al veel meegemaakt en door middel van deze projecten kunnen zij hun verleden een plek geven.

Meer informatie over de projecten: www.creatieveprojectenmexico.nl

Waar: Lichtkring, Amerikalaan 91
Wanneer: donderdag 7 maart